Начало - Статии и новини - Сортове - Рубин
Сортове
   

Рубин

01 май 2010, DiVino

Рубин

Синоними:

Няма

Лист:

Среден, овален надлъжно, средно до силно нарязан, петделен, гол. Петурата е загъната нагоре блюдообразно, с гладка повърхност. Горните врязове са дълбоки, затворени, с яйцевиден отвор и заострено дъно, понякога отворени. Долните врязове са плитки до средно дълбоки, отворени, с успоредни страни и остро дъно. Опашният вряз е отворен, стреловиден, много широк. Зъбите са малки, триъгълни, с тясна основа. Нерватурата до първото разклонение отгоре и отдолу е оцветена виненочервено. Дръжката е къса, гола, оцветена виненочервено. Есенната окраска на листа е червена.

Грозд

Среден, коничен, полусбит до сбит. Дръжката е средно дълга, дебела, вдървесинена в основата и жилава. Зърното е дребно, сферично, синьочерно, с изобилен налеп. Ципата е тънка и жилава. Месото е сочно, с хармоничен вкус.

Характеристика:

Сортът рубин е създаден в средата на 40-те години на XX век чрез кръстосване на сортовете небиоло и сира (Шираз) с големия принос на Кольо Катеров.

Рубин е средно, по-скоро ранозреещ винен сорт. Вегетационният му период е 152 дни. Гроздето узрява около 15 септември. Развива се добре на хълмисти терени с достатъчно дълбоки, средно богати почви. Има силен растеж, добра родовитост и среден добив. Гроздето е издръжливо на напукване и гниене. След узряване стафидира и увеличава захарното си съдържание.

Вино:

Сортът Рубин е подходящ за получаване на качествени и трапезни, сухи и десертни вина. Младите вина са интензивно оцветени, с наситен тъмен рубинен цвят и специфичен за сорта аромат на сочни червени горски плодове. Имат добра свежест, плътни тела с доста стегнати и грубовати танини, които в процеса на стареене се стопяват и вкусово вината се подобряват.

Значение:

Макар и да не е традиционен за България в истинския смисъл на тази дума, тоест отглеждан от дълбока древност, рубин е сред най-интересните сортове, които сме приели да наричаме чисто български и е особено обичан напоследък. Сортът е създаден в Института по лозарство и винарство - Плевен чрез кръстосване на сортовете небиоло и сира (шираз) през 1944 година, но добива известност чак след края на 50-те години. Тогава е утвърден от Държавната сортова комисия и е бил разпространен най-вече в Пловдивския район и отчасти около Ивайловград. Днес вече насажденията с рубин са все повече из цялата страна. По принцип не е много студоустойчив. Много бързо натрупва захари, но и сравнително бързо губи киселини, тоест от най-критично значение е точния момент на обиране, тъй като периода на технологичната зрялост е къс.

След големия успех на вината от рубин на нашия пазар, този сорт има всички предпоставки да измести дори мавруд в борбата за най-предпочитан червен местен сорт у нас, и да се превърне във визитна картичка на България пред света.