Начало - Статии и новини - Места - Винени маршрути 2020
Места
   

Винени маршрути 2020

14 февруари 2020, Емил Коралов

Винени маршрути 2020

Ние от DiVino обичаме да пътуваме. Даже много. Кой ли не обича, всъщност... Но нашите пътешествия обикновено са свързани със задълбочено изучаване на виното и/или храната. Покрай тях опознаваме и хората, и природата, и културата, и историята... Тук ще прочетете кратки пътеси на Емил Коралов за нестандартни винени дестинации - по една, условно, за всеки месец от годината. 

Винени маршрути 2020

Преди година и половина от К стайл – специализирано издание на Капитал за лайфстайл и пътувания, ме помолиха да направя моя топ 10 на винените дестинации. Докато уточнявахме детайлите, стигнахме до извода, че за стандартните дестинации информацията е навсякъде, но има места, за които се пише малко, не са толкова познати, а са не по-малко интересни. Затова може да ги наречем алтернативни. Благодаря на колегите от Икономедиа, че разрешиха да публикуваме и в Divino тази статия. Тук тя е леко променена и превърната в календар с 12 места за винен туризъм, разпределени през месеците от годината. 

Всеки винен ценител минава през определени етапи на своето отношение към виното. Когато виненото самочувствие се качи на по-високо ниво, сигурен съм, че ценителят  вече е убеден в максимата, че виното е преди всичко мястото, от което идва, заедно с хората, които го правят. И това обикновено го кара да се впусне в пътувания по местата, където се ражда виното. Разбира се, най-известните, най-легендарните и лесно достъпните са първи в списъка. Следващият етап е маниащината. Търсят се малко известни или абсолютно непознати области и изби с вина, които са извън масовия поток. Места, на които е почти невероятно да срещнете винените сноби, а малкото хора, с които евентуално ще се сблъскате, са такива като вас.

Ако сте в тази група, импровизираният ни пътеводител е за вас. Ако не сте, но все пак решите да отидете по тези места, няма да сбъркате. Навсякъде е интересно, вкусно, има хубаво вино и прекрасни хора. Този списък не претендира за изчерпателност, но има три ключови критерия, по които е съставен – мястото да предлага интересни вина, да съм бил лично, за да го представя от първо лице, и да не е твърде далеч. Препоръчвам кога, но разбира се, вие може да ходите навсякъде по всяко време – тук съм се опитал да подскажа правилното според мен време за посещение. Има едно изключение – там няма алтернатива, свързано е с дати, ще го видите по-долу. И все пак всичко е субективно – каквато е винаги и оценката на виното. Ако някой ви каже, че може да бъде оценено обективно, не му вярвайте – по-добре си налейте от вашето любимо вино и започнете да кроите планове за следващото си винено пътешествие. 2020 започна само преди месец и половина.

Януари
Гатинара, Италия

Задължителна дестинация за винения пътешественик е Пиемонте. Пиемонте е и чудесно място за съчетаване на ски ваканция с винен туризъм. Бароло и Барбареско са невероятни места с невероятни вина. Само че, особено през сезона, са много туристически и често е твърде многолюдно. Една прекрасна алтернатива е Гатинара – също известна най-вече с червените си вина от сорта небиоло. Там вината може би не достигат висотите на баролото и барбареското и със сигурност не достигат цените им. Гатинара е доста малка винена област, кръстена на едноименния малък град, намиращ се точно на 50 км западно от централното летище на Милано – Малпенса. (Всеки ден от София дотам има полети на редовните превозвачи, а 100 км по- на изток кацат и нискобюджетните компании.) Вината на Гатинара са фини, елегантни, стегнати и красиви като по-южните си братовчеди.

