Начало - Статии и новини - Новини - Поредна заплаха на Доналд Тръмп към френското вино
Новини
   

Поредна заплаха на Доналд Тръмп към френското вино

27 юли 2019

Поредна заплаха на Доналд Тръмп към френското вино

Американският президент реагира остро на въведените от Франция данъци върху технологичните компании. Критикувайки "безразсъдството" на френския президент Еманюел Макрон, Доналд Тръмп заплаши с ответни мерки, които ще засегнат един от най-емблематичните продукти на френския износ, виното.

„Винаги съм казвал, че американското вино е по-добро от френското", написа Тръмп в Туитър. Пред репортери в Белия дом той уточни, че винаги е предпочитал американските вина пред френските, „въпреки че не пия вино“. „Харесвам как изглеждат. Американските вина са страхотни", каза още Тръмп.

През юни, американският президент даде да се разбере, че може да наложи допълнителни мита за френските вина. Тогава обаче като причина той изтъкна нелоялната конкуренция. „Франция облага много вносното вино, а ние облагаме малко френското вино“, заяви тогава Тръмп в интервю за CNBC. „Това не е честно и ще направим нещо, за да го променим“, каза президентът.

74% от консумираното в САЩ вино е родно производство, като 66% идва от Калифорния. Делът на вносното вино расте постоянно. Най-голям по количество е вносът от Италия, но Франция е лидер по отношение на стойността. САЩ са и най-големият външен пазар за френското вино, на стойност 4,4 млрд. евро.