Начало - Статии и новини - Новини - Заповядайте на Фестивала на българските винени сортове в Трявна!
Новини
   

Заповядайте на Фестивала на българските винени сортове в Трявна!

11 април 2023

Вярваме, че е време безспорните качества на българското вино и огромният потенциал на местните ни сортове да се популяризат и да се отпразнуват и извън пределите на столицата и най-големите градове в страната ни.

На 28, 29 и 30 април 2023 г. Община Трявна и DiVino имаме удоволствието да ви поканим на събитие, чието съвместно организиране беше замислено отдавна. Щастливи сме, че вече можем да ви представим първото му издание.

Фестивалът на българските винени сортове ще се проведе в последния уикенд на месец април 2023 – първият подобен фестивал в красивата възрожденска Трявна. Малкият балкански град е традиционен притегателен център за много туристи ежегодно и Община Трявна има за цел да обогати общинския културен календар, а заедно с това и  националния винен календар, с богато и привлекателно събитие, което с годините да се превърне в традиция. Разбира се, както екипът на Общината, така и всички от DiVino вярваме в неподражаемия характер и в потенциала на българските винени сортове – както при самостоятелно винифициране, така и при участието им в блендове.

Фестивалът ще се открие на 28 април, петък, след края на работния ден, в 18:00 часа. В трите фестивални дни, включително на 30 април, неделя, посетители ще се посрещат  до 21:00 часа. Събитието ще се проведе на открито, под шатри с маси, на площада пред Народно читалище Пенчо Славейков, пред сградата на Община Трявна.

Във Фестивала ще участват 22 изби с доказан опит и успехи в работата с български (и не само) винени сортове. Ето кои са те: Ангъс Естейт, Бендида, Бонония Естейт, Братанови, Вила Басареа, Винарна Чукара, Витус Маринови, Горун, Драгомир, Драгошинов, Дюс, Заара Естейт, Конопане, Малката Звезда, Марян, Меди Вали, Ноя, Орбелия, Пинк Пеликан, Сала Естейт, Царев Брод, Шато Коларово.  

Производителите сами ще представят вината си, а ние от DiVino, ще организираме магазин за продажби на дегустираните вина. Срещу входен билет* всеки посетител ще получава гривна и чаша с депозит*, за да може да дегустира. Гривната, получавана срещу входен билет, е идентификацията, която ще даде право на посетителите да дегустират представяните вина. Иначе цялата зона на фестивала е със свободен достъп. 

В събота и неделя са предвидени мастъркласове с отделен вход*, които ще се проведат в мултифункционалната зала Дръзновение на Народно читалище Пенчо Славейков – непосредствено до мястото на събитието. Те са посветени на типични сортове, с вертикални дегустации, дегустации на специални и занаятчийски вина от доказани технолози. Билети за мастъркласовете ще се продават на магазина на DiVino (на цена 10 лева).

Представяме ви програмата на винените мастъркласове:

29 април, събота
13:30 – Вертикална дегустация с Николай Кръстев от винарска изба Царев брод на пет реколти бяло вино от сорта гергана
14:30 – Вертикална дегустация с Мария Стоева от винарна Братанов на пет реколти бяло вино от сорта тамянка
15:30 – Вертикална дегустация със Стойчо Стоев от винарска изба Меди Вали на четири реколти от червеното вино Велика България – купаж от българските сортове рубин, мавруд, мелник 55 и гъмза

30 април, неделя
13:30 
 Петте лица на врачанския мискет с Елизабет Портева от винарна Бендида
14:30  Димят в различни форми с Петър Иванов от винарска изба Марян

В непосредствена близост до фестивалната зона ще бъде изградена сцена – вечер ще се радваме на талантливи музикални изпълнения, допълващи атмосферата.

По-долу може да видите пълната програма на Фестивала в Трявна. 

Надяваме се заедно да проведем истински празник на българското вино!

Фестивал на българските винени сортове
Кога: 28 април, петък, 18:00 – 21:00 часа
29 и 30 април, събота и неделя, 12:00 – 20:00 часа
Къде: град Трявна, площада пред Народно читалище Пенчо Славейков
*Цени на билети:
за 1 ден – 10 лева
за 2 дни – 15 лева
за 3 дни – 20 лева
*Срещу билет ще получите гривна, а само посетителите с гривна могат да дегустират представяните вина! Зоната на фестивала е със свободен достъп.
*Цена за мастърклас: 10 лева