Докато в Бароло и Барбареско трябва да бъдат 100% небиоло, в Гатинара изискването е за 90% от сорта, който тук е известен с местно наименование – спана. Останалите 10% може да са бонарда и/или весполина – други местни сортове, характерни за северната част на Пиемонте. Интересните изби за посещение са три: Nervi, Antoniolo и Travaglini. Макар да са най-големите там, Travaglini са относително малък производител. Някои от техните вина са в бутилка, която е по-различна от нормалните и е лесно разпознаваема. Тяхно е любимото ми вино от региона – Tre Vigne Gattinara DOCG. Ако не сте на ски, а просто на винен туризъм, по-добре е да не отсядате в града Гатинара – симпатичен е, но само на 35 км е Лаго Маджоре, едно фантастично място. Край езерото е пълно с красиви градчета и прекрасни ресторанти, а основното предлагано вино е именно гатинара.

Февруари
Бургенланд, Австрия

Австрия е ски дестинация, посещавана точно по това време на годината от много българи. И тук, както и в Гатинара, съчетаването на ски ваканция с винени преживявания е твърде възможно, особено ако сте избрали по-източните алпийски курорти. Австрия е световноизвестна с белите си вина – най-вече от сорта грюнер велтлинер, както и с ризлингите си. Австрия обаче има и много сериозни червени вина. Голяма част от тях се произвеждат в Бургенланд – тясна ивица на източната граница на страната с Унгария.

Исторически мястото се пада в сърцето на империята Австро-Унгария, разпаднала се след Първата световна война, и реалността отговаря максимално на името на бившето величие – там от векове австрийци и унгарци живеят заедно. От другата страна на границата като цялостна стилистика виното е същото. Изобщо може да се каже, че виното от Бургенланд е повече унгарско, отколкото австрийско – горещият континентален климат прави вината богати и пищни. Основните сортове са блауфранкиш и кръстоската между него и санкт лаурен, кръстена на създателя му – цвайгелт. В северната част на района е езерото Нойзидлерзее, около което са концентрирани част от винарните. На запад граничи с източното подножие на Алпите. Почти на езерото се намира градчето Руст, откъдето идва и благородно сладкото Ruster Ausbruch, което е бяло. Всички винени зони в Австрия са лесно достъпни от България, а полетите до Виена са кратки и на често. Разстоянието от летището до Нойзидъл ам Зее, където са някои от винарните, е само 40 км, а до Руст – 63 км. Ресторантите наоколо са много, от всякаква категория, по-голямата част от тях – много добри. Ще спомена няколко винарни, които си струва да се посетят: Kracher – кралят на сладките вина, Achs, Judith Beck, Pfaffl, Zantho. Тук наистина са много и повечето си струват. Werner Achs XUR, бленд от трите споменати по-горе червени сорта, е виното от региона, което напоследък ме впечатли, а Alois Kracher Kollektion Grande Cuvee Trockenbeerenauslese е ненадмината класика при сладките. 

Март
Гетариако Чаколина, Испания

Това е винен район в Испания, в Страната на баските, където се произвежда чаколи – бяло вино от сорта курбю (ондараби цури на баски). Има и червено чаколи, и розе, но бялото е оригиналът. Това приятно леко газирано вино не е най-забележителното на света, но районът е впечатляващ, защото е до Сан Себастиан – може би най-важният кулинарен град на Иберийския полуостров. Заслужава си човек да дойде тук заради храната. Кулинарните традиции в областта са много силни и Сан Себастиан е Мека на най-популярния испански тип храна пинчос (известни като тапас в други части на Испания). Градът е и с най-голямата концентрация от Мишлен звезди на глава от населението в света – тук са ресторантите на Берасатеги, Арзак, Адурис, Енеко Ача – четирима от топ 50 готвачите на света.

