Начало - Статии и новини - Виноличности - Андреа Пиеропан: Традициите и иновациите вървят ръка за ръка
Виноличности
   

Андреа Пиеропан: Традициите и иновациите вървят ръка за ръка

Pieropan в градчето Соаве е една от най-успешните и ценени от критиката и любителите винарски изби в Италия. Техните версии на Соаве, вариращи от Classico до две прочути single vineyards, редовно са обявявани за едни от най-добрите в зоната на апелацията Soave Classico DOC. В продължение на много години Леонилдо Пиеропан управлява имението и допринася за запазване на високата класа на Соаве, докато много производители пускат на пазара нискокачествени версии, които за жалост твърде често са характерни за това прекрасно италианско бяло вино. Но благодарение именно на Пиеропан и още няколко малки производители, Соаве все още се счита за едно от най-добрите бели вина в Италия – вино, което може да отлежава десетилетие или дори повече, когато се третира по подходящия начин. Днес синовете на Леонилдо, Андреа и Дарио, и двамата завършили аргономия и енология, продължават всеотдайната работа на покойния си баща – не само с белите в Соаве, но и с няколко червени вина Валполичела и Амароне.

През изминалата пролет партньорите ни от Bibendum, вносители на Pieropan в България, отпразнуваха своя 25-годишен юбилей с впечатляваща портфолио дегустация, на която се стекоха някои от най-уважаваните в цял свят винени личности-собственици на престижни семейни винарни. Ето как се появи и шансът да поговорим с Андреа Пиеропан: за баланса между традиции и нововъведения, за тероарите и предизвикателствата на винопроизводството днес, за прелестта на вината от Soave.

Вашето семейство произвежда вино в Соаве от поколения. Какви традиции съхранявате и къде въвеждате иновации?
Pieropan е семеен бизнес, който може да бъде описан като добра комбинация от традиции и иновации.  По традиция например все още използваме типичните сламени рогозки, наречени гратичи - graticci, на които по естествен начин сушим гроздето за Recioto di Soave.  Винаги сме отлежавали вината си в бетонни съдове и, разбира се, оставаме верни на местните сортове.

Същевременно сме новатори: първи в региона въведохме винтова капачка за Soave Classico още през 2007 г., както и използването на азот при различни процеси, включително бутилирането. Бяхме пионери и в прехода към биологично лозарство. Най-новото ни постижение е винарната Leonildo’s Pieropan – модерен, устойчив и иновативен проект.

Соаве често остава в сянката на други италиански бели вина. Какво го прави уникално и как убеждавате потребителите в потенциала му?
Soave Classico е едно от първите вина в Италия със защитено наименование за произход (DOC), признато още през 1968 г. Районът между Соаве и Монтефорте е забележителен, а вината се правят само от местни сортове – гарганега и требиано ди Соаве. Това им придава неподражаем характер.

Винарната Pieropan е пионер в биологичното и устойчиво лозарство. Как това се отразява на вината ви?
Този избор е продиктуван не от желание да повлияем върху характера и вкуса на виното, а от стремеж да запазим биоразнообразието и чистотата на земята, на която живеем и която искаме да оставим на следващите поколения.

Вашите вина от отделни лозя (single vineyards) – La Rocca и Calvarino – са различен израз на региона. Какво разкриват те за тероара на Соаве?
Calvarino, създаден през 1971 г., е първото италианско вино от отделно лозе, а La Rocca го последва през 1978 г. Те изразяват с пълна автентичност тероара и сорта. Избягваме малолактичната ферментация, за да съхраним оригиналните сортови характеристики при различните почви: вулканична за Calvarino и глинесто-варовита за La Rocca. Съзряването в бетон (Calvarino) запазва свежия плод и минералната соленоватост, докато големите бъчви (La Rocca) дават достъп до кислород и насърчават развитието на плодови нотки и по-комплексен характер.

Как климатичните промени влияят на лозарството в Соаве?
Промените правят работата по-непредвидима и трудна. Времето е нестабилно, прозорците за действия в лозето се стесняват и се налага да сме по-бързи и прецизни. Това прави винопроизводството още по-голямо предизвикателство.

Разширихте дейността си във Валполичела. Какво ви привлече там и какво е различното при червените вина?
Подходът ни е същият – да изразим тероара и сортовия характер. Работим изцяло с местни сортове – корвина веронезе, корвиноне, рондинела и кроатина веронезе. Избрахме лозето Монте Гарсон заради надморската височина от 550 м, която придава елегантност, финес и по-гастрономичен профил на вината. И тук избягваме малолактичната ферментация и ферментираме при по-ниски температури, за да получим по-свежи и приятни за пиене вина.

Съществуват ли погрешни представи за Соаве? Какво бихте казали на човек, който иска да го опознае по-добре?
Мисля, че много хора може да са имали лош опит със Соаве, защото са опитвали вино от големи кооперативни компании и смятат, че това е представителното качество за Соаве. Важно е да се прави разлика между масовата продукция и вината на малките производители. Препоръчвам повече дегустации на сляпо – това е най-обективният начин да оценим истинския потенциал на едно вино.

Вие сте агроном и енолог, но основният ви фокус са лозята. Имате ли любим сорт? А такъв, с който бихте искали да работите?
Наскоро засадихме отново ризлинг в Монте Гарсон – баща ми го отглеждаше в миналото, така че за мен това е лично предизвикателство. Първата реколта през 2024 г. изглежда обещаваща. А иначе любими са ми гарганега и требиано ди Соаве.

Кое вино предпочитате в ежедневието си?
Soave Classico – деликатно, нискоалкохолно, сухо и пикантно. Идеално за храна и всекидневно удоволствие. Какво друго?

Какво беше преживяването ви в София? Какви са впечатленията ви от българската публика?
Останах силно впечатлен от интереса и ентусиазма на публиката – огромен брой хора, главно млади, които проявиха истинско любопитство и търпение да чуят историята на всяко вино от производителя. Беше прекрасно преживяване.