17 март 2019
DiVino рейтинг 4
91 точки
29 лв.
3480 бутилки
Производител: Фоур Френдс
Произход: Горно Ботево, Стара Загора
Сортовете, от които един от най-талантливите български винари Петър Илиев е изградил този впечатляващ купаж в стил Бордо са 56 % мерло, 23% каберне фран, 13% каберне совиньон и 8% пти вердо. Красотата на виното показва какво могат да постигнат тези сортове в България при задълбочена и професионална работа на лозето и в избата. Проектът Four Friends е все още в млада възраст: лозята им в село Горно Ботево, Старозагорско са засадени преди малко повече от десетилетие, на вече дават забележителен резултат.
Внимание и грижа са вложени във всеки етап от направата на виното, започвайки от факта, че гроздето не се мачка, а само се разпуква внимателно, пред- и следферментативната мацерация и умелата работа с дъбовите бъчви. Носът е атрактивен с нотки на печена червена чушка, етерични подправки, сушен домат и мастило. Учудващо свежо тяло, екстрактно, с фини танини и експлозивни плодови аромати. Благородно вино с потенциал, което показва класа и умения.
DiVino рейтинг 4
91 точки
18 лв.
5200 бутилки
Производител: Румелия
Произход: Смилец, Панагюрище
Един от най-добрите мавруди у нас, вино с изявен сортов характер и собствен стил.
Винарите от Румелия засаждат първите си лозя по хълмовете в района на Панагюрище през 2005 г. За по-малко от 15 години местните почви и климат дават плод, който енологът на 2018та Димитър Докузанов и собствениците Цвета Костова, Румен Костов претворяват в едни от най-хубавите съвременни български вина. Сред емблемите на Румелия е именно техният мавруд.
Масивът се намира на полегат хълм в землището на село Смилец, общ. Стрелча, в южните предпланини на Средна гора. Почвата е глинеста с примеси от чакъл, пясък и варовик. В лозето са засадени двата клона на мавруд - 1 и 2. Докато не се оформи чепката, те трудно се различават, но след това Клон 1 става по-едър и светъл, докато Клон 2 е по-скромен в размера, но затова пък е по-тъмен и интензивен. Макар да е сравнително младо, лозето с мавруд на Румелия вече е добре известно не само в България.
Гроздето е обрано в самото начало на ноември 2015 г. То преминава през студена мацерация и ферментира в малки иноксови съдове. От Румелия се стремят да сведат технологичните намеси в процеса до минимум. Отлежавало е 19 месеца в 17 барика от американски дъб с различни изпичания, от които 1/3 нови и 2/3 на второ зареждане. Идеята за второто зареждане е да се акцентира върху спецификата на сорта и неговите особености, а не на агресията на дъба.
DiVino Top 50 се осъществява със съдейстивето на
Това е заглавието на документален филм, включен в програмата на София Филм Фест, в секцията Кино Гурме.