Начало - Статии и новини - Advertorial - Българско каберне совиньон стана едно от любимите вина на Decanter
Advertorial
   

Българско каберне совиньон стана едно от любимите вина на Decanter

07 юни 2019

За втори път в историята на конкурса Minkov Brothers Cabernet Sauvignon на изба Братя Минкови печели златен медал с 95 точки.

За 10 години 4 от най-високите отличия са дадени на изба Братя Минкови - 3 златни медала и 1 златен трофей.

Minkov Brothers Cabernet Sauvignon 2017 спечели за втори път голямата награда за качество – златен медал от най-престижния конкурс Decanter World Wine Awards. Отново с впечатляващ резултат от 95 дегустационни точки. Това е признание не само за изключителния труд, вложен от целия екип в създаването на емблематичния Каберне совиньон, но и за изключително благоприятния тероар в района на Карнобат за отглеждане именно на този сорт. Ценители на виното вече нареждат българското каберне совиньон до тези от Калифорния и Чили, споделя Димитър Николов – единственият българин, който журира на Decanter.

Тази година е изключително успешна за българските винопроизводители - вината на България спечелиха цели 3 златни медала, 18 сребърни и 27 бронзови. Заедно можем повече! Този успех ще помогне да повишим имиджа на нашата страна като производител на качествени вина от по-висок ценови клас, споделиха ключови търговци.

С каберне совиньон флиртуват най-запалените енолози, уайнмейкъри, сомелиери и дегустатори от цял свят. Наречен е още кралят на винените сортове. Едни от най-впечатляващите вина, създадени на планетата, са направени именно от  него.

Многобройните международни награди, които Каберне совиньон донесе на избата доказват, че екипът е намерил правилната формула на успеха. Това е сплотената работа и уважението към идеите и таланта на всеки един от отдадените технолози, създаващи виното, превърнало се в емблема на района. 

Minkov Brothers Cabernet Sauvignon би могло да ви послужи като учебно вино, ако искате да разберете с какво се отличават вината направени от този сорт. Притежават забележително сложен характер на вкуса, разкриващ се на пластове. Първоначално се появяват аромати на зрели черни горски плодове – касис, къпина, по-късно се откриват мента, кедрово дърво, анасон, допълнени от почвени нюанси, кремък и пикантни подправки. Финалът е дълъг и запомнящ се, разказаха енолозите за златния медалист.

Братя Минкови Каберне совиньон старее прекрасно в бутилка, превръщайки се с времето в изключително комплексно, елегантно и завършено вино. Способността му да отлежава дълго в бутилка се дължи както на високото съдържание на пигменти и танини, извлечени от добре узрялото грозде в процеса на продължително настойване, така и на продължителното му отлежаване в нови и стари френски барици, завършващи неговият сложен многопластов характер.

Minkov Brothers Cabernet Sauvignon 2017

• Сортове и произход на гроздето: каберне совиньон от собствени лозя. Добивът е редуциран.

• Лозя и определящи особености за тероара:  лозов масив, разположен на 1 км западно от избата, землището на село Лозенец. Това са лозя, които са вече в 15-то плододаване.

• Гроздобер: ръчен, в касетки по 10-12 кг. Гроздоберът е стартирал на 5 октомври 2017, при достигната физиологична зрялост.

• Важни и определящи за крайния резултат особености на винификацията: прецизно сортиране на гроздето, провеждане на студена и постферментативна мацерации; Виното не се стабилизира, използва се щадяща филтрация.

• Период на отлежаване, тип бъчви: 1 година в нови и стари френски бъчви.

• Период на отлежаване в бутилка преди влизане в продажба: 6 месеца до 1 година.

Тази година беше много успешна за изба Братя Минкови на най-взискателния и най-престижен конкурс в света, Decanter World Wine Awards 2019! Всички изпратени от избата вина бяха отличени. Ето и останалите ни медалисти:

Minkov Brothers Cuvee 2017 – сребърен медал

Minkov Brothers Reserva Cabernet Sauvignon 2016 – сребърен медал

Le Photographe Pinot Noir 2017 – бронзов медал

Le Photographe Cabernet Franc 2017 – бронзов медал

Oak Tree 2015 – бронзов медал

Déjà vu Sauvignon Blanc-Semillon 2017 – похвала