Начало - Статии и новини - Новини - #5 за 2019
Новини
   

#5 за 2019

23 март 2020

Уважаеми читатели и любители на българското вино, продължаваме серията от публикации, където представяме в обратен ред вината от DiVino TOP 50 за 2019. Вече сме на топ 10. Това е деветата поредна класация, която дегустационният екип на DiVino прави въз основа на целогодишните редовни дегустации.  Тук може да прочетете как дегустираме, кои са членовете на дегустационния екип и как се определя DiVino TOP 50 и съответно TOP 10.

 

#5 Chateau Copsa Sauvignon Blanc
Single Vineyard 2018  

регион: Розова Долина
сорт: совиньон блан
алк.: 13 %
произведени бутилки: 2000

Ако приемем, че България е майстор на червените вина, то в бялата зона, особено сред вината от сорта совиньон блан, наистина много дълго време чакахме да се появи толкова добър образец. Той идва от неочаквано място, Розовата долина и семейната винарна Шато Копса, където трето поколение Минкови – Петя и Иван, развиват фамилния бизнес и заедно с талантливите енолози Мадлена и Ангел Кузманови създават все по-интересни вина.

Лозето, където се ражда това вино, сякаш се катери по полегатия склон на Калоферския дял на Стара планина, над село Васил Левски с надморска височина 500 м.  То е колкото стръмно, толкова и каменисто, като в него можете да откриете безброй малки, та и по-големи мраморни късове. Гроздето е брано в първия възможен момент на технологичната му зрялост, в ранните часове на утрото, с цел да се запазят интензивните сортови аромати и свежест. Резултатът е впечатляващ - едновременно интезивно и елегантно, хармонично, многопластово и добре балансирано вино.


.

Дегустационна характеристика

към останалите вина в класацията