Начало - Статии и новини - енциклопедия - Как точно се прави виното?
енциклопедия
   
Как точно се прави виното?

27 януари 2010, DiVino

Как се прави виното?

Рецептата за превръщане на гроздето във вино е горе-долу такава:

1. Набирате голямо количество узряло грозде от лозата.
2. Отстранявате листата, гнилите зърна и (по желание, но по-добре) чепките
Можете да замените с малини или каквито и да са други плодове, но тогава то се нарича “малиново вино” или “ябълково вино” и т.н. Вино обаче означава напитка, получена от 100% чист гроздов сок.
3. Слагате гроздето в чист съд (ферментатор).
Ферментаторът може да е професионален от неръждаема стомана, дървена бъчва с различни размери или дори пластмасов съд.
4. Смачквате гроздето, за да пусне сок.
Едно време това се е правело с крака, но това е останало във времето много преди Христа и в някои напълно лишени от връзка с реалността реклами по телевизията.
5. Чакате.

В най-основните си действия правенето на вино е много просто. След смачкването на гроздето, дрожди (микроскопични едноклетъчни организми, които по принцип се съдържат в лозата, и следователно в гроздето), живеещи в захарна среда постепенно превръщат захарта в гроздовия сок в алкохол. По време на този процес дрождите отделят въглероден двуокис във въздуха. Когато дрождите си свършат работата, гроздовият сок вече е вино. Захарта, която се е съдържала в сока, вече я няма - вместо нея има алкохол. Колкото по-зряло и сладко е гроздето, толкова повече алкохол ще съдържа виното.

Този процес се нарича ферментация.

Ферментацията - напълно естествен процес

Ферментацията е напълно натурален процес, който не изисква намесата на човека, освен това да набере гроздето, да го смачка и да го сложи в съда за ферментиране. Ферментация се получава дори ако забравите пресен ябълков сок на терасата и без вашата помощ. Учените даже смятат, че ако оставим млякото, което съдържа друг вид захар, да престои дълго на кухненската маса, в него се получават малки количества алкохол.
Като заговорихме за мляко, Луи Пастьор е човекът, който през XIX век е открил ферментацията. Открил, а не изобретил. Гроздето и ябълките в Райската градина са си ферментирали много преди Пастьор да се появи. (То и какъв рай е щяло да бъде без вино!)

използвани са откъси от книгата “Вино за начинаещи” от Ед Макарти и Мери Юин-Мълиган на издателство “Гурме”