Начало - Статии и новини - Винени области - Лангедок
Винени области
   

Лангедок

11 февруари 2010, Любомир Бояджиев

Лангедок

Най-динамично развиващите се винарски райони на Франция се намират в южната част на страната, където е именно областа Лангедок-Русийон. Лозята на Лангедок-Русийон (Languedoc-Roussillon) са изключително обширни и с невероятно разнообразие от тероари, но малко хора знаят, че става дума за най-голямата винарска област в света. Лозовите масиви се простират от подножието на Пиренеите чак до делтата на река Рона и са на територията на четири департамента. От тази област идват 40 % от френските вина. Виното се появява по земите на Лангедок-Русийон (Галия, по онова време) чрез етруските търговци, през VІІ в. пр.Хр. Скоро след това гърците започнали да доставят вино по тези земи, а първите местни лозя били засадени край Масалия (гръцкото име на Марсилия). Така до идването на римляните, които носят със себе си висококачественити вина, Марсилия се превръща в център на местното винарство. Постепенно римляните се сдобиват със земи в днешния Лангедок-Русийон, където започват да отглеждат лозя. Голямо предимство за износа на местно вино из цялата Римска империя се оказва лесният достъп до Средиземноморието. След масово изкореняване на лозя през 80-те години местните винари започват да залагат изключително на качеството и резултатът не закъснява - на областта е присъдено регионалното контролирано наименование за произход AOC Languedoc.

Климат и сортове

Климатът е идеален за отглеждането на лозя, тъй като зимите са меки, а летата топли и сухи. Дъждовете, които падат през зимата и в началото на пролетта осигуряват достатъчно влага за останалата част от годината. Най-добрите лозови масиви се намират в подножието на Пиренеите и Централния масив, както и по каменистите хълмове на Корбиер (Corbières). Почвите там са предимно глинесто-варовикови, но всяко място си има свои особености и в рамките на едно и също наименование често се срещат различни тероари. Сортовете каринян (Carignan), сензо (Cinsault) и гренаш (Grenache) са преобладаващи във френския юг (наричан от французите Миди - Midi), и всъщност са основата за повечето червени вина. За всички наименования в Миди законът е определил известен брой допълнителни сортове, които трябва задължително да присъстват в купажите. Например при гренаш трябва да има още сира и мурведър. Напоследък се засаждат все повече каберне совиньон и мерло, но те са позволени единствено за категорията Vin de pays. Винарите се доверяват по-скоро на сортове като куноаз (Counoise), калитор (Calitor), мускарден (Muscardin) и монастрел (Monastrel). За монастрел се твърди, че е отделен сорт, но всъщност това е другото име на мурведр от Рона. Същият сорт пък е известен като матаро в Испания.

Наименования

Белите сортове, които се срещат в почти всички наименования са юни блан (Ugni Blanc), бурбулен (Bourboulenc) и макабю (Macabeu или Macabéo). Нито един от тях обаче не се отличава с ясно изразен ароматен профил или характер. Подобно като при червените в областта се засаждат благородни сортове от останалата част на Франция, като например шардоне, совиньон блан, вионие и др., но те засега се използват само при Vin de pays. Тази категория е породена от нуждата да се даде някаква идентичност на анонимните стотици хиляди хектолитри, които буквално бликат от всички краища на Южна Франция. В Миди се произвеждат 80% от вината в категорията Vin de pays. Семпли, но приятни вина за ежедневната трапеза.
Едно от най-добрите наименования в Лангедок е AOC Saint-Chinian (Сен Шиниан). Основните сортове тук са мурведър, сира, гренаш, ладоне пелю, каринян и сензо. Вината се отличават с красив рубинен цвят и достигат апогея между втората и петата година. Един от най-добрите тероари в целия южен регион е Corbières (Корбиер), мястото с най-малко валежи в цяла Франция. Друг район с AOC, който заслужава внимание, е Minervois. За него казват, че заедно с Corbières правят най-добрите вина в региона.
Запазена марка за Лангедок-Русийон обаче са естествено сладките вина или Vins Doux Naturels, като най-известните тероари са в АОС Rivesaltes (Ривзалт) в Русийон. Другите AOC от тази категория вина са Muscat de Rivesaltes, Banyuls, Maury, Muscat de Saint-Jean de Minervois, Muscat de Lunel, Muscat de Mireval, Muscat de Frontignan.
Около 80% от вината с наименование Côtes du Roussillon са червени и трябва да са направени от най-малко три сорта, като от 1977 насам сира и мурведър трябва да преобладават в купажите с гренаш, сензо и все по-малко с каринян. Традиционните за Русийон сортове - гренаш ноар (Grenache Noir), гренаш блан (Grenache Blanc), каринян ноар (Carignan Noir), ладоне пелю (Lladoner Pelut), сензо (Cinsault), макабю (Macabeu или Macabéo), малвази дю русийон (Malvasy du Roussillon) - се допълват от по-ароматните и наскоро засадени като сира, мурведр, русан, марсан и верментино.