Начало - Статии и новини - Новини - #9 за 2019
Новини
   

#9 за 2019

20 март 2020

Уважаеми читатели и любители на българското вино, продължаваме серията от публикации, където представяме в обратен ред вината от DiVino TOP 50 за 2019. Вече сме на топ 10. Това е деветата поредна класация, която дегустационният екип на DiVino прави въз основа на целогодишните редовни дегустации.  Тук може да прочетете как дегустираме, кои са членовете на дегустационния екип и как се определя DiVino TOP 50 и съответно TOP 10.

 

#9 Neragora Cherno Organic 2015  

регион: Западна Тракия
сорт: каберне совиньон 60%, мавруд 40%
алк.: 14 %
произведени бутилки: 15 000

Името на това ефектно, плътно и зряло вино изразява силната връзка с територията на пазарджишкото село Черногорово. Купажът от 60% каберне совиньон и 40% мавруд е със силен и дълбок цвят, който напомня за земята в района. Изразителният, могъщ и дълбок бленд Черно е резултат от талантливата работа на цяло трио от енолози на Нерагора - Андреа Боарети, Нурджихан Ахмедова и Петър Гатев. Лозята, 14-16-годишни, са в зeмлището на Черногорово. Хълмовете в местност Могилата, с техния проветрив континентален климат и пропускливи почви, придават и на благородния каберне совиньон, и на местния мавруд интригуващи характеристики. Каберне совиньонът за това вино е бран в края на септември, а маврудът – в средата на октомври. След ръчно бране следва семпла винификация, която да остави място за изява на тероара. По този начин, с уважение към традициите, винарната се стреми да даде едно ново лице на българското вино. Каберне совиньонът отлежава в дъбови бъчви минимум 14 месеца.


.

Дегустационна характеристика

към останалите вина в класацията