01 февруари 2010, DiVino
Гевюрцтраминер, ротер траминер, траминер ароматико, саванен роз
Малък, заоблен, асиметрично нарязан, дребномехурест, опашен вряз със слабо възсядащи се дялове, със закръглени зъби, понякога с червени жилки, четинеста долна страна.
Малък до много малък, коничен, понякога крилат; зърната са малки, жълтеникаво-червени до червеникави, с дебела ципа.
Съществуват няколко разновидности на този сорт със сравнително ниска родовитост; от разновидностите с по-светли зърна се правят по-ароматни вина; подходящ за отглеждане предимно в северни винени области.
Интензивен аромат с преобладаващи нотки на роза и екзотични плодове, златистожълт цвят, високо алкохолно съдържание и относително ниска киселинност.
Генотипът на вероятно най-стария култивиран сорт е засечен в множество други сортове; най-силно изразените вина от сорта гевюрцтраминер се произвеждат в Елзас; други фенотипи са открити в Южен Тирол (предполагаем район на възникване), Северна Италия, Австрия и Южна Германия.
Slow Food призовава храната да бъде поставена на първо място в политиката. Вижте петицията до земеделските министри от Г-7.