Начало - Статии и новини - Виноличности - Katarzyna`s Twins
Виноличности
   

Katarzyna`s Twins

11 февруари 2020

Katarzyna`s Twins

Вили Гълъбова, утвърден винен експерт и автор, гостува през декември 2019 на Катаржина Естейт. Този път целта беше не просто да разкажем за красивата изба във все още дивата местност близо до свиленградското село Мезек, а да покажем историята на успеха й през погледа на едни млади хора, близнаците Иван и Свилен Кисьови, енолози на винарната. 

За Свилен и Иван това е първа работа след завършване на УХТ (ВИХВП) Пловдив, когато те са само на 21-22 години. С известно колебание след дипломирането си се връщат в родния Свиленград, където имат невероятния шанс да попаднат от самото начало на създаването на Катаржина Естейт. По това време там работят множество чужди консултанти, сред които са Тиери Хаберер и Сесил Пайе. Чести гости, а също и приятели на избата са Мишел Ролан и Марк Дворкин. Това е и времето, когато Робърт Паркър за пръв път дегустира български вина и присъжда на Катаржина сензационните тогава за българско вино 90 точки. 

Предполагам, че вече добихте представа за изключителния творчески заряд и космополитност, царящи в Катаржина при постъпването на работа там на близнаците късметлии Иван и Свилен. Те естествено също внасят своя дял младежка енергия, която веднага е оценена подобаващо, и още същата година в тяхна чест, а и за да бъдат мотивирани да работят и занапред все така всеотдайно, Катаржина пуска на пазара вино, наречено Twins (Близнаци). За онова време, преди близо 13 години, близнаците си спомнят, че са научили най-значимия си професионален урок, а именно, че най-важното нещо за едно вино са лозето и регионът, където то е отгледано. Затова и днес казват, че прекарват повече от половината си време не в избата, а навън сред лозята.
Три години след постъпването им на работа те вече са главни енолози на избата, където днес се произвеждат близо 2 000 000 бутилки вино. Успяват да създадат изключителен екип от млади, талантливи, всеотдайни и амбициозни хора, които често работят там с целите си семейства. Такъв е случаят и със самите тях, съпругите им също са част от екипа на Катаржина. За тези хора винарната не е само работа, но и семейство и съдба.

Интересно ми е да разбера след колко години близнаците добиват самочувствието да променят стила на вината на Катаржина Естейт и в каква посока, а също, ако трябва да посочат едно-единствено вино, което най-пълно олицетворява тази промяна, кое би било то. Отговорът им еднозначно е Contemplations. Тази серия вина отговоря най-пълно според тях на три много важни критерия: да е ценово достъпна (не елитарна), да бъде произведена в значими количества (серията се произвежда в обеми около 200 000 бутилки) и, не на последно място, да е с отлично качество. Промяната провеждат бавно, с малки стъпки, в посока по-слабо екстрактивен стил, което отговаря на световните тенденции за търсене на по-елегантни и балансирани вина.

За Иван и Свилен е от изключително значение фактът, че макар и да работят в голяма винарна с широко портфолио от вина, те се отнасят с огромно уважение към особеностите на тероара и се стремят да винифицират поотделно различните партиди вина, които при тях често са повече от 40 на брой. Това те наричат микровинифициране. Опитват се в различни съдове да отделят вината не само от различните сортове, но и тези, идващи от различни парцели в огромното им лозе (300 ха около шатото и още 400 в района). Също така отделят и партидите, които са били сортирани по различен начин (на лозето и/или във винарната), и в крайна сметка прилагат различни винификационни схеми за отделните партиди. Същото важи и за вината, отлежаващи в 1900-те им бъчви. Така тези художници на виното си осигуряват огромно разнообразие в палитрата, с която на финала сглобяват или рисуват завършения образ на произведението си ВИНО.

Преди финала на разговора ни с близнаците ме вълнуват още два въпроса: първият – как се информират за новите световни тенденции в областта на виното, откъде придобиват нови знания и умения; и вторият – за какво мечтаят в работата си, как и къде се виждат професионално след още 10 години.

Очаквано енологичният и търговският екип на Катаржина провеждат систематични пазарни дегустации, на които тематично опитват вината на всички български и чужди конкуренти в съответната пазарна категория. Те ежегодно посещават и най-големите международни винени изложения в света. Там могат наистина да сверят часовника си с лидерите и да се вдъхновят за нови теми, стилове и други.

Изненадващ за мен беше отговорът на втория ми въпрос. Някак си очаквах, че като всички млади хора Свилен и Иван също мечтаят да пътуват по света, да посетят, а защо не и да направят, няколко кампании във винарните на Австралия, Нова Зеландия, САЩ, Италия, Франция… Те обаче ми отговориха, че много-много не обичат промените, привързани са към земята, също както лозето е дълбоко вкоренено в нея, и вярват, че съвършеното познаване на конкретния терен, повтарящите се процедури и обработки година след година на даденото място са залогът за правенето на големи вина. 

Традицията води до успех! Затова и предпочитанията си двамата братя отдават на вината от стария свят. Според тях нищо не може да замени столетното знание и опитност за правене на вино в даден регион и на конкретното лозе. Виното е и ще си остане завинаги една от малкото сфери, където технологиите, безспорно важни, отстъпват на втори план, когато става дума да качество, стил и естетика.

След 10 години близнаците искат отново да са в Катаржина, а техните вина да покоряват световните пазари и да носят признание както за страната ни, така и за самите тях. Да бъде!

 

На 12 март в зала Витоша на столичния Интер Експо Център може да се срещнете и поговорите лично с Иван и Свилен Кисьови, докато дегустирате интересните им вина, плод на съвместния проект на Katarzyna с Bibendum, наречен La Parcelle. Там ще се запознаете и с цяла плеяда от световни виноличности - хора, оглавяващи семейни винарни, част от които с вековна история.  

Вижте повече тук и на страницата Meet the Family във фейсбук!