Начало - Статии и новини - енциклопедия - Как точно се прави виното?
енциклопедия
   

Как точно се прави виното?

27 януари 2010, DiVino

Как точно се прави виното?

Как се прави виното?

Рецептата за превръщане на гроздето във вино е горе-долу такава:

1. Набирате голямо количество узряло грозде от лозата.
2. Отстранявате листата, гнилите зърна и (по желание, но по-добре) чепките
Можете да замените с малини или каквито и да са други плодове, но тогава то се нарича “малиново вино” или “ябълково вино” и т.н. Вино обаче означава напитка, получена от 100% чист гроздов сок.
3. Слагате гроздето в чист съд (ферментатор).
Ферментаторът може да е професионален от неръждаема стомана, дървена бъчва с различни размери или дори пластмасов съд.
4. Смачквате гроздето, за да пусне сок.
Едно време това се е правело с крака, но това е останало във времето много преди Христа и в някои напълно лишени от връзка с реалността реклами по телевизията.
5. Чакате.

В най-основните си действия правенето на вино е много просто. След смачкването на гроздето, дрожди (микроскопични едноклетъчни организми, които по принцип се съдържат в лозата, и следователно в гроздето), живеещи в захарна среда постепенно превръщат захарта в гроздовия сок в алкохол. По време на този процес дрождите отделят въглероден двуокис във въздуха. Когато дрождите си свършат работата, гроздовият сок вече е вино. Захарта, която се е съдържала в сока, вече я няма - вместо нея има алкохол. Колкото по-зряло и сладко е гроздето, толкова повече алкохол ще съдържа виното.

Този процес се нарича ферментация.

Ферментацията - напълно естествен процес

Ферментацията е напълно натурален процес, който не изисква намесата на човека, освен това да набере гроздето, да го смачка и да го сложи в съда за ферментиране. Ферментация се получава дори ако забравите пресен ябълков сок на терасата и без вашата помощ. Учените даже смятат, че ако оставим млякото, което съдържа друг вид захар, да престои дълго на кухненската маса, в него се получават малки количества алкохол.
Като заговорихме за мляко, Луи Пастьор е човекът, който през XIX век е открил ферментацията. Открил, а не изобретил. Гроздето и ябълките в Райската градина са си ферментирали много преди Пастьор да се появи. (То и какъв рай е щяло да бъде без вино!)

използвани са откъси от книгата “Вино за начинаещи” от Ед Макарти и Мери Юин-Мълиган на издателство “Гурме”