Начало - Статии и новини - Новини - Какви вина предпочитат в Китай?
Новини
   
Какви вина предпочитат в Китай?

06 декември 2018

Китайските потребители предпочитат леко сладки вина, с по-малко танини. Това показва ново проучване на селскостопанския университет в Пекин. Изследването е фокусирано върху потребители без особен опит във виното.

Широката публика в Китай търси бели вина с лека сладост и умерена киселинност, както и червени вина с ниски до средни нива на танини и известна сладост. Китайските жени са по-толерантни към по-сладките вина, докато мъжете харесват горчивината и по-високите нива на танини.

Според авторите на изследването, сладостта се харесва, защото е лесно доловим елемент във виното и по принцип се приеме по-добре, отколкото горчивината. И въпреки това, по-сладки вина, като тези от Сотерн например, не се приемат добре на китайския пазар. Изключение правят снежните вина, макар че се купуват най-често за подаръци, а не за консумация.

Основна причина за въздържанието от сладки вина сред китайските потребители е рискът от затлъстяване, показва още проучването.

И още нещо любопитно: основен аргумент при избора на вино е качеството. Авторите на изследването обаче подчертават, че китайските потребители все още нямат представа как да различат качествените вина и какво да търсят в тях.