Във всеки ресторант обаче – независимо дали е със звезди, или е обикновена кръчма, се започва с чаколи. Дори леко ще обидите домакините, ако откажете такъв старт. Околността е смайващо красива, заливът Баиа де ла Конча, погледнат отгоре, е една от най-красивите гледки в света, поне за мен. Не е най-лесното място за стигане – няма директен нискотарифен полет, но с комбинации от нискотарифни авиокомпании се стига (с нормални е лесно, но скъпо). Варианти са от Мадрид или Барселона с кола или друг транспорт. Интересните изби за посещение са Tallai Berri, Txomin Etxaniz, Zudugarai. От последния производител е любимото ми вино – Txakoli Blanco. Ако отидете там, пробвайте същото, но последната реколта – чаколи е вино, което трябва да се пие младо. Не планирайте посещение на повече от една изба, защото стиловото разнообразие на виното чаколи не е особено голямо. Пазете си времето в Сан Себастиан и околността за най-добрия приятел на виното – храната. Март е чудесен период за там, особено след 20-и.

Април
Мостар, Босна и Херцеговина

Въпреки че не е официално обособен, Мостар е един от двата важни винени региона в образуванието, наречено Босна и Херцеговина. Хората там наричат областта си Херцеговина, а вината херцеговински. Докато премиерите на България и Босна и Херцеговина не спазят обещанието си за откриването на директен полет София – Сараево, пътуването дотам е само с кола и е дълго. Това са 720 км и над половината не са по магистрала. Има и още по-дълъг и живописен вариант от 890 км през Албания. Пътуването несъмнено си струва.

Самият Мостар е впечатляващ град, пълен с история, в близост има интересни места, а оттам до Адриатическо море е съвсем близо. В Мостар и около него ще намерите доста добри ресторанти, с качествени местни продукти, но с не особено голяма фантазия на готвачите. Повечето херцеговински вина са бели – от сорта жилавка, за който хората тук претендират, че е техен. Червеният блатина твърдо е местен сорт. Бена е друг техен бял сорт, който основно се ползва за купажи; имат и вранац, и международните мерло и аликант буше. Царски Виногради (Carski vinogradi) – една от важните изби около Мостар – е основана през 1886 от австрийския кайзер Франц Йосиф по молба на съпругата му Елизабет, по-известна като Сиси. Днес избата  е собственост на Дженан Пекусич – доста успял в рекламния бизнес босненец, който от войната през 90-те живее в Англия. Дженан има мисия да върне славата на жилавка и блатина и да им намери достойно място на световната винена сцена. Засега успява – продава 90% от виното си на острова. Другите две изби в района, които си заслужават отбивката, са Читлук (Čitluk) и Нуич (Nuić). Carski vinogradi Emporia Blatina e откритието ми от тази дестинация – изключително вино, съпоставимо със световни образци в стила на по-фините вина.

Май
Журансон, Франция

Журансон е един от най-малко познатите на масовата публика винени райони във Франция, но е любим на напредналите ценители най-вече заради естествено сладките му вина. Журансон е точно до Страната на баските, която в Испания е отделна автономна област; в Югозападна Франция от началото на 2017, след новото райониране, департаментът Pyrénées-Atlantiques е разделен на две – западната част е Френската Страна на баските, а областта Журансон е в източната, Беарн, близо до град По.

Апелацията Журансон е претендент за най-старо наименование за произход в света заедно с унгарския Токай и с Дуро в Португалия. Малко хора знаят това обаче точно заради не особено голямата й популярност в момента. Двата основни сорта, отглеждани в региона, са пти мансенк и гро мансенк. Другият относително известен сорт е курбю. Ако сте там и ви предложат вина от журансон блан или журансон ноар, бъдете подозрителни – тези сортове не са разрешени в апелацията. Журансон е известен със сладките си вина, където водещ сорт е пти мансенк, който се бере доста късно през есента – обикновено през ноември. От гро мансенк се правят предимно сухи бели вина, но има и купажи с по-малкия брат (пти е малък, гро – голям), както и с курбю. Интересни изби, които може да се посетят, са Domaine Cauhapé, Camin Larredya, Domaine de Souch – последната придоби известност от филма Мондовино. На тази изба е и любимото ми Cuvee Marie Kattalin. За нас Журансон е още по-трудно достъпно място и от Сан Себастиан, а всичко, написано за дестинацията за месец март, се отнася и за тук. Затова най-добре е да си отделите повече време и да ги съчетаете. Нелош вариант е да отседнете по средата между двете в Биариц – най-известния френски курорт (всъщност баски) на Атлантическия океан, голям почти колкото Слънчев бряг, с което приликата им се изчерпва. 

