Начало - Статии и новини - Новини - Rosalea Meets Youth
Новини
   

Rosalea Meets Youth

13 март 2024

Нека да ви представим единствен по рода си у нас винен проект. Кръстен е ROSALEA MEETS YOUTH.

На младите, участващи в процеса по създаването на виното, но и на онези, които знаят как да му се насладят: някои – млади по възраст, други – по дух и душа. Главната му цел е да бъде платформа. Такава, върху която да стъпят млади, талантливи и недотам опитни в производството на вино хора – обучаващи се или наскоро завършили студенти от специалност Технология на виното и пивото. Да им бъде дадена възможност да се учат, практикувайки, и най-вече – да се срещнат отблизо с магията на виноправенето.

Всяка година винарната кани по един студент от Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив да създаде свое собствено вино от лозята на ROSALEA. Неговите работа и напредък биват пряко съблюдавани, напътствани и подкрепяни от главния енолог на избата – Екатерина Гаргова. Благодарение на богатия ѝ опит, учещият се има възможност да премине през всеки един процес по създаването му – от стъпка А до стъпка Я. Да насочи поглед към предизвикателствата на професията и към всички онези важни тънкости на фината материя винопроизводство.

С казаното дотук обаче силата на RMY не се изчерпвa.

По време на своята практика младшият технолог работи и над визуалната част на продукта – етикета. Тук в роля влизат следните участници: Деница Тонева, творчески директор на студио ДВЕ КУЧЕТА ДВЕ КОТКИ и ментор в програмата, както и студент от специалност Графичен дизайн или сходна на нея. Разбира се, последният може да бъде и наскоро завършил. Всички те работят интензивно и в колаборация, финализирайки лицето на ROSALEA MEETS YOUTH. Визуалното представяне следва концепцията на продукта, т.е. е базирано на винената стратегия на бранда и целите на енолога.

Представянето му на българския пазар е последна, но много важна стъпка. ROSALEA срещна младите за пръв път още през есента на 2022 г. – тогава бе дебютът!

А предстоят още толкова много срещи...

Обучаващата се за младши енолог към УХТ и настоящ търговски представител на Росалеа, Мария Ходжева, се е съгласила да влезе в ролята на опитното зайче. Истинско предизвикателство! С помощта на своя ментор Мария е създала деликатно плодово вино с ниски танини и леко нежно тяло, от сорт, характерен с високите си танини, силно обагрен и с плътно тяло, какъвто е рубинът. Предизвикателство е да направиш вино, което да се пие лесно, независимо от силния си сорт. Да притежава жив и светъл цвят, да извади на показ младия модерен дух и все пак да бъде богато на вкус, да бъде ароматно, да бъде ослепително…

Гроздето, чийто сок е изпълнил всички 222 бутилки, е ръчно ронкано, крачно мачкано и пресовано на ръка. Не са използвани машини в нито един от етапите.

Използвани са правилните техники на винопроизводство, с пълно уважение към потенциала и характеристиките на гроздето.

Резултатът е налице: вино младо, свежо и светло – копие на самата Мария.

Идеята ѝ: да вдъхнови любителите на тази напитка да бъдат смели, да поемат рискове, да виждат нежната страна на живота, така както тя е видяла нежната страна на рубина.

Основната заслуга за красивите и запомнящи се етикети на RMY 2022 е на Йордан Дамбулев – студент от специалност Графичен дизайн към Нов български университет. Разбира се, създадени под зоркото око и опит на Деница Тонева. Всеки етикет е уникален, креативен, със свой собствен нрав, ръчно рисуван и надписан, което безспорно събужда още по-голям интерес към проекта.

Бутилирано e в 5 вида преизползвани бутилки, почистени прилежно съгласно всички хигиенни норми. RMY е отличителен. Създаден с много мисъл и смисъл. Устойчив, еко, модерен. Същата тази идея за устойчивост и уникалност е заложена и в тазгодишната реколта, а броят на бутилките е 301.

RMY одисея 2023. В нея са замесени Росен и Румен. Росен Фиданов и Румен Стойчев – двама младежи, готови да експериментират, да се учат, да надграждат. Росен, родом от Харманли, е четвърта година студент в УХТ Пловдив, а Румен е студент втори курс в специалност Керамика към Националната художествена академия.

За проекта Росен разбира от колеги и тяхна презентация по повода. Решава да се включи, тъй като харесва малкия производствен мащаб на винарната и това, че му се предоставя възможност да изследва в по-голям детайл истината за професията енолог, която дотогава му е сякаш все още неясна. За Росен работата в ROSALEA започва на 23 август 2023. Щастлив е от гласуваното му доверие, а един от най-любимите му моменти е изборът на парцел и дори клон, от който да се набере самото грозде. Спира се на сорта каберне фран. Двамата с Катя се обединяват около идеята за младо вино с плодов вкус, без сериозно съсредоточаване в типичните за франа пиперливи нотки. Това е първото собствено вино в живота на Росен. Твърди, че без ценната помощ на Катя вероятно е нямало да продължи с идеята за правене на вино в бъдеще. Не е леко, не е и лесно, но вложеният труд си заслужава.

Работата по етикета с колегата му Румен пазят в тайна, но много скоро предстои да видим резултата и от нея. Той споделя, че е изключително доволен от предоставената му възможност. Очакванията за този дълъг процес са били опровегани! Било е много по-забавно, интересно… Време, наситено с емоции и приключения! 

Чрез своето участие в проекта желае да насърчи и други студенти да се включат, да опитат, да не се отказват, да усетят вълнението от работата в инициатива като тази.

Р като Реколта, Р като ROSALEA, Р като Росен, но и Р като Румен! Момчето, в чиито ръце е поверен етикета за тазгодишното младежко вино. Любопитен факт: независимо че специалността му в Академията е посветена предимно на приложното изкуство, изящното такова винаги е било от особен интерес за него. Затова и му се струва страхотна възможността да работи в сферата на графичния дизайн и илюстрацията. Това е и главната причина да реши да се включи в проекта. За него пък разбира от Мария Ходжева, младши енолог в пилотния RMY през 2022 г. Рисуване с четка, молив или друго, но винаги с фантазия. Смесване на нотки, вкусове и цветове във виното. Целият процес е сбор от умения.

Умението на менторите да обучават и напътстват, умението на учещите се да приемат този опит, но и да надграждат. Да носят яркия живец, нещо ново, нещо различно, да експериментират. Това е всичко, към което се стреми проектът RMY. Това е което го прави свеж и истински.

И правенето на вино, така както и рисуването, е до голяма степен творчески процес.
ROSALEA MEETS YOUTH е пресечна точка между доказали се творци в тези две сфери и младите, вървящи по пътя им.

Голямото лозово поле на винарната ежегодно се превръща в поле за изява, поле за вдъхновение. Да бъдеш млад, жизнерадостен и енергичен е важна част от живота.

Бъдете смели, не отлагайте, рискувайте, гледайте винаги от цветната страна на живота! Гогол го е казал и то много преди нас: Младостта е щастлива с това, че има бъдеще. Младостта е време на смелост.

Точно тези смелите се търсят, в тях е бъдещето. Поздравяваме Rosalea за този проект с бъдеще!