Начало - Статии и новини - Новини - Злато и две сребра за Мидалидаре на най-престижния световен конкурс за пенливи вина
Новини
   

Злато и две сребра за Мидалидаре на най-престижния световен конкурс за пенливи вина

12 юли 2019

Злато и две сребра за Мидалидаре на най-престижния световен конкурс за пенливи вина

Един златен и два сребърни медала получи Midalidare Estate Sparkling Wine NV Brut на най-престижния глобален конкурс за пенливи вина The Champagne & Sparkling Wine World Championships 2019 (CSWWC). Пенливото състезание е създадено и ръководено от Том Стивънсън – човекът, считан за най-безспорен експерт по Шампан и всички пенливи вина в света. На DiVino.Taste 2018 имахме шанса да се запознаем лично с мистър Стивънсън, който  тогава не само проведе изключително интересен майсторски клас, а и дегустира за пръв път всички пенливи вина на България, оставайки приятно изненадан от някои.

Едната от горещите новини от CSWWC 2019 e именно първото участие на България в историята на конкурса, който тази година бие всички досегашни рекорди като брой участващи вина и като златни медали (общо 185) и сребърни (общо 212), спечелени от 18 държави – също рекордното число.    

За пръв път от създаването на CSWWC Италия излиза първа със 71 златни медала и 92 – сребърни, но пък Шампан си остава на върха като регион с 61 златни медала и 49 – сребърни.  Тази година Франчакорта има рекордните 26 златни медала, а Trento DOC дори с един повече – 27. Пареща е и новината, че Ferrari от Trento DOC е победил Louis Roederer от Шампан в крайната битка и с 15 златни медала италианците печелят трофея – Производител на пенливи вина за 2019 е Ferrari!

В тази престижна конкуренция медалите на Мидалидаре са още по-голяма гордост за избата в Могилово и за цялото ни винопроизводство. Ето и коментара на Том Стивънсън по повод участието на страната ни:


Още една изненада тази година бяха медалите – един златен и два сребърни – на България, която е дебютант в конкурса. Направо от стартовото блокче – с магнуми от всяко произведено кюве. Не е за вярване! Вълнуващи находки като тази са една от причините за съществуването на CSWWC. Друга причина е, за да следим всички утвърдени големи вина и да видим дали те продължават година след година да печелят златни медали преминавайки през процеса на напълно слепи дегустации.

Честито на екипа на Мидалидаре!

Всички вина отличени със златен и сребърен медал може да видите тук.

А националните победители по държави, глобалните призьори в различните стилове и в категорията The Best in Class ще бъдат обявени на тазгодишната Вечеря за наградите CSWWC, която ще се състои на 4 ноември в Merchant Taylor’s Hall в Лондон.