Начало - Статии и новини - Акценти - Виа Винера, от страст към виното
Акценти
   

Виа Винера, от страст към виното

19 февруари 2019, Вили Гълъбова

Виа Винера, от страст към виното

Ако решиш да разкажеш винена история за хора, чието мото е „В живота може да има и по-важни неща от виното, но не и за нас!“, рискуваш да изпаднеш или в тежки емоционални клишета, или в другата крайност – на сухата статистика. Истината винаги е някъде по средата – по средата между Културната ракия и великолепните вина Castellum, по средата между Via Vinera и Карабунар Естейт (сборното наименование, под което новите вина на изба Карабунар, сигурна съм, ще превземат сърцата на винените хора у дома и по света).

Казват, че който е успял да развие и задържи един успешен бизнес, много вероятно е в състояние да повтори и потрети добрия резултат и в други сфери. Такъв е случаят и с нашите запалени винолюбители и „новоизлюпени“ тогава (2004 - 2006) винари Ивайло Жеглов (Eкспо Тийм) и Стоян Желев (София Франс Ауто). Каквато и прищявка на съдбата да ги е завела първоначално за първите 200 дка лозя в Килифарево край Велико Търново, била е за добро, тъй като впоследствие през 2009 те придобиват дестилерията в село Карабунар, община Септември, разширяват я, инвестират в оборудване за вино и през 2012 правят първата си винена кампания там. През 2017 следва още една модернизация, която превръща невзрачната някога дестилерия в красива модерна винарна с капацитет 1000 тона грозде, където всеки енолог би си мечтал да работи.

Лозята

В Килифарево сортовете, които отглежда Виа Винера, са совиньон блан, шардоне, вионие, пино гри и пино ноар. В село Карабунар акцентът е поставен върху местните димят, червен мискет, рубин, очаква се и мавруд. Не са забравени и червените класики като каберне совиньон, мерло, сира и дори малбек. Към момента лозовите насаждения надхвърлят 420 дка, а инвестиционната програма предвижда те да бъдат удвоени в рамките на следващите 5 години. Текат и модернизация на съществуващите лозя, смяна на конструкцията, капково напояване и т.н., колосален труд, с който се е заел младият, енергичен и амбициозен мениджър Владислав Желев, подкрепен от професионализма на агронома Венци Кендеров, родом от Карабунар и известен с безупречната си репутация от Беса Валей. За лозята в Килифарево пък се грижат опитните специалисти Соня Милева - ръководител база и агрономът Свилен Драганов. Любопитен детайл от работата в лозята, който ни споделят домакините, е, че в процеса на поставяне на новото капково напояване в Карабунар работниците се натъкват на стари части от съществуващо мелиоративно съоръжение със същите функции от 1972 на известната израелска фирма Нетафим - същата, която и в момента прави новото им кап-ково напояване. Удивително е как близо 50 години назад във времето предприемчивите местни земеделци са търсели най-доброто за своите лозя, както е удивителна и приемствеността сред поколенията лозари в района. По време на разходката из лозето Влади спира и ни показва празно място. Всички тръпнем да разберем каква ли изненада да очакваме, поредния специален терен за местната кралска знаменитост мавруд или може би почетно място за възраждането на другия, макар и позабравен и несправедливо пренебрегван местен гранд – памид, но не би. Виждайки нетърпението ни, Влади с най-широката си усмивка обяснява как това е бившата-бъдеща площадка за хеликоптери Мексикана. Нерде Ямбол, нерде Стамбул, от Карабунар до Мексико. Оказва се, че местните са съхранили историята как някога районът се е подготвял за високата чест да посрещне мексиканския президент, който трябвало да кацне близо до Пазарджик за няколкочасова визита. За целта бил избран именно този терен. Историята мълчи дали тази визита се е състояла, но е факт, че мястото, шеговито или не, и до ден днешен носи името Мексикана. С веселие си мисля, че предвид майсторлъка на Карабунар в правенето на дестилати и ракии нищо чудно някога да чуем за карабунарска текила или мескал Мексикана. Както знаем, всяка напитка трябва да си има история, нали?

