Начало - Статии и новини - Винени области - Пиемонт
Винени области
   

Пиемонт

03 февруари 2010, Емил Коралов

Пиемонт

Пиемонт или Пиемонте, както се произнася на италиански името на областта, означава "в подножието на планината". В случая планината са Алпите, които обграждат района; така се образува почти постоянна сянка, а през зимата - искрящо бял хоризонт. Граничи с Лигурия, Франция, долината Аоста и Швейцария, а на изток се разгръща по течението на реката По.
Пиемонт има свой собствен климат - пролетта и лятото са особено горещи, есента е влажна и мъглива, а зимата - студена и често допълнена с онзи особено непрогледен вид мъгла (nebbia), на който е кръстен и най-значимият местен сорт небиоло. Тоест в превод небиоло е нещо като “мъгливото грозде”. Двете най-известни апелации са Barolo (Бароло) и Barbaresco (Барбареско), взели имената на едноименните селца в района Ланге. Тънките познавачи на Пиемонте определята небиолото от Бароло като малко по-плътно от онова в Барбареско, за което се смята, че е по-женствено и меко. Местните наричат Бароло – кралят, а Бабареско – кралицата на Пиемонте.
Най-великите вина от Бароло и Барбареско имат един забележителен нюанс на пушек, на мъх, на есенна земя с дълбока, завършена сладост (дори конфитюрена) и аромат на малини, кожа и подправки. По-възрастните сред тях се отличават с типична животинска нотка и аромат на асфалт, понякога се долавя аромат на восък или на тамян, а понякога на гъби или трюфели.
Небиоло е най-важният сорт в цялата област Ланге, не само в Барбареско и Бароло. То е късно зреещ сорт и узрява някъде в края на октомври. Почвите там са варовиково-глинести, на места с повече желязо, на места с повече магнезий или фосфор.
Съвременната технология е доказала, че много критичен момент е точното време на обиране на небиолото. След това гроздето ферментира в съдове от неръждаема стомана при контролирана температура, мацерацията се извършва за няколко дни (а не както е било някога в продължение на седмици, дори месеци) и не на последно място отлежава в малки дъбови бъчви, повечето - нови. Така резултатът е едно пак таниново вино с потенциал и необходимост от отлежаване, но така вече танинът е "хрускав", изчистващ устата, прелюдия към комплексен и богат вкусов аромат.

Останалите пиемонтийски вина носят имената на сортовете, от които са направени - барбера, долчето, арнеис гриньолино или москато. Ако към сорта е прибавен и районът (например Barbera d'Alba или Барбера д’Алба), значи, че идват от контролирана географска подобласт.
Изключение прави местния бял сорт кортезе, който е известен като Gavi (Гави). Гави е името на малко селце, прочуто в областта с отглеждането тъкмо на сорта кортезе и от там целия микрорайон е получил това наименование за произход. Дори някои от производителите държат да го изписват цялото като Cortese di Gavi (Кортезе ди Гави). Другите две вина на базата на кортезе са Colli Tortonesi (Коли Тортонези), както и Alto Monferrato (Алто Монферато) и също стават все по-популярни извън пределите на Пиемонте.
Барбера е особено популярен сорт за ежедневни червени вина, особено ако идва от Асти, Алба и Алесандрия. Тя дава тъмни, танинови, винаги доста киселинни вина с аромат на синя слива - идеални за тежки, силни храни. Винарите с по-съвременни виждания без притеснения използват потенциала й за отлежаване в нови дъбови бъчви, а някои от тях дори амбициозно я поставят наравно с шампионите Бароло и
Барбареско.
Един от съперниците на барбера сред другите местни звезди е долчето - меко и загладено там, където барберата понякога "хапе", с изключителен баланс между свежест, плодови аромати, плътност и пикантна горчивина. Най-доброто долчето можете да опитате от Алба, Диано д' Алба, Доляни и Овада, но принципно - почти винаги младо.
Повечето бели вина на основа на мускат (или москато) се използват за направата на естествено пенливи вина - спуманте и фризанте, най-вече около Асти. Това са прочутите и ненадминати за леки сметанови десерти Moscato d’Asti (Москато д’Асти).
Други местни пиемонтийски бели сортове грозде са арнеис и фаворита. От няколко десетилетия те са повод за особена гордост, тъй като от тях стават чудесни висококачествени бели вина с добра плътност и заоблена мекота. Освен това напоследък се доказа, че арнеис съзрява чудесно в бутилка за 10 и повече години при правилно съхранение, и може да бъде достойна придобивка за всяка колекция.
Сред по-модерно мислещите (а и като цяло по-млади) изби има доста положителни нагласи към интернационалните сортове пино ноар, сира, шардоне, совиньон блан и най-вече каберне совиньон, но като цяло Пиемонте не ги е приел напълно.

Класификация

Как стои въпросът с класификацията? Разбира се, както при всички останали италиански области категориите са общо погледнато три на брой. Най-ниско са позиционирани vini da tavola, трапезните вина. Следващата категория е първата качествена категория; това са т. нар. вина от деклариран географски район или IGT (Indicazione Geografica Tipica). При тях е упоменат Пиемонте като произход, но не е посочен конкретен масив, нито пък се предполага, че виното отговаря на точно определени изисквания за сортов купаж, киселинни нива, алкохолно съдържание, цвят или аромат, определени от италианския закон за виното и апелациите.
Така стигаме до двете високи категории на качество - DOC и DOCG вината. За да бъде едно вино Бароло или Барбареско и да получи заветния розов бандерол, отличаващ го като DOCG, то трябва да отговаря на доста изисквания:
- да е направено от 100% небиоло;
- да бъде от лозя, разположени на територията на общините Бароло (съответно Барбареско), Ниеве или Треизо;
- добивите да са ограничени не по-малко от 80 хектолитра от хектар;
- минималното алкохолно съдържание да е поне 12,5 об. %, а киселините - не повече от 5 мг на литър.
Има разбира се и много други изисквания за цвят и ароматни характеристики, които са строго дефинирани.

Вината, а и кухнята на Пиемонте донякъде напомнят за кухнята и вината на Бургундия. И в двата случая това са богати, съзрели и по някакъв начин есенни вина. Като че ли този сезон е първата асоциация с тях. И особено се допълват с трюфели. Явно не е просто съвпадение, защото Пиемонте е областта, която е най-близо до Франция.

Наименования

В Пиемонте високите качествени апелации са общо 55 на брой, от които 46 в категорията DOC и девет DOCG, а именно (по азбучен ред):
Asti, Barbaresco, Barolo, Brachetto d'Acqui, Dogliani, Gattinara, Cortese di Gavi, Ghemme, Roero Arneis.