18 май 2019
Как дегустираме, как се определя DiVino TOP 50, кои са членовете на дегустационния екип на DiVino
Основна част от работата на DiVino като посредник между производителите и потребителите e свързана с редовните дегустации, провеждани през цялата година. В резултат от дегустациите дегустационният екип на DiVino оценява всяко вино по 100-балната система, а за крайна оценка на виното се взима средният резултат от оценките на всеки от дегустаторите.
Даваме си сметка, че оценките са нещо условно и че каквито и обективни критерии да залагаме, е невъзможно да се елиминира напълно субективния елемент при оценяването. Но въз основа на нашия опит, знания и умения гарантираме, че ако едно вино наистина притежава качества, ще ги оценим по достойнство.
Как дегустираме
Дегустациите за DiVino рейтинг са слепи – на екипа са известни само сортът (респективно купажът или основните му съставки) и реколтата на виното.
По време на една дегустационна сесия се оценяват до 25 вина. Между края на една сесия и началото на друга не може да има по-малко от 4 часа. Внимава се вината винаги да се дегустират на правилната температура и в най-добрата им форма.
Бутилките се набавят от производители и търговци. Официална DiVino оценка може да има само вино в завършен търговски вид, което може да бъде закупено на едро, на дребно, в ресторанти или директно от избите.
Това е скала, чиито графичен символ е част от логото на DiVino. Категориите са както следва:
100 - 96 т. се равняват на рейтинг 5.
Почти съвършено вино. Цената няма значение.
95 – 91 се равняват на рейтинг 4.
Изключително вино, класика в своя стил.
90 – 87 се равняват на рейтинг 3.
Отлично вино с изявен собствен характер.
86 – 83 се равняват на рейтинг 2.
Много добро вино с определени достойнства.
82 – 78 се равняват на рейтинг 1.
Добро вино, особено ако е на ниска цена.
под 78 – виното получава DiVino рейтинг 0
DiVino TOP 50
Всяка година DiVino определя топ 50 на българските вина, класация базирана на дегустациите на DiVino през годината. Как определяме вината от топ 50?
Изготвяме списък с трите най-високо оценени вина от всяка изба през последната година. В този списък могат да попаднат само вина с партида на производство над 2000 бутилки.
От него всеки член на дегустационния екип посочва 30 вина, които са го впечатлили най-много през годината. Всеки от членовете на комисията може да посочи само по 1 (едно) вино от изба.
Вината се класират по следните критерии: 1. Брой посочвания наконкретно вино от членовете на екипа; 2. Точки; 3. Цена
Вината от 21 до 50 заемат съответната позиция в класацията.
Вината от 1 до 20 се дегустират отново общо четири пъти, като оценката от първоначалната дегустация не важи. Три от четирите допълнителни дегустации са слепи, една е явна. Класацията се формира от сбора на четирите оценки.
Отделна класация TOP 10 се прави на най-високо оценените през годината български вина в лимитирани серии – онези, от които са произведени до 1999 бутилки.
Дегустационен екип на DiVino (по азбучен ред)
Вили Гълъбова – един от учредителите и основен лектор на Българска Винена Академия. Винен експерт с дългогодишен опит, международен винен консултант, Вили е първата българка обучавана в Лондонския Institute of Masters of Wine. Тя е международен винен съдия в International Wine and Spirit Competition, в Mundus Vini и в други престижни винени конкурси. Автор е на книгата „Виното е за всички“.
Емил Коралов e основател и идеолог на DiVino, създател и главен организатор на най-големия форум на българското вино DiVino.Taste, както и на редица други значими винени събития. Винен познавач, експерт и дегустатор с безкомпромисен усет към цялостното качество на вината.
Ефросия Благоева е винен автор, лектор и дегустатор с над 20-годишен опит. Изкуствовед по образование, тя прегръща винената тема след като се дипломира в курс на Андрю Бел, председател на ASA (American Sommelier Association). Участва в дегустационни комисии на международни винени конкурси в България и Европа. Съосновател и председател на клуб Винен наблюдател и съсобственик в софийския винен бар Grape Central.
Юлия Костадинова – дългогодишен главен редактор на Divino.bg, уважаван специалист, дегустатор и лектор. Тя е един от създателите и съорганизатор на най-големия форум на българското вино – DiVino.Taste. Юлия е част от журито на важни международни и български винени конкурси, сред които и Concours Mondial de Bruxelles. От 2015 е и член на престижния световен клуб Circle of Wine Writers.
Яна Петкова – възпитаник на Австрийската винена академия – клон на British Wine and Spirit Education Trust – и притежател на WSET Diploma. Един от учредителите и основен лектор в Българската винена академия, винен консултант и специалист по винен маркетинг, блогър и ресторантьор. Яна е винен съдия в престижния конкурс International Wine Challenge, а е част и от други дегустационни панели в България и чужбина.
Ясен Бориславов – човек със сериозно журналистическо перо и енциклопедични знания за света на виното. Доктор е по История на българската журналистика и автор на книгата „Виното. Българска енциклопедия“. Винен дегустатор с дългогодишен опит, международен съдия в Mundus Vini и други винени конкурси от световна величина.
Ясен Захариев – доцент и доктор на философските науки, декан на магистърски факултет и преподавател по философия в Нов български университет. Поддържа собствен блог за вино. Работил е в няколко изби в САЩ и Южна Австралия и има над 20-годишен опит в дегустациите на вино. Лектор в Българска винена академия.
Брой 40 на списание DiVino дойде заедно с новата 2021 - различен и интересен. В основната си тема е посветен на авангардната архитектура на виното...