Начало - Статии и новини - Новини - Spirits Selection 2021 - за 22 път
Новини
   

Spirits Selection 2021 - за 22 път

23 октомври 2021, DiVino

Spirits Selection 2021 - за 22 път

С абсолютен рекорд от 1801 проби стартира двадесет и второто издание на единствения пътуващ конкурс за спиртни напитки в света - Spirits Selection.

След старта си през 1999 година, престижното състезание се оформя като един от най-сериозните форуми, където съответната страна-домакин посреща експертно жури от специалисти в дегустацията на спиртни напитки от цял свят, а това от своя страна дава възможност на малки или тепърва пробиващи си път категории да покажат своя потенциал. Припомняме, че България бе домакин на Spirits Selection през 2018 година и регистрира рекордно количество проби с гроздови дестилати, като по време на събитието в Пловдив, международни експерти се запознаха в поредица от майсторски класове с качествата на българската ракия.

Тазгодишното издание представи на световната експертна общност великолепните качества на новоизгряващите белгийски уискита от три елитни дистилерии - Belgium Owl, Biercee и Saint-Jean.

Какви са белгийските уискита?

Ако се замислим, основната суровнина, на която дължим производството на уиски всъщност е бира. И от тук следва логичният въпрос - кои са добрите бири в света? Белгия, като прочут и доказан производител на качествени бири, де факто, е потенциално един от премиумните производители и на уиски. И това вече се случва - ценители и експерти от цял свят се обединяват околко идеята, че новите звезди в нарастващата категория преиумни уискита идват от “необичайни” до сега дестинации като Белгия или Франция. На ход е Германия?

Тенденциите за последните години в Европа по отношение на спиртните напитки са повече от интересни, но това, което прави впечатление, е че категория ром (в частност агрикол ром) бележи забележителни ръстове, а като цяло за континента се запазва възходяща тенденцията за категорията джин.

Ето и резултатите от престижното състезание, което донесе на България пет медала - един златен и четири сребърни. Всички резултати можете да видите тук!

Spirits Selection 2021 се провежда между 21 и 24 октомври в столицата на Европейския съюз и Белгия - Брюксел. DiVino е официален медиен партньор на конкурса.