Начало - Статии и новини - Новини - Национален конкурс за вино розе Златен киликс 2019
Новини
   

Национален конкурс за вино розе Златен киликс 2019

03 юни 2019, Вили Гълъбова

Национален конкурс за вино розе Златен киликс 2019

На 1 и 2 юни 2019 за 9-и пореден път Казанлък стана българската столица на розовите вина, събирайки на Rose Wine Expo Kazanlak 2019 производители, търговци и любители на българското вино. В рамките на фестивала на 31 май се проведе и традиционният вече Национален конкурс за вино розе Златен киликс. Домакин на конкурса, както всяка година, бе гостоприемният ресторант Старата къща в с. Енина, а негов инициатор, всеотдаен организатор и директор е г-жа Анна Дундакова.

Златен киликс е единственият в България винен конкурсен формат, посветен единствено на категорията вина розе. Тази година 6-членно жури, съставено от изявени български винени професионалисти, сомелиери и журналисти отличи най-впечатляващите вина с 9 златни, 19 сребърни и 11 бронзови медала. Голямата награда Златен киликс единодушно бе присъдена на Edoardo Miroglio Rosé Organic 2018.

Отличието Златен киликс, освен престиж, носи в себе си и много исторически заряд и символика, тъй като е реплика на златния съд киликс, открит в тракийската гробницата Голяма косматка, с който древните тракийски царе са пиели своето вино.

Интересен нюанс в конкурса тази година, както по отношение на стила, така и цветови, бе появата на значителна група вина, наричащи себе си розета, но по нищо не кореспондиращи с тази категория вино. Много добре направени, с впечатляващи аромати на бяло вино и с цветове, вариращи от воднист до нежно златист, тези вина изключително затрудниха оценяващите ги, защото от една страна със своите достойнства заслужаваха адмирации, но от друга, пълната липса на какъвто и да било розов нюанс и ароматни или вкусови характеристики, присъщи на вината от червено грозде, тези вина излизаха напълно извън категорията на розета. Да наистина доста години вече по света властва модата на много бледите розета, но разбирането на някой български винари на тази тенденция ги е довело до екстремно избледняване на цвета, от което страда както визуалната естетика, така и сензорната такава.

Всички наградени вина можете да намерите тук.