Начало - Статии и новини - Виноличности - Стефано Бенини за ключа към бъдещето на легендарните Маркези Фрескобалди
Виноличности
   

Стефано Бенини за ключа към бъдещето на легендарните Маркези Фрескобалди

10 септември 2025

Фрескобалди е легендарно име – това е едно от най-старите винарски семейства в света. Като търговци и банкери те са оформяли историята на Тоскана в продължение на повече от хиляда години. Виното им има най-малко 700-годишна традиция – първите документи, свидетелстващи, че маркизите са произвеждали вино, датират от 1300 г. И до днес много членове на фамилията живеят в Палацо Фрескобалди във Флоренция – внушителна сграда, обединила през XVII век средновековните къщи на рода.

Днес вече 30-то поколение на семейството надгражда историята. Сред представителите му са Ламберто, Тициана и Диана Фрескобалди, както и Стефано Бенини, с когото ви предлагаме интервю тук. За винопроизводството в Тоскана отговарят Фердинандо, Леонардо и Виторио. Векове наред Marchesi Frescobaldi отглеждат лозя в най-престижните апелации на региона. Деветте им тоскански имения – Castello Nipozzano, Castello Pomino, Tenuta Perano, Tenuta CastelGiocondo, Tenuta Castiglioni, Tenuta Ammiraglia, Tenuta Calimaia, Remole и Gorgona – функционират като самостоятелни производители. Този подход позволява да се изрази уникалният характер на всеки тероар и подчертава ангажимента на семейството към автентичност и върховно качество. Фрескобалди изграждат първата гравитационна винарна в Тоскана – в Кастело Помино още в средата на XIX век. Те са и първите, които въвеждат в региона международни сортове като шардоне и каберне совиньон.

Семейството държи изключително на своята социална и екологична отговорност. Ярък пример е проектът им на остров Горгона – инициатива, при която затворници отглеждат лозя и произвеждат редки вина в подкрепа на своята реинтеграция. Далновидният подход на Фрескобалди се илюстрира и от модерната винарна в Тенута Амираля, съчетаваща съвременна архитектура и технологии с дълбоко уважение към традицията и иновациите.

Лично Стефано Бенини от семейство Фрескобалди представи някои от най-впечатляващите вина на компанията по време на голямото пролетно събитие тази година в София, организирано от българския им вносител Bibendum. Г-н Бенини е ключова фигура в легендарната винена династия Marchesi de’ Frescobaldi – вицепрезидент и експортен директор с водеща роля в разпространението на техните вина по целия свят. Ето и интервюто, което той бе така отзивчив да даде за DiVino.

Frescobaldi има дълбоки корени в историята на винопроизводството в Италия. Как съчетавате вековните традиции с иновациите, за да поддържате бранда жив и актуален в днешния винен свят?
Традицията е крайъгълен камък на здравите ценности, особено когато един бизнес съществува толкова дълго. Но ние вярваме, че мисълта за бъдещето е ключът към успеха. Трябва да се събуждаме всяка сутрин с въпроса: Какво следва?

Устойчивостта се превръща във водещ принцип при висококачественото винопроизводство. Как Frescobaldi прилага устойчиви и регенеративни практики в своите имения и какъв ефект смятате, че имат тези усилия върху финалните вина?
Днес се говори много за устойчивост, но съществува и немалко объркване какво всъщност означава и какво трябва да се прави. От години ние прилагаме най-напредналите методи в земеделието, съобразени с европейските директиви. Нашият проект за възобновяема енергия включва 10 центъра за слънчеви панели, една електроцентрала на биогаз и една електроцентрала на синтетичен газ. Повечето от бутилките, които използваме, тежат по-малко от 400 грама, което значително намалява емисиите на CO2.

Frescobaldi притежава множество имения в Тоскана, всяко със свой уникален тероар. Как гарантирате, че всяко имение запазва своята самобитност и в същото време следва философията на Frescobaldi?
Да култивираме разнообразието на Тоскана e наш девиз и правим всичко възможно да останем верни на това мото. Тероар е думата, която обединява уникалните елементи на всяко имение – почвата, надморската височина, климата. А накрая човешкият опит е този, който съхранява неповторимия характер на всяко отделно място.

