Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - Шардонето се завръща
Дегустационни репортажи
   

Шардонето се завръща

05 януари 2019, Вили Гълъбова

Шардонето се завръща

Шардонето беше и си остава най-популярното бяло вино в света и за това си има добра причина. То е много адаптивно, вирее в много различни климатични зони и от него се правят най-разнообразни вина - от най-ниските до най-високите категории, от най-свежите и леки до най-богатите и дъбови вина. Въпреки това през последните 20-ина години като че ли този сорт беше позагубил привлекателността си. Сигурно всички сте чували за европейското течение във винената мода ABC (Anything but Chardonnay), което заклеймяваше шардонето и особено това от Новия свят като най-тривиалното унифицирано бяло вино заради прекомерната употреба на дъб, водеща до много мощни, пищни, плътни вина с висок алкохол и ванилово, маслено, сметанов вкус.

Е имам новина за вас – ABC е вече минало забравено и шардонето отново се завръща на световната винена сцена като всенароден любимец. Това се случва, защото шардонето като барон Фон Мюнхаузен само се извади от блатото на забвението, блестящо демонстрирайки най-силното си качество, а именно многоликостта си. Хората дълго време предпочитаха свежия совиньон блан и лесното пино гри пред шардонето, мислейки си, че просто не харесват шардоне. Всъщност това, което наистина не им харесваше, бяха сметаново-ядковите, тежки вкусове, резултат от прекомерна употреба на нов дъб. В крайна сметка, макар и бавно, енолозите по света схванаха посланието на пазара, че клиентите не искат да пият дъски в чашите си и така започнаха все по-често да се появяват новите шардонета: по-свежи, леки, с елегантен дъб или изобщо без такъв.

България също не остана встрани от тази мода. И у нас вече могат да се намират немалко представители на новата вълна шардонета - както млади, свежи и елегантни, така и по-богати, умело балансирани с умерена употреба на дъб - такива, които, без да губят атрактивността си, демонстрират най-доброто в своя стил.

Най-ярките представители на този сорт от реколта 2017, според дегустационния ни панел, безспорно са Rossidi Chardonnay Egg Fermented 2017 и Edoardo Miroglio Elenovo Chardonnay 2017. Финесът и комплексността постигнати от Росиди в тяхното шардоне, ферментирало в малък бетонен яйцевиден съд, вече няколко години подред затвърждава позицията на избата, наред с другите им постижения, като лидер по креативност, експериментаторство и иновации. Новата вълна шардонета намира своята най-пълна изява именно в това вино, което ярко демонстрира своята плодовост с нотки на зелена ябълка и сочни тропически плодове, личи, ананас и помело, но не спира дотук, а поднася още много изтънчени усещания, свързани с минералност, благородство, мекота и чистота на вкуса.

Най-високо оцененото шардоне от реколта 2017 е Elenovo Chardonnay на изба Едоардо Миролио. Макар и издържано в традиционната гама, това шардоне сякаш носи вечната модерна класика в себе си. Непреходното му очарование се крие както в благородния му нос с отлично бутилково развитие и аромати на мокър мъх, сушени цветя, сладки плодове и подправки, така и в сочното му, сладко и гладко тяло с изобилие от карамелено-маслени и мока нотки във вкуса и финала. Дълго, благородно, класно шардоне, което в никакъв случай не трябва да пропускате.

Също така сред по-свежите български шардонетата от реколта 2017 специално внимание заслужават още Chateau Sungurlare Winefields Chardonnay 2017 и Salla Estate Chardonnay No Oak 2017. Виното на Chateau Sungurlare очарова целия дегустационен панел на DiVino с елегантната интерпретация на модерно шардоне, демонстрирайки сочна плодовост, свежо и минерално тяло, фокусираност и гъвкавост, а това на Salla Estate - със своя едновременно зрял и свеж нос с нотки на тропически плодове и зелена ябълка и с красива минералност.

В гамата на дъбовите шардонета от 2017 най-силно впечатление оставиха Villa Melnik Aplauz Chardonnay sur lie и Stratsin Soulmates Chardonnay. Villa Melnik Aplauz Chardonnay sur lie 2017 е вино, което доказа способността си да се променя в годините към все по-добро и макар да запазва основните си характеристики, а именно сладостни маслени тонове на кроасан с ванилов крем, като контрапункт на тази романтика добавя и чудесна соленоватост и много елегантен, звънлив и свеж финал. Stratsin Soulmates Chardonnay 2017 от своя страна е поредната приятна бяла изненада на черноморския район, която просто не може да подминете. Може би това е еманацията на променящите се български шардонета с дъб, намерили точния път към идеалния баланс между съблазнителната масленост на ядки, кокос и лимонов крем и свежестта на едно сочно и плътно тяло с “вкусен“ плодов финал.

Едно със сигурност не може да му се отрече на шардонето, а именно способността му да старее дълго и красиво и с годините да става все по-добро, комплексно и дълбоко. Това е един от най-дълголетните бели сортове вино, който може да се съхранява с години и дори десетилетия, ако е направен добре и именно с такава цел. Затова не е никаква изненада, че най-високо оценените български шардонета, които опитахме през 2018, всъщност не са от последна реколта (2017), а от предишни такива.

Безспорните лидери тук са Dragomir Single Barrel Chardonnay 2015 и Yamantiev's Marble Land Chardonnay 2014. Това са 2 от най-хубавите отлежали шардонета на България, великолепно запазени с невероятно богатство и развит букет от цветисти, кремъчни, минерални тонове, с изобилие от ядкови акценти и многопластови вкусови атракции на захаросани цитруси, сушени плодове и още и още... И за двете вина са характерни отличната структура, обемно тяло, подкрепено обаче от достатъчно свежест и сатенен опушен финал.

Шардонетата от реколта 2016 пък ще се запомнят с блестящите вина на винарните Царев брод и Зеланос. Успехът на Tsarev Brod Chardonnay Amber Harvest 2016 вероятно се крие освен в много добре узрялото грозде също и в професионалната работа с дъба. Само 10% от виното е ферментирало в нови френски бъчви, 20% в стар френски дъб, а останалото в малък иноксов съд. Оттам идва и спокойният характер на това шардоне, което, без да губи тропическата си атракция, е свежо, пикантно и дискретно минерално. Chardonnay Barrel 2016 демонстрира сила и мощ, но е встрани от отъпканата пътека на мазно-маслените шардонета. Там по-скоро ще откриете неочаквани нотки на сладка млечна царевица, пушек и дори бекон. Виното е в отлична кондиция в момента, но може да се изчака да достигне апогея си след поне още 2 години.

Накрая, репортажът за българските шардонета, които опитахме през 2018, няма да е завършен, ако не споменем и едно от вината, които, без да имат големи претенции, са напълно честни към консуматора и доставят истинско удоволствие, без да ни бъркат дълбоко в джоба. Най-изгодната покупка на шардоне от реколта 2017 е за виното на Вила Ямбол, Villa Yambol Chardonnay 2017, което струва само 5 лв. То е едно приятно вино с нежен и бистър светлозлатист цвят, сладостен нос, напомнящ конфитюр от праскови и желирани бонбони, с леко гладко тяло и среден спокоен финал.