Начало - Статии и новини - DiVino Top 50 - Системата на DiVino TOP 50
DiVino Top 50
   

Системата на DiVino TOP 50

26 март 2023

Системата на DiVino TOP 50

Как дегустираме, как се определя DiVino TOP 50, кои са членовете на дегустационния екип на DiVino

Последната класация DiVino.Top 50 за 2020

 

Основна част от работата на DiVino като посредник между производителите и потребителите e свързана с редовните дегустации, провеждани през цялата година. В резултат от дегустациите дегустационният екип на DiVino оценява всяко вино по 100-балната система, а за крайна оценка на виното се взима средният резултат от оценките на всеки от дегустаторите.

Даваме си сметка, че оценките са нещо условно и че каквито и обективни критерии да залагаме, е невъзможно да се елиминира напълно субективния елемент при оценяването. Но въз основа на нашия опит, знания и умения гарантираме, че ако едно вино наистина притежа­ва качества, ще ги оценим по достойнство.

Как дегустираме

Дегустациите за DiVino рейтинг са слепи – на екипа са известни само сортът (респективно купажът или основните му съставки) и реколтата на виното.

По време на една дегустационна сесия се оценяват до 25 вина. Между края на една сесия и началото на друга не може да има по-малко от 4 часа. Внимава се вината винаги да се дегустират на правилната темпера­тура и в най-добрата им форма.

Бутилките се набавят от производители и търговци. Официална DiVino оценка може да има само вино в завършен търговски вид, което може да бъде закупено на едро, на дребно, в ресторанти или директно от избите.

Това е скала, чиито графичен символ е част от логото на DiVino. Категориите са както следва: 

100 - 96 т. се равняват на рейтинг 5
Почти съвършено вино. Цената няма значение.

95 – 91 се равняват на рейтинг 4. 
Изключително вино, класика в своя стил.  

90 – 87 се равняват на рейтинг 3. 
Отлично вино с изявен собствен характер.

86 – 83 се равняват на рейтинг 2.
Много добро вино с определени достойнства.

82 – 78 се равняват на рейтинг 1.
Добро вино, особено ако е на ниска цена.

под 78 – виното получава DiVino рейтинг 0

DiVino TOP 50

DiVino TOP 50 на най-добрите български вина е създадена и се осъществява от екипа на DiVino. Всяка година от 2012 насам DiVino определя TOP 50 на българските вина, класация базирана на редовните дегустации на DiVino през годината.

Как определяме вината от TOP 50 вижте тук?

Дегустационен екип на DiVino (по азбучен ред)

Вили Гълъбова – един от учредителите и основен лектор на Българска винена академия. Винен експерт с дългогодишен опит, международен винен консултант, Вили е първата българка обучавана в Лондонския Institute of Masters of Wine. Тя е международен винен съдия в International Wine and Spirit Competition, в Mundus Vini и в други престижни винени конкурси. Автор е на книгата Виното е за всички.

Ефросия Благоева е винен автор, лектор и дегустатор с над 20-годишен опит. Изкуствовед по образование, тя прегръща винената тема след като се дипломира в курс на Андрю Бел, председател на ASA (American Sommelier Association). Участва в дегустационни комисии на международни винени конкурси в България и Европа. Съосновател и председател на клуб Винен наблюдател и съсобственик в софийския винен бар Grape Central.

Юлия Костадинова – дългогодишен главен редактор на Divino.bg, уважаван специалист, дегустатор и лектор. Тя е един от създателите и съорганизатор на най-големия форум на българското вино – DiVino.Taste. Юлия е част от журито на важни международни и български винени и високоалкохолни конкурси, сред които Concours Mondial de Bruxelles и Spirits Selection. От 2015 е и член на престижния световен клуб Circle of Wine Writers.

Яна Петкова – възпитаник на Австрийската винена академия – клон на British Wine and Spirit Education Trust – и притежател на WSET Diploma. Един от учредителите и основен лектор в Българската винена академия, винен консултант и специалист по винен маркетинг, блогър и ресторантьор. Яна е винен съдия в престижния конкурс International Wine Challenge, а е част и от други дегустационни панели в България и чужбина. Автор е на книгата А, б, вино.

Ясен Бориславов  (1964-2022) - доцент и доктор по история на българската журналистика, преподавател в Нов български университет и автор на книгата Виното. Българска енциклопедия. Човек със сериозно журналистическо перо и енциклопедични знания за света на виното. Винен дегустатор с дългогодишен опит, международен съдия в Mundus Vini и други винени конкурси от световна величина. 

Ясен Захариев – винен журналист, доцент по философия в Нов български университет, където води курсове, посветени на културата и географията на виното, естетиката и философията на вкуса. Работил е като винар в САЩ и Южна Австралия. Има над 20-годишен опит в дегустациите на вино и множество  академични и популярни публикации по темата.

Емил Коралов e основател и идеолог на DiVino, създател и главен организатор на най-големия форум на българското вино DiVino.Taste, както и на редица други значими винени събития. Съосновател на Българска асоциация на винените професионалисти. Винен познавач, експерт и дегустатор с безкомпромисен усет към цялостното качество на вината.

Последната класация DiVino.Top 50 за 2022