Начало - Статии и новини - Новини - Наградата на DiVino за особени заслуги към българското винарство
Новини
   

Наградата на DiVino за особени заслуги към българското винарство

30 март 2021

Наградата е за Адриана Сребринова, собственик и енолог на винарска изба Боровица 

Да бъдеш човек с визия, интелект и творческа смелост в българското вино е роля, която често остава извън светлината на прожекторите. Да си създател на културни и социални ценности е мисия. Да си автор на вина, с които да формираш сетивен светоглед пък е ежедневната работа на един енолог. Адриана Сребринова е всичко това.

Проектът, с който тя поставя своя отпечатък в българското вино, се нарича винарска изба Боровица. Тя започва в него като част от дует с  непрежалимия Огнян Цветанов – човекът, чиито дълбочина и всеобхватност на познанията за виното остават ненадминати у нас.

Боровица е нашата огромна мечта, работа, дълг, стремеж, любов, страст и тъга. Това място се превърна в кауза – да представим на всички едно неповторимо, уникално, красиво кътче, предопределено за велики вина, казва Адриана.

Надали в България има по-обсъждани и дискутирани вина от тези на изба Боровица. Реално, място за дискусия няма – човек или разбира тези вина и става техен заклет фен или поема по друг път. Структурата, спойката, идеята и изпълнението на вината търси равни у нас безспорно и поради неповторимия тероар, но особено поради вижданията за виното на Адриана и Огнян.

Наградата ни е естественото и скромно признание към човек, който поставя българското вино на световната карта.