Начало - Статии и новини - Акценти - DiVino TOP 50 за 2018 година, #20 и #19
Акценти
   

DiVino TOP 50 за 2018 година, #20 и #19

15 март 2019

Уважаеми приятели, тази година отново подготвихме класацията DiVino Top 50 и наградите на DiVino за най-добри български вина в различни категории за изминалата 2018.

Това е осмата поредна година за DiVino TOP 50. Класацията отразява нашата селекция от дегустираните през цялата изминала година вина, които най-много са впечатлили дегустационната комисия. Това не са непременно вината, получили най-високи точки, макар и едното често да е отражение на другото.

Победната тройка – първите три вина в класацията ще станат известни на 28 март, а всички вина от Top 50 ще оповестим на 29 март. Всяко едно от тези 50 вина препоръчваме с гордост и с голямо уважение към създателите им. Отново беше тежка отговорност и изпитание да отсеем двайсетте най-добри вина на България според DiVino.

Днес започваме обратното броене на вината от Top 20. Отново днес, но по-късно, очаквайте и следващите две вина.

И така, # 20 и # 19:

# 20 Tsarev Brod Riesling 2015

DiVino рейтинг 3

90 точки
16 лв.
2650 бутилки

Производител: Винарска изба Царев брод
Произход: Царев брод, Шумен

Този ризлинг несъмнено се нарежда сред най-добрите бели вина на България. Да правиш ризлинг в България иска не само желание, познаване на сорта, но и откровено казано – смелост. Смелост, която не липсва на винарите от изба Царев брод, и която личи и в другите им вина и проекти. Зад малката изба стоят имената на собственика Иван Иванов и енолога Николай Кръстев, които вече над 15 години работят със собствените лозя на имението на площ от 27 ха.

Разположено в непосредстена близост до прочутия Мадарски конник, в землището на село Царев брод, обл. Шумен, това малко парче земя успя да придаде ново звучене на сортове като ризлинг, гергана и пино ноар у нас. Не случайно виното е в DiVino Top 20, а не бива да забравяме също, че точно преди година тяхното розе от пино ноар грабна приза за най-добро българско розе за 2017 в класация на DiVino.

Дегустационна характеристика

 

#19 Terra Tangra Grand Reserve 2015

DiVino рейтинг 4
91 точки
22 лв.
7000 бутилки

Производител: Тера Тангра
Произход: с. Българин, Браница и Шишманово, Южен Сакар, Харманли

Ето един солиден купаж от каберне совиньон, рубин и пти вердо в традиционен стил, атрактивен, с потенциал и мощ.

Неотдавна, също с Grand Reserve, но предишната реколта 2013, Тера Тангра постигнаха световен успех. Признанието дойде чак от Нова Зеландия, където прочутият Боб Кембъл MW, станал популярен със сайта си за винена критика – the realreview.com, оцени Terra Tangra Grand Reservе 2013 с 95 точки и златна лента, наричайки го Biggie from Bulgaria или Голямо (вино) от България.

Семейство Зайчеви и партньорът им Робърт Станев започват още през 90-те години започват да проучват приказния район на Южен Сакар и засаждат първите си 30 ха лозя точно на старта на новото хилядолетие. Днес лозовите масиви са над 400 ха около селата Българин, Браница и Шишманово. Залагат както на благородни сортове с френски произход, така и на българските местни – с времето техните тамянка, рубин и мавруд стават едни от примерите за отлични вина от местни сортове. Изгражда се първо малка, след това по-голяма винарна, а лозята се сертифицират за биологично земеделие. Масивите са разположени на стратегическо възвишение, което е отлично като тероар, тъй като се пада точно в средата на винаги ветровития въздушен коридор между Черно и Бяло море. Мястото е необикновено красиво с вдъхновяваща панорама и именно там ще бъде изградена дегустационна, за да посреща гости и туристи любопитни към виното.

Дегустационна характеристика

към другите вина в класацията

DiVino Top 50 се осъществява със съдейстивето на