Начало - Статии и новини - DiVino Top 50 - Системата на DiVino TOP 50
DiVino Top 50
   

Системата на DiVino TOP 50

18 май 2019

Системата на DiVino TOP 50

Как дегустираме, как се определя DiVino TOP 50, кои са членовете на дегустационния екип на DiVino

Основна част от работата на DiVino като посредник между производителите и потребителите e свързана с редовните дегустации, провеждани през цялата година. В резултат от дегустациите дегустационният екип на DiVino оценява всяко вино по 100-балната система, а за крайна оценка на виното се взима средният резултат от оценките на всеки от дегустаторите.

Даваме си сметка, че оценките са нещо условно и че каквито и обективни критерии да залагаме, е невъзможно да се елиминира напълно субективния елемент при оценяването. Но въз основа на нашия опит, знания и умения гарантираме, че ако едно вино наистина притежа­ва качества, ще ги оценим по достойнство.

Как дегустираме

Дегустациите за DiVino рейтинг са слепи – на екипа са известни само сортът (респективно купажът или основните му съставки) и реколтата на виното.

По време на една дегустационна сесия се оценяват до 25 вина. Между края на една сесия и началото на друга не може да има по-малко от 4 часа. Внимава се вината винаги да се дегустират на правилната темпера­тура и в най-добрата им форма.

Бутилките се набавят от производители и търговци. Официална DiVino оценка може да има само вино в завършен търговски вид, което може да бъде закупено на едро, на дребно, в ресторанти или директно от избите.

Това е скала, чиито графичен символ е част от логото на DiVino. Категориите са както следва: 

100 - 96 т. се равняват на рейтинг 5
Почти съвършено вино. Цената няма значение.

95 – 91 се равняват на рейтинг 4. 
Изключително вино, класика в своя стил.  

90 – 87 се равняват на рейтинг 3. 
Отлично вино с изявен собствен характер.

86 – 83 се равняват на рейтинг 2.
Много добро вино с определени достойнства.

82 – 78 се равняват на рейтинг 1.
Добро вино, особено ако е на ниска цена.

под 78 – виното получава DiVino рейтинг 0

DiVino TOP 50

Всяка година DiVino определя топ 50 на българските вина, класация ба­зирана на дегустациите на DiVino през годината. Как определяме вината от топ 50?

  1. Изготвяме списък с трите най-високо оценени вина от всяка изба през последната година. В този списък могат да попаднат само вина с пар­тида на производство над 2000 бутилки.

  2. От него всеки член на дегустационния екип посочва 30 вина, които са го впечатлили най-много през годината. Всеки от членовете на коми­сията може да посочи само по 1 (едно) вино от изба.

  3. Вината се класират по следните критерии: 1. Брой посочвания на­конкретно вино от членовете на екипа; 2. Точки; 3. Цена

  4. Вината от 21 до 50 заемат съответната позиция в класацията.

  5. Вината от 1 до 20 се дегустират отново общо четири пъти, като оценка­та от първоначалната дегустация не важи. Три от четирите допълнителни дегустации са слепи, една е явна. Класацията се формира от сбора на четирите оценки.

Отделна класация TOP 10 се прави на най-високо оценените през годината български вина в лимитирани серии – онези, от които са произведени до 1999 бутилки.

Дегустационен екип на DiVino (по азбучен ред)

Вили Гълъбова – един от учредителите и основен лектор на Българска Винена Академия. Винен експерт с дългогодишен опит, международен винен консултант, Вили е първата българка обучавана в Лондонския Institute of Masters of Wine. Тя е международен винен съдия в International Wine and Spirit Competition, в Mundus Vini и в други престижни винени конкурси. Автор е на книгата „Виното е за всички“.

Емил Коралов e основател и идеолог на DiVino, създател и главен организатор на най-големия форум на българското вино DiVino.Taste, както и на редица други значими винени събития. Винен познавач, експерт и дегустатор с безкомпромисен усет към цялостното качество на вината. 

Ефросия Благоева е винен автор, лектор и дегустатор с над 20-годишен опит. Изкуствовед по образование, тя прегръща винената тема след като се дипломира в курс на Андрю Бел, председател на ASA (American Sommelier Association). Участва в дегустационни комисии на международни винени конкурси в България и Европа. Съосновател и председател на клуб Винен наблюдател и съсобственик в софийския винен бар Grape Central.

Юлия Костадинова – дългогодишен главен редактор на Divino.bg, уважаван специалист, дегустатор и лектор. Тя е един от създателите и съорганизатор на най-големия форум на българското вино – DiVino.Taste. Юлия е част от журито на важни международни и български винени конкурси, сред които и Concours Mondial de Bruxelles. От 2015 е и член на престижния световен клуб Circle of Wine Writers. 

Яна Петкова – възпитаник на Австрийската винена академия – клон на British Wine and Spirit Education Trust – и притежател на WSET Diploma. Един от учредителите и основен лектор в Българската винена академия, винен консултант и специалист по винен маркетинг, блогър и ресторантьор. Яна е винен съдия в престижния конкурс International Wine Challenge, а е част и от други дегустационни панели в България и чужбина.

Ясен Бориславов – човек със сериозно журналистическо перо и енциклопедични знания за света на виното. Доктор е по История на българската журналистика и автор на книгата „Виното. Българска енциклопедия“. Винен дегустатор с дългогодишен опит, международен съдия в Mundus Vini и други винени конкурси от световна величина.

Ясен Захариев – доцент и доктор на философските науки, декан на магистърски факултет и преподавател по философия в Нов български университет. Поддържа собствен блог за вино. Работил е в няколко изби в САЩ и Южна Австралия и има над 20-годишен опит в дегустациите на вино. Лектор в Българска винена академия.