Начало - Статии и новини - Новини - Три новоучредени специални награди от DiVino Top 50 за 2019
Новини
   

Три новоучредени специални награди от DiVino Top 50 за 2019

13 юли 2020

През февруари и март постепенно обявихме резултатите от последната класация DiVino Top 50, както и специалните награди на DiVino за най-добрите български вина в няколко категории.

Решихме да запазим в тайна три новоучредени награди и да ги обявим на събитието DiVino Top 50 - замислено като церемония по награждаването, последвана от отворена за публиката дегустация на всички най-добри вина за 2019, според класацията DiVino Top 50, събрани за пръв път на едно място. Е, не се случи... Причината е известна - мерките срещу разпространението на коронавирус. След три пъти отлагане на датата обстоятелствата наложиха да отменим събитието - така и не успяхме да обявим трите нови специални награди, замислени като изненада за церемонията по награждаването.

Тази година всичко се обърка, знаете. Винарството обаче е специфичен и труден занаят и ние вярваме, че личностите и компаниите в бранша, които работят с устрем, талант, интелект и последователни усилия, заслужават да бъдат отличени. Затова тук бихме искали да представим официално трите новоучредени награди, след като бяха публикувани в брой 38 на DiVino Magazine. Това са първите награди от DiVino Top 50, които не се присъждат за конкретно вино, а за цялостна работа: персонална награда за особени заслуги към българското винарство; награда на изба за винен туризъм и награда за дебют.

Щастливи сме да ги обявим...

Наградата на DiVino за особени заслуги към българското винарство е за

Капка Георгиева 

Винарят трябва да има много добре развито вътрешно усещане за виното, което иска да направи, още когато гледа гроздето на лозето. За да сътвориш голямо вино, не е достатъчно да следваш строгите правила и утъпканите пътища. Важни са дълбочината на разбирането, опитът и цялостната философия, с които подхожда при неговото създаване, казва Капка Георгиева - главен енолог на Домейн Бойар и Кортен.

Наградата е за нея, защото през своя професионален живот тя не спира да доказва, че има безпогрешна интуиция за виното, но и интелект, познания и страст, които щастливо са се слели в нейната личност, за да я превърнат в един от най-вдъхновяващите и успешни български енолози, автор на големи вина от сериите Solitaire, Korten Single Barrel, Domaine Boyar Supreme, Platinum и още десетки други винени шедьоври. 

 

Наградата на Via-Vino за винен туризъм печели

Uva Nestum Wine & SPA

Това е един от първите комплекси в България, в които успешно е затворен кръгът на винения туризъм – от собствените лозя и производството на висококачествено вино през изключителния спа център с различни процедури с вино, интересната дегустационна и изискания ресторант, до хотелското настаняване. Вкус, прецизност и професионализъм се наблюдават във всеки аспект и детайл. Но като че ли отношението и желанието, влагани в направата на вино и обслужването, са акцентите, които отличават Uva Nestum и оставят незабравими впечатления у гостите! 

 

Наградата за дебют се присъжда на

Семейни лозя и винарна Хараламбиеви  

След няколко години грижи за развитието на собствените им лозя в Дунавската равнина, недалеч от Плевен, през 2018 Хараламбиеви  насочват всички мощности към създаването на Винарна Петърница, като подновяват старата кооперативна изба на село Петърница, за да изградят неголям вино производствен обект с капацитет до 100 тона вино годишно. Те работят с местни сортове грозде в регион, който има нужда от развитие в тази посока. Стартираха смело на пазара с добре обмислен асортимент от вина в средния и във високия клас и веднага се отличиха с ярко маркетингово присъствие и добро качество на вината си.

 

Поздравления за наградените!