Начало - Статии и новини - Новини - Tenuta Carretta на 555 години!
Новини
   

Tenuta Carretta на 555 години!

03 октомври 2022, Веселина Маринова

Пиемонтийското винарско имение на фамилията Миролио, Tenuta Carretta в Пиобези д’Алба, празнува 555 години от създаването си! Впечатляващ факт, нали? Колко често имаме повод да отправим поздравления за 555 годишнина? При това е известна дори точната дата, на която се счита, че е основана винарната. Запазен е подробен договор за концесия от 28 ноември 1467 г., в който маркиз Андреа Дамиано - консиньор на Пиобези, дава права на братята Порино да обработват земите му в Cassina Careta и да събират и преработват реколтата в продължение на девет години. В договора дори е упоменат хълма Подио, като единственото лозе, виното от което се запазва изцяло за господаря. И до днес Tenuta Carretta правят великолепно вино Podio от 85% небиоло и 15% барбера. 

Тенута Карета в Пиобези д`Алба350 години по-късно имотът става собственост на графовете Роеро, които го обработват в продължение на 120 години, а през 1932 г. продават имението на семейство Велия от Торино. През 1985 г. собствеността преминава в ръцете на семейство Миролио от Алба, основатели и собственици на едноименната текстилна компания, която днес има и няколко фабрики в Сливен, както и една от най-интересните и успешни винарни у нас.

Историята е важна по няколко причини. В Италия традицията е вездесъща, но тя винаги носи сериозни отговорности. При такова наследство фамилията Миролио и целият екип на винарната нямат избор – трябва да бъдат на висота и да правят най-качествени вина. И се справят блестящо, в което се убедихме на майсторския клас с дегустация, проведени в София по повод историческия юбилей на винарната и воден от изпълнителния директор на винарната, Джовани Минети.

Франко МиролиоДнес Tenuta Carretta, ръководена от Едоардо Миролио, съпругата му Ивана, дъщеря им Марта и сина им Франко, притежават 75 ха лозя в Ланге и Роеро в югоизточната част на Пиемонте. Всички са част от Ланге-Роеро и Монферато, знаменит винен регион, част от световното наследство на ЮНЕСКО. На 35-те хектара, които се простират амфитеатрално навсякъде около самата винарна, се отглежда белият арнеис, старият местен сорт небиоло (за Roero Bric Paradiso) – един от най-благородните и ценни в Италия, барбера (за прочутото Barbera d'Alba Bric Quercia) и фаворита (верментино). Лозя имат и в близкия Ланге, като 2,6 ха са в DOCG Barolo, на иконичния хълм Кануби – от там е небиолото за прочутите Barolo Cannubi и Barolo Cannubi Riserva.

Небиоло се отглежда и на Кашина Бордино, и на Гарасино (за Барбареско), а небиоло от Таволето в община Алба е за Nebbiolo d'Alba.

Вила Гарасино

Историческото наследство и силните местни традиции означават и специално отношение към земята и лозята. Биологично или биодинамично лозарство не се практикува, но философията им се основава на устойчивост (екологична, техническа и икономическа) чрез прилагане на лозарски техники в хармония и с уважение към природата, които включват натурални практики и използването на минимални химически средства, само когато са крайно необходими за защита на хармоничното развитие на растенията.

Бароло е кралят, а Барбареско – кралицата, както казват пиемонтийците, може би защото Барбареско са малко по-загладени и мили, макар и също със завиден характер. И двете са, разбира се, от небиоло. Опитахме шест от вината на Tenuta Carretta, от които добихме цялостна представа за работата на имението днес – класически вина от Роеро и Ланге, от най-добрите тероари и лозя с прекрасна изява на небиоло, едновременно пикантни и флорални. Цените им съвсем не са ниски, но тези вина просто си заслужават, защото са изключително елегантни, запомнящи се – предизвикват размисъл и доставят огромно удоволствие.

Ето ги: Podio Langhe DOC Nebiolo 2015, Roero Bric Paradiso DOCG 2015, Barbaresco Garassino DOCG 2017, Barolo Cascina Ferrero DOCG 2016, Barolo Cannubi DOCG 2016, Barbaresco Cascina Bordino DOCG Riserva 2015

Добрата новина е, че съвсем скоро в сградата на Интерпред Бояна до софийския бул. България, ще бъде открит елегантен винен бар, а там ще може да се пробват всички вина на Tenuta Carretta, на българската изба Едоардо Миролио край село Еленово, на другата им изба в Пиемонте, Malgra, както и още италиански вина, които внасят в България.

А на Тенута Карета, честито и да работят все така вдъхновено!