Начало - Статии и новини - Акценти - DiVino TOP 10 за 2018 година, #9
Акценти
   

DiVino TOP 10 за 2018 година, #9

21 март 2019

Ред е да ви запознаем с вино #9 от победната десетка в класацията DiVino Top 50 за 2018 година.

#9 Dragomir Pitos Reserve 2013 

DiVino рейтинг 4 
92 точки
38 лв.
17 000 бутилки

Производител: Винарско имение Драгомир
Произход: Белащица, Пловдив; Свирково, Харманли

 

Винарско имение Драгомир е постоянен участник в класацията на DiVino на най-добрите български вина, а през 2015 година тяхното Rubin Reservе 2012, спечели първото място.

Собствениците на имението – Костадин Стоев и  Наталия Гаджева, са енолози и семейство, което работи заедно. Когато две умни глави се съберат, резултатът е или антагонизъм, или хармония и, за щастие, в случая с Драгомир е второто. Че са умни и можещи и двамата са доказали многократно: вината им се отличават с финес и хармония, която могат да постигнат само хора, които знаят накъде отиват и  как да стигнат до там. Важно за всяка изба е да намери своята стилистична или идейна ниша и Драгомир със сигурност има своята: избата работи посветено за инициативата Drink local и за участието на местни сортове в техните вина. През 2018 Драгомир започва строежа на бъдещия си дом – собствена изба до село Брестник, Пловдивско.

Pitos Reserve е нова концепция, замислена да заеме водещо място в портфолиото на избата. Купажът на добре познатия Pitos се променя, като на първо място застава рубин с 60% участие, последван от каберне совиньон и мерло. Гроздето идва от масиви в селата Белащица, Пловдивско и Свирково, Харманлийско; виното отлежава 24 месеца в 65% нови френски бъчви и 12 месеца в бутилка, излизайки на пазара готово за консумация. Водещата роля на рубина е с цел удължаване живота на виното в бутилката (от избата оценяват потенциала за отлежаване на 10 – 12 години), а партидното покритие от 17 000 бутилки гарантира, че виното ще достигне до достатъчен брой потребители. Едно от малкото вина на българския пазар с благородно развитие в бутилка, Pitos Reserve запазва и стройната си елегантност и сочност, подкрепяни от зърнисти танини.

Дегустационна характеристика

към другите вината от класацията

DiVino Top 50 се осъществява със съдейстивето на