Юни
Голфо дел Тигулио, Лигурия, Италия

Когато говорим за алтернативни места, Италия едва ли е първата ви мисъл. А щом става дума за Лигурия, вероятно вече имате едно наум – не е най-известната област, но все пак там са Чинкуе Тере, Сан Ремо, Генуа. Магнитът за туристи Портофино също е именно там (с може би най-високата цена за паркинг на час, която някога съм плащал). Портофино е най-северната точка на залива Тигулио, който продължава до градчето Сестри Леванте. Там е и винената зона Golfo del Tigullio DOC. 

Неосведоменият турист изобщо не подозира каква винена съкровищница крие районът. Освен това за разлика от паркинга и хотелите в Портофино цените на местните вина са повече от разумни. Като цяло стандартът в цялата зона е висок, но отдалечите ли се на повече от 10 км от Портофино нещата стават доста поносими. Лигурия е вторият най-малък винен регион в Италия, а първи е символичният производител Вале д’Аоста. В Лигурия се произвежда 11 пъти по-малко вино, отколкото в първенеца Венето, и няма нито една зона от най-високата качествена категория DOCG. Цяла Лигурия представлява планина, която се гмурва в морето и това я прави едно от най-красивите места в Европа. Повечето винарни на Лигурия са на запад от столицата Генуа, но и на изток, където е Golfo del Tigullio, има немалък брой.

Всички лозя – не само в тази зона, но и в целия регион – са по стръмни склонове и почти е невъзможно да се използва техника. Заради близостта на морето и заради планината тук дори през най-горещия период на годината температурите нощем падат и това помага на гроздето да узрее по правилния начин, което води до много интересни, свежи и фини вина. Сортовете, които може да се отглеждат в Голфо дел Тигулио, са белите бианкета, москато, шимиша (пренесен от Корсика), верментино и червените чилиеджоло и долчето. Ако вината са от категорията IGT (формално по-ниска, но едни от най-добрите и скъпи италиански вина са именно от нея), може да се ползва и белият местен сорт пигато, каквото е и любимото ми вино от района – Bisson Colline del Genovesato Pigato. Bisson e и един от топ производителите, намира се в Сестри Леванте – модерна и интересна изба, отворена за посещения. Bisson имат и други крайно интересни вина, най-известни са с пенливото си. Вторичната ферментация на пенливото става под водата, като бутилките са наредени в специални метални касетки и са спуснати на 20 м дълбочина в залива на Сестри Леванте. В района има и други забележителни вина, но производителите често имат лозя в Голфо дел Тигулио или купуват грозде оттам, докато самите им изби са по-далеч – някои от тях на френската граница, други в посока Тоскана. Ако ви се обикаля, посетете Cantine Lunae, Maccario Dringenbergq Poggio dei Gorleri, Durin… Спрямо останалите 9 дестинации Голфо дел Тигулио е по средата като достъпност – Милано или Болоня са двете най-близки летища, до които има директни полети от София. Генуа е с прекачване и няма смисъл, защото при всички положения кола под наем ще е необходима – по-добре 120 км повече по магистралата, отколкото втори полет и в пъти по-висока цена. А кола ще ви трябва и защото в планините наоколо има безброй места за обикаляне – ако вече сте там, да не минете през Чинкуе Тере си е направо грях. 

