Начало - Статии и новини - Новини - Специална награда за винен туризъм на Via Vino 2020
Новини
   

Специална награда за винен туризъм на Via Vino 2020

29 март 2021

За втора поредна година в класацията DiVino TOP 50 се присъждат три специални награди, които не са конкретни вина, а за изби и личност. Ето първата от тях: 

Наградата за винен туризъм на Via Vino в рамките на DiVino TOP 50 за 2020 заслужи...

Villa Yustina!

Вила Юстина е избата-основоположник на модерния български винен туризъм. Може да звучи гръмко, но е факт. Винарната е основана през 2006 г. в пловдивското село Устина в така наречената Родопска яка, а през 2013 е обновена и преобразена за винен туризъм – предлагат се турове в избата, разходки сред лозята и спиращи дъха гледки, изградена е енотека, както и прекрасна дегустационна. Осигурено е и може би най-ценното: професионално работещ и вдъхновен екип.

Трудно е да си първи и да си на върха, но още по-трудно е да задържиш качеството и да продължиш да се развиваш. Точно в това е силата на Вила Юстина – във все по-сериозната конкуренция те успяват да надграждат: с изба за пенливо вино, уютен хотелски комплекс с ресторант до самата изба, а в проект е и СПА & уелнес център. Междувременно подкрепят и инициират редица дейности, свързани с развитието на винения туризъм на регионално ниво и провеждат редовно тематични събития за винените любители.

За тази объркана и тежка 2020 решихме, че няма по-подходящ носител на годишната награда за винен туризъм от Вила Юстина – своеобразно признание за цялостно творчество.