22 март 2020
Уважаеми читатели и любители на българското вино, продължаваме серията от публикации, където представяме в обратен ред вината от DiVino TOP 50 за 2019. Вече сме на топ 10. Това е деветата поредна класация, която дегустационният екип на DiVino прави въз основа на целогодишните редовни дегустации. Тук може да прочетете как дегустираме, кои са членовете на дегустационния екип и как се определя DiVino TOP 50 и съответно TOP 10.
регион: Сакар
сорт: каберне совиньон 68%, мерло 24%, пти вердо 8%
алк.: 14.2 %
произведени бутилки: 4886
Шестицата в тази класация е за червения бленд Eager, съставен от 68% каберне совиньон, 24% мерло и 8% пти вердо. Негов автор е известният български енолог Стефан Пирев – ерудиран и вечно търсещ нови предизвикателства професионалист. Идеята му за римейк на класически Бордо бленд, показващ потенциала на българския тероар, в частност този в района на Ивайловград, откъдето е гроздето, е осъществена блестящо.
Eager Red Blend 2017 e интригуващо и съблазнително вино, което съчетава елегантност, дълбочина и гъвкавост. Плътно и сочно, но се отличава с фини танини, които му придават стил и характер, а и му дават сериозна перспектива за стареене.
.
Празничната церемония&дегустация DiVino TOP 50 ще се състои на 22 март, събота, в Event Space 2020, София, Малкото НДК, бул. България 1.