Юли
Кахетия, Грузия

От гледна точка на грузинците в Кахетия няма нищо алтернативно – това е най-голямата тяхна винена област, най-популярната в света, най-посещаваната от туристи. Погледнато глобално, си е алтернативна отвсякъде – и като местоположение, и като вина, и като изживяване. Грузия е мястото, откъдето започва всичко, свързано с виното, те самите имат маркетингов слоган 8000 реколти без прекъсване. Грузия е по-скоро от по-трудно достъпните дестинации в списъка. В момента най-лесно, но не и най-евтино, се стига дотам през Истанбул с турските авиолинии. Кахетия е близо до Тбилиси, на 120 км, но се пътува бавно. Колата под наем ви дава независимост; иначе от Тбилиси може да си наемете и кола с шофьор или да се включите в организирана екскурзия, но не ви го препоръчвам. Стигнете ли самата Кахетия става по-лесно – мястото е равнина, обградена с планини, и придвижването е по-бързо.

В Кахетия има огромен брой изби – 65% от грузинските лозя са там, както и 80% от комерсиалните винарни. Почти навсякъде може да се отиде, естествено по-добре е да имате план, който зависи и от това колко време ще стоите там. Места за спане има достатъчно – от доста добри хотели до малки алтернативни къщи за гости. Ако еклектично-бохемската атмосфера ви е на сърце, Chateau Mere е вашето място, има го в booking. Това е хотел, но и винарна с доста добри вина. Разположен е на 7 км от центъра на Телави – неофициалната винена столица на Кахетия, най-големият град със силна концентрация на винарни. Телави се намира в зоната на наименованието за произход Цинандали. Това са ароматни бели сухи вина, купаж от сортовете ркацители (най-разпространеният бял сорт в Грузия) и мцване. Пояснението е важно, защото това е едно от най-известните вина в Грузия, а не е направено по традиционния за Грузия начин в квеври. И доста често е объркващо за хората, които по-скоро искат да се концентрират върху вината от квеври – глинените съдове, подобни на амфори. Цинандали е името на селото, където е една от най-старите и достолепни винарни Tsinandali Estate – люлката на класическото грузинско винопроизводство (не в квеври). Tsinandali Estate е задължително място – не толкова заради вината (те са си много добри), колкото заради музея на виното там и енотеката с бутилки от първата половина на ХIХ век. Като продължение на комплекса има току-що построен хотел Radison с един от най-впечатляващите интериори, които съм виждал. Подробно ще разкажа за винена и кулинарна Грузия в следващия брой, но за нетърпеливите да тръгнат веднага натам – на 2 километра от Tsinandali Estate e винарната Teleda Orgo на собственика й винар Гоги Дакишвили. Вината в портфолиото му са 4: един бял бленд от три сорта, направен по класически начин, по едно ркацители (бяло или по-точно амбър) и сепарави (червено) в квеври и пенливо, на което първата ферментация също е в квеври. В Грузия има стотици вина, заради които има смисъл да се отиде. Но само Гоги Дакишвили да беше – пак си струва да се бие целият този път.

Август
Заале-Унщрут, Германия

Да избягате от летните жеги, да посетите Германия в този период и да пообиколите немски изби не е най-лошата възможност. Едни от най-пренебрегваните вина не само сред ценителите, но и сред професионалистите, са немските. Всеки знае, че германците правят страхотен ризлинг и дотам. А Германия по мое мнение категорично трябва да бъде причислена към трите големи на Европа (Франция, Италия, Испания) и те да станат четири. Когато говорим за Германия, винаги става дума за югозападната й част – там е концентрирано всичко. А има два региона, които са по- на изток и са в границите на бившата ГДР: Заксен (Саксония, става дума за винения регион, да не се бърка с цялата провинция), който е близо до град Майсен, и Заале-Унщрут в провинция Саксония Анхалт. Заале-Унщрут е на 75 км западно от Лайпциг, на 60 от Хале и на 230 от Берлин. Берлин е най-удобната отправна точка, погледнато от България, има постоянни полети на добри цени. След това или с кола под наем (безспорно по-удобно), или с влак (сравнително скъпо, но много бързо). Признавам, едва преди 15-ина години разбрах, че изобщо е имало вино в ГДР.

