Начало - Статии и новини - Акценти - DiVino TOP 10 за 2018 година, #4
Акценти
   

DiVino TOP 10 за 2018 година, #4

27 март 2019

Забележителният Vinica Mavrud 2015 не само заема престижното 4-о място сред първите десет, а е удостоено и с наградата Най-добро българско вино от местен сорт за 2018. Браво на екипа на Загрей!

#4 Zagreus Vinica Mavrud 2015

DiVino рейтинг 4 

91 точки
27 лв.
14 000 бутилки

Производител: Загрей
Произход: село Виница, Първомай

Първите лозя на семейната изба са засадени в района между Пловдив и Първомай още през 1998 година. Винарната на семейство Костадинови се намира близо до село Поповица и от 2013 е сертифицирана съгласно европейските стандарти за биоземеделие. Управителят Димитър Костадинов и главният технолог Татяна Стефанова със своя екип стоят зад вината на Загрей.  Сред тях маврудът от Виница заема особено място. Той е добре познат вече над десет години и даже зае първото място за най-добро българско вино в класацията на DiVino Top 10 за 2016.

Първата реколта Vinica Mavrud е от 2007. Лозето е в близост до село Виница и се намира на северен склон, което оказва благоприятно влияние по време на летните засушавания. За годините от 2007 насам винарите от Загрей успяха да създадат и утвърдят свой собствен стил, който е едновременно оригинален и насочен към засилването на сортовите характеристики на мавруда. До голяма степен този стил е резултат от определена философия и творческа работа, които съчетават трудния и понякога немощен характер на мавруда с концентрация и мощ, които иначе рядко се срещат при него. Комбинацията от местен сорт, посаден на подходящото място, и отлично упражнен занаят с трудния за отглеждане и винифициране мавруд, дават едно екстрактно и многопластово вино. Немалка част от стила на Vinica Mavrud се дължи на апасименто – техниката, характерна за италианското Амароне. При нея гроздето се оставя да засъхва в продължение на седмици след гроздобера на проветриво и сухо място. За реколта 2015 това време е продължило 40 дни. Така се получава естествена концентрация на захари и киселини. Друг важен момент е отлежаването на виното само в нови български бъчви в продължение на 13 месеца.  Резултатът е вино от местен сорт с характер, собствен стил и дълбочина. 

Дегустационна характеристика

към другите вината от класацията

DiVino Top 50 се осъществява със съдейстивето на