Начало - Статии и новини - Новини - Димитър Димитров е Енолог на България за 2023 година
Новини
   

Димитър Димитров е Енолог на България за 2023 година

22 февруари 2024, DiVino

Димитър Димитров бе удостоен с приза Енолог на годината. За първи път Съюзът на енолозите в България връчи годишните си награди по време на международната изложба Винария.

Другите две номинации бяха за две дами: Елизабет Портева от Бендида и инж. Светла Рошлева, главен технолог на Зеланос.

Инж. Димитър Димитров е добре известен на всички от света на българското вино. Завършил е УХТ в Пловдив и повече от 25 години се занимава с вино, което приема като призвание. Близо 20 години от професионалния му път са свързани с Винзавод Асеновград, създател е на емблематични вина от мавруд. Днес е главен технолог в Менада. По традиция призът бе връчен от миналогодишния носител - инж. Димитър Димов от Винарна Ялово.

За осми пореден път СЕБ връчи и приз Млад енолог, като символ на приемственост между поколенията сред професионалистите в бранша. Тази година бе присъден на завършилата в Бордо Антоанета Генова, която работи в семейната винарна Ахинора, на брега на река Дунав край Оряхово.

Съюзът на енолозите присъди и приз на проф. Пламен Моллов като емблематична личност, свързана с науката, с преподавателската дейност, с винарския сектор, с политиката и законотворчеството, с административната си дейност, дори и с шахмата.