Начало - Статии и новини - Новини - Просеко е част от Световното наследство на ЮНЕСКО
Новини
   

Просеко е част от Световното наследство на ЮНЕСКО

08 юли 2019

Просеко е част от Световното наследство на ЮНЕСКО

Хълмовете на Конеляно и Валдобиадене в Италия, където се произвежда известното по целия свят пенливо вино просеко, бяха добавени към Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Решението регионът Просеко в североизточната област Венето да бъде включен в списъка беше взето на заседание в столицата на Азербайджан Баку. Така Италия има вече 55 обекта в него.

Просеко се превърна в най-популярното италианско вино по света, а само през 2019 г. износът му се е увеличил с 21 на сто.

От години насам Италия лобираше за включването на Просеко в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Миналата година не достигнаха само няколко гласа, за да стане това факт. След решението в неделя, министърът на земеделието Джан Марко Чентинайо приветства новината и определи този ден като "исторически за Венето и Италия като цяло".

„Пейзажът се характеризира с хълмисти местности, малки площи лозя, тесни тревни площи, малки села и земеделски земи, се казва в решението на ЮНЕСКО. От векове този неравен терен е бил облагороден и адаптиран от човека".

Просеко е термин, който означава и географско име, и сорт грозде, и тип вино. Prosecco обозначава вино с контролирано наименование за произход (DOC и DOCG). Prosecco DOC има строго дефиниран географски произход - провинция на двата региона Венето и Фриули-Венеция Джулия. Просекото от областта Конеляно Валдобиадене е с най-високия статус, който може да бъде присъден на италианско вино – DOCG (контролирано и гарантирано наименование за произход) и се етикетира като Conegliano Valdobbiadene DOCG. Вината от тези зони трябва да са направени с най-малко 85% от сорта глера.

Най-високата степен на качество на просеко е наименованието Cartizze. Лозята за тези вина, смятани за grand cru на Prosecco, са на площ от около 107 хектара, разположени по стръмните склонове на хълма Картице в околностите на Валдобиадене и са собственост на 140 производители.

По традиция реколтата от тези лозя се събира последна заради продължителния период на съзряване. Вината са с по-наситени аромати и вкус, но рядко намират път до ценителите извън Италия заради ограниченото им производство.