Frescobaldi стои зад едни от най-престижните вина в Италия, като Masseto и Ornellaia. Какво според вас ги отличава в световен мащаб и как поддържате тяхното съвършенство реколта след реколта?
С тези вина успяхме още от самото начало да уловим същността на местата, където се произвеждат. Отново магическата дума е тероар, която ни помага да създаваме велики вина. Всяка година работим с това, което природата ни предлага, като непрекъснато усъвършенстваме резултатите от предходните реколти.

Климатичните промени засягат лозята по целия свят. Как Frescobaldi адаптира своите практики във винопроизводството, за да гарантира качество и последователност?
Климатичните промени са осезаеми и в нашите имоти, но сме благословени с това, че голяма част от лозята ни са засадени в умерено прохладни тероари, с няколко изключения. Можем да кажем, че като цяло по-скоро сме спечелили от този процес.

Има ли нови техники или тенденции във винопроизводството, които ви вълнуват най-много? Как виждате развитието на предпочитанията на професионалистите и потребителите през следващото десетилетие?
Нашата цел винаги е била да създаваме вина с ясно изразено усещане за място, да подчертаваме уникалността на всяко имение или отделен парцел. Склонни сме да не манипулираме продукта в избата, а да позволим на лозето да говори. От решаващо значение е гроздето да влезе в избата в идеално състояние по време на гроздобера. Великото вино започва на лозето.

Вие сте свързан с винената индустрия от години. Какво продължава да ви вдъхновява във вашата роля и кои са най-ценните уроци, които сте научили, ръководейки една историческа, но ориентирана към бъдещето изба?
Вярвам, че всичко постигнато до момента е резултат от десетилетия упорита работа на хората преди нашето поколение. Техният постоянен труд ни вдъхнови да продължим мисията и да я предадем на следващите посланици. Ако не успеем правилно да предадем тези ценности на бъдещите поколения, значи частично сме се провалили в целите си.

Какво предстои за Frescobaldi? Има ли нови проекти, вина или стратегически инициативи, които винолюбителите и професионалистите могат да очакват с интерес?
Развитието на компанията е ключова цел за нас в бъдеще. Това може да се постигне чрез усъвършенстване на съществуващи проекти, които имат потенциал за успех в краткосрочен и средносрочен план. В същото време търсим нови възможности във винения свят, които да ни помогнат да растем дългосрочно. Преди години излязохме извън границите на Тоскана, за да стартираме проект във Фриули за производство на висококачествени бели вина (Attems - бел. ред.). Наскоро придобихме изба в Орегон (Domaine Roy & Fils - бел. ред.), която прави впечатляващ пино ноар – сорт, който в нашия тоскански регион е много рядък. Преди няколко месеца влязохме и в партньорство с известен производител на вина в DOC Етна, Сицилия (Tenute delle Terre Nere – бел. ред.) – регион с невероятно минало, вълнуващи тероари и велика история за разказване.

В колко страни присъстват вината на Фрескобалди? България сред най-малките ви пазари ли е и какво е значението на малките пазари за компанията?
Днес продаваме директно в над 130 страни по света и работим да достигнем 150 съвсем скоро. България е сред най-обещаващите перспективи, които имаме в Източна Европа и бихме искали да развием този пазар още повече.

Какви са впечатленията ви от българската винена публика по време на събитието Bibendum?
Потребителите, които присъстваха, бяха любопитни и развълнувани да опитат уникални продукти, което направи работата ни по-лесна. Много ми хареса това позитивно отношение към новото.

Какво е мнението ви за българските вина, които опитахте по време на престоя си в София?
Българските вина имат отличен вкус и потенциал за успех, като същевременно носят в себе си вековни традиции.

Имате ли любимо вино за ежедневна консумация и ако да, кое е то?
Склонен съм да харесвам свежестта и мекотата на сорта санджовезе, когато виното е добре направено.