Когато посетих Заале-Унщрут, бях изключително изненадан от онова, което видях и опитах. Почувствах се като някъде между Елзас и Вахау (Австрия). Стръмни, много добре поддържани лозя, симпатични малки винарни, които те приканват да влезеш и да пробваш вината им. И естествено всичко е съвършено чисто и спретнато по немски. Това щеше да остане само в сферата на ексцентричното, ако не бяха и няколкото много сериозни производители, чиито вина покриват най-високите световни стандарти. Ще спомена два: Lützkendorf, който се намира в района на Наумбург, и Pawis в района на Фрайбург (това не е градът със същото име близо до Базел). И в двете изби приемат посетители и може да се пробва цялото портфолио. Което си струва – имат всички категории вина, фигуриращи в немските винени класификации, а те са много. Най-интересни безспорно са вината от Grosse Lage – немският еквивалент на бургундските гран крю. Но ако посетите някоя от двете винарни, оставете си повече време и опитайте всичко. Заале-Унщрут е студен район и нормално повечето вина са бели и по-свежи. Ризлинг, пино блан (на немски Weissburgunder), силванер, траминер, местният бакхус, са по-разпространените бели, а пино ноар (Spatburgunder) и дорнфелдер – червени. За най-балансирано, изненадващо и комплексно намирам Pawis Riesling "R736" Freyburger Edelacker.

Септември
Моравия, Чехия

Това не е пътеводител за бирени места, а за винени, но, да, става въпрос за Чехия, нейната югоизточна част при границите с Австрия и Словакия. Вината на Моравия основно се консумират локално – много малка част се изнасят, затова и въобще не са популярни по света. Чехите имат доста сортове, които са само техни, но едва 2% от вината се произвеждат от тях. За останалите 98% се използват всички характерни за Австрия и Германия сортове, но повечето са с имена на чешки. И понеже не ги изнасят, етикетите им също са на чешки. Лесно ще се досетите, ако видите Ryzlink, че е ризлинг, логично Veltlínské zelené е грюнер велтлинер. Но за това, че Rulandské šedé е пино гри или че Frankovka е блауфранкиш, трябва или предварителна подготовка, или постоянно включен интернет на телефона. Има и сорт Palava или палава, който е кръстоска между траминер и мюлер-тургау, създадена някъде през 50-те. Името идва от хълмовете Палава, където още през ХІІІ век са отглеждали лозя. Обикновено през втория уикенд на септември се провежда голям винен фестивал в Микулов – тогава се празнува новата реколта палава.

Производителите в района са над 100, почти всички имат щандове по улиците на града и предлагат полуферментирало младо вино. Но в двореца на хълма може да се опитат нормалните вина на същите тези производители и между тях има изключителни примери, а мястото определено си струва да бъде посетено. Най-лесно се стига, ако кацнете във Виена или Братислава и оттам поемете към Микулов или Леднице – най-винените градове на областта (под 90 км). Като стил и концепция вината на Моравия са смесица между немски и австрийски – може да намерите съвсем сухи вина, голямо разнообразие от полусухи, които са гордостта на местните, но не са предпочитани от по-изтънчените ценители, и натурално сладки, истински шедьоври. Обърнете внимание на избите Habanske Sklepy, Tanzberg Mikulov, Mikrosvin Mikulov, Sonberk. Riesling Noble Berries на Sonberk е едно от най-добрите десертни вина, които някога съм пробвал.

Октомври
Жупа, Сърбия

Предпочитан вариант за пътуване – с кола. От София до Александровац са 263 км, а октомври е прекрасен месец за едно такова пътешествие. Това е градът, около който са събрани всички изби в малко познатия извън пределите на Сърбия винен регион Жупа, наричан още Столица на тамянката и прокупаца. Жупа е в югозападната част на Сърбия – долина, заобиколена отвсякъде с планини. На югозапад е най-известната от тях, Копалник, с едноименния и най-популярен сръбски ски курорт. От Александровац до курорта са 55 км и именно Копалник е най-доброто място за нощуване. Хотелите в Александровац определено не са на нивото на местните вина. А вината са доста интересни. За да бъде по-ясно: там има и огромен винпром, който също се казва Жупа и е на източния вход на града. Друга е обаче целта на пътуването – в него произвеждат някои нелоши ракии, но не и вина.

