Начало - Статии и новини - a static page - Дегустационен екип
a static page
   

Дегустационен екип

31 януари 2010

Юлия Костадинова (Ю.К.), главен редактор на DiVino, дегустатор с дългогодишен опит, член на редица международни дегустационни комисии. Редактор вино на сп. Бакхус от създаването му до 2009. Съосновател на конкурса Българско вино на годината. Покрива България, Гърция, Чили и Аржентина в дегустациите на DiVino. 

 

 

 

Яна Петкова (Я.П.),е aбсолвент на Австрийската Винена Академия – клон на British Wine and Spirit Education Trust. Лектор в курсове по дегустация и култура на виното и собственик на единствената българска онлайн енциклопедия за вино www.Vinoto.com, Яна е още винен консултант на частни изби и ресторанти. Тя е сред основателите на клуба на пишещите за вино – Винен Наблюдател www.vino-nabludatel.com, участник в дегустационни панели, както в България към сп. Бакхус до началото на 2009 и Винен наблюдател, така и в чужбина – Vinitaly. Автор на свободна практика в много издания - Wine & Dine, Инсайт, Его и др. В панела на DiVino Яна има една от най-отоворните задачи да покрива Франция и нейните вина.

 

 

Вили Гълъбова (B.Г.) е сред най-добрите винени експерти в България. Тя е управител на Вино Аква Вита България и един от учредителите на Българска Винена Академия. Експерт с повече от 15-годишен опит във винената индустрия. Специалист с международен опит и признание и е първата българка, обучавана в най-престижната