Начало - Статии и новини - Акценти - DiVino TOP 50 за 2018 година, #14 и #13
Акценти
   

DiVino TOP 50 за 2018 година, #14 и #13

15 март 2019

Днес продължаваме с представянето на вината от Top 20 в обратен ред.

# 14 Santa Sarah Bin 42 Rubin 2016

DiVino рейтинг 4
91 точки
26 лв.
2200 бутилки

Производител:  Санта Сара
Произход: Горица, Поморие

Името на Санта Сара отдавна е знак за най-високо качество, а този рубин е още една перла в короната на избата.  

След внимателен подбор на подходящ терен за собствени лозя, през 2013 Санта Сара се премести в село Горица, недалеч от Поморие. През пролетта на 2015 г. и 2016 г. бяха засадени първите 20 ха лозови масиви на Санта Сара, а през пролетта на 2018 г. – още 7 ха. Работата е подчинена на визията на собственика Ивайло Геновски за прецизен избор на подходящи мини терени и сортове, намален добив за по-високо качество и изключителен контрол на процесите като предпоставка за създаването на запомнящи се вина. Рубин Бин 42 реколта 2016 определено е сред вината, които ще добавят нов звук към престижа на избата. Виното има дълъг живот от поне още 6 години, но е добре да се изчака поне година, преди да се отвори.

Дегустационна характеристика

 

# 13 Edoardo Miroglio Elenovo Mavrud 2015

DiVino рейтинг 4 

91 точки
42 лв.
4000 бутилки

Производител: Едоардо Миролио 
Произход: Еленово, Нова Загора

Представяме ви един превъзходен елегантен мавруд! Виното носи името и потенциала на едно от най-забележителните лозя на България Еленово. Ако говорим за тероар, то Еленово безспорно в значителна степен отговаря на идеята за разпознаваемост. Намира се до село Еленово на 250 метра надм.в. с поглед на юг. Преобладават кафяво-глинести горски почви с висок коефициент на запаси от калций и голямо съдържание на каменисти примеси, осигуряващи добър дренаж. Насажденията от мавруд са от 2007 г., като са засадени 70 дка дребнозърнест мавруд. Алберто Ла Роса, който се грижи за лозята на избата споделя, че 2015 е изключително добра реколта с дълго балансирано топло лято, осигуряващо продължително съзряване на гроздето без излишен стрес. Преди да излезе на пазара виното отлежава 30 месеца в български дъб – 50% от които нов и 50% второ зареждане.

Дегустационна характеристика

към другите вина в класацията

DiVino Top 50 се осъществява със съдейстивето на