В района има 24 малки винарни – 2 от тях си струва да бъдат посетени, а вината им опитани. Ако сте с високо проходима кола има трета Подрум Чокот, в съседното село Страци. Въпреки че вина на Чокот (основно от червения сорт прокупац) има и в Белград, винарната изглежда като нелегална. Будимир и Иванович са двете най-интересни винарни в самия Александровац. Освен стогодишни лозя с прокупац Будимир имат и много високо оценени от световната критика вина като червеното Роза, което е купаж от прокупац и каберне совиньон. Иванович и собственикът й Драгослав Иванович пък са символът на прокупаца в цяла Жупа – той самият е харизматичен винар, който най-вероятно ще ви посрещне лично, ако отидете. В началото на града, точно до реката, е музеят на виното – в него ще намерите информация с адресите и работното време на всички изби. А колкото до препоръки за ресторанти, в Сърбия рядко стават грешки, особено ако не сте вегетарианци.

Ноември
София, Divino.Taste 

През ноември си останете в България и елате на DiVino.Taste.

През 2020 ще бъде между 27 и 29 ноември в зала 3 на НДК. Това ще е 10-ото, юбилейно издание на най-голямото винено шоу на България и отново ще може да опитате най-новите български вина, да си поговорите със собствениците и винарите на избите, да научите нещо повече на нашите майсторски класове. Отново ще има специална зона за хранене, изложители на специални и занаятчийски продукти. Гарантираме добро настроение, усмихнати хора, а изненадите за 2020 ще са още повече.  

Декември
Науса, Гърция

През 1831 френският пътешественик и дипломат Еспри-Мари Кузинери определя вината на Науса като гръцки еквивалент на бургундските и добавя: С пълна убеденост мога да заявя, че това са най-добрите вина на Османската империя. И сега е така – те са най-добрите, само че не на Османската империя, а на Гърция, когато говорим за местната гордост, сорта ксиномавро. От края на ХІХ до 60-те години на ХХ век далеч не е било така заради филоксерата и последиците от войните, но след това винарството в региона се възражда и днес е на топ ниво. Като повечето от дестинациите тези винени маршрути регионът не е особено известен, самите гърци също не са съвсем наясно какво съкровище имат. Науса освен наименование на винена област, свързана почти изцяло със сорта ксиномавро, е и името на града, който е на 390 км от София и на 90 км западно от Солун.

Ако тръгнете по-рано от столицата ни, към 11:00 вече може да сте дегустирали първото ксиномавро в някоя от 20-те изби наоколо. Земите тук са с голяма надморска височина за отглеждане на грозде – 550 м, областта е близо до планина и в резултат на тези дадености вината са с по-висока киселинност. То и името го казва (xino – киселина, а mavro – черен). Избите, които са почти задължителни, са Ktima Diamantakos, Dalamara, Domaine Karydas, Ktima Foundi. Още по-препоръчителни са Kir Yianni и Thymiopoulos, които са най-известните в чужбина и са нещо като флагмани на района. Kir Yianni е притежавана от единия клон на фамилията Бутарис (другият клон на фамилията са собственици на самата винарна Boutari, най-голямата в региона, и на прочутата бира Mythos). Братя Бутарис се разделят преди 40-ина години. Янис от Kir Yianni е алтернативният и по-иновативният, другият е бизнесменът. Днес Kir Yianni се управлява от синовете на Янис, а самият той мина през два мандата кмет на Солун. Thymiopoulos е най-авангардният, ексцентричен и интересен производител. Негово е и виното, което в никакъв случай не трябва да пропускате, Ghi kai Uranos Xinomavro – името означава земя и небе. Ако отидете там в първия уикенд на декември, може да се отбиете в Солун за техния винен фестивал  Map of Flavours, за да пробвате вина от цяла Гърция.