Хората

Не вярвам някой да оспорва, че най-ценният капитал за всяка компания са хората, работещи в нея. Затова оптимизмът ми за Via Vinera е непоколебим. С колкото и голямо уважение да се отнасям към инвестицията в лозята, сградния фонд и оборудването на винарната, възлизащи на близо 5 000 000 лв., ако не беше професионализмът на хората, тези милиони можеха да не струват и пукната пара. Вече споменах за агронома Венци Кендеров, на когото тепърва му предстои да се развихри в лозята на Via Vinera. Другият безценен човек за избата е главният енолог Надежда Дюлгерска, специалист с 18-годишен опит, международен винен съдия и член на управителния съвет на Съюза на енолозите в България. Тази красива, млада, крехка жена е като солта на земята за винарната. Мила и любезна, но твърда и безкомпромисна, когато трябва да защити работата си. Третира екипа си като семейство, което означава, че освен споделената радост от множеството успехи не им спестява и критиките, когато това е необходимо. От доста години вече вината на Надя са сред най-добрите бели и розета на България. За никого не беше изненада, че още през първата кампания, след като тя пое избата, белите вина на Карабунар засияха, а розетата започнаха да се появяват на почетната стълбица на винените конкурси. Сега новото предизвикателство пред нея и екипа й е да влязат в челната десетка на червените вина в България – очаквайте, Via Vinera има какво да покаже в това направление и то се нарича Castellum. Другите технолози, които помагат на Надя, са Гено Танев, който, макар и млад, натрупа безценен опит в Свищов, и Силвия Тагарева, току-що защитила докторантурата си в УХТ - Пловдив. А за пазарната реализация на вината и ракиите се грижат Христо Карабалиев, техният експортен мениджър, и фирма Селеста Трейдинг, ексклузивен дистрибутор на Via Vinera за България.

Вината

Както стана ясно, от сега нататък изба Карабунар ще предлага своите вина на пазара под името Via Vinera. За ребрандирането на виненото си портфолио винарната казва, че Via Vinera е „модерното лице на винената традиция“ и че по този начин те се опитват „да изградят своя нова собствена идентичност“. Виненото портфолио на изба Via Vinera към момента се състои от 4 серии: едноименната Via Vinera, както и вече известните Bulgarian Heritage, Contour и Castellum.

Във Via Vinera ще намерите блендове от международни сортове, отлежавали в дъб. Това са занаятчийски вина, които обаче са лесно разбираеми. Този факт е оценен и при сляпата дегустация на DiVino, чийто професионален екип отличава в ТОП 50 на България за 2017 Via Vinera Cabernet Sauvignon & Syrah 2013 с почетна грамота за Best Buy (вина с най-добро съотношение цена - качество).

Bulgarian Heritage, от друга страна, олицетворява уважението към традициите. Вината от местни сортове са силна пазарна тенденция на световния пазар към настоящия момент. Via Vinera е един от малкото български брандове, които успешно отговарят на тази вълна с изчерпателно портфолио. Също така серията се вписва добре и в друго актуално развитие на световната сцена – натуралните вина, и успешно изненадва пазара с оранжевите си Bulgarian Heritage Orange Misket и Bulgarian Heritage Orange Dimyat.

Contour  ароматна и свежа интерпретация на международни сортове, тази серия е най-естественото начало за запознанство с вината на избата. Идеята зад името Contour е свързана с мислената линия, която свързва лозята на избата както помежду им, така и с философията на екипа.

Castellum – в превод от латински „стражева кула“, e престижната серия на Via Vinera. Вината от нея са кулминацията на вижданията на избата за тероар и стил и са израз на желанието им да спазват стриктно традициите и духа на българското винарство. Това са най-добрите партиди в избата.

Някак си не би било редно да говорим за избата в село Карабунар, без да споменем страхотните ракии, които се правят там: Културна и Бастуните. Най-високият клас е ракията Културна Резерва, създадена от местния български сорт грозде червен мискет чрез дестилация в класически шарантски казан, която отлежава над 6 години в бъчви от български дъб. А мотото на бранда Културна е поредната проява на великолепното чувство за хумор на създателите й – „Виж името и прецени дали е за теб!“