15 март 2019
Продължаваме с позиции 18 и 17 сред избраните от DiVino топ 20 български вина за 2018 година.
DiVino рейтинг 4
91 точки
35 лв.
3500 бутилки
Производител: Ейнджълс Естейт
Произход: с. Червенаково, Сливенска обл.
Великолепен купаж от 60% мерло, 20% каберне фран и по 10% каберне совиньон и сира. Гроздето е от лозята на с. Червенаково, недалеч от Сливен, разположени на хълмиста местност на 300 м надм.в. югоизточно от избата, засадени през 2007 г. Красотата на това вино е съвкупност от няколко определящи фактора. На първо място 2013 е една от най-добрите реколти за избата дала перфектно узрял и здрав плод. Това съвпада с увереността на екипа, че възрастта и развитието на лозята вече е в своя оптимум и проявява характер за направата на големи вина. Гроздето е селектирано с оптична фотоклетка, избираща всяко гроздово зърно по предварително зададен параметър, включващ както големината и формата на зърното, така и наситеността на цвета и зрялостта на гроздето. Винификацията включва нежно пресоване, продължителна мацерация и отлежаване една година в нов френски дъб.
А вероятно най-важното от всичко е, че зад това вино стоят Алекс Велянов и Владислав Георгиев.
DiVino рейтинг 4
91 точки
22 лв.
2400 бутилки
Производител: Шато Копса
Произход: Розовата долина, Сопот
Бленд от мерло и каберне совиньон от сърцето на Розовата долина. Осмицата на етикета му означава, че бъчвите за него са 8 – 4 с мерло и 4 с каберне совиньон. То е модерно, елегантно и сочно вино със запазен плодов характер и свежест, и макар че е отлежало 18 месеца в дъб – френски барици първо и второ зареждане – дъбът не доминира, а като резултат акцентът върху отлежаването в бутилка – също 18 месеца – е по-осезаем. Алкохолът е 14,5%, захарите 3,5 г/л, а общите киселини са 5,2. Търсен е съвършен баланс, както и типичните за сортовете и за тероара характеристики.
DiVino Top 50 се осъществява със съдейстивето на
Знаменитият Оз Кларк в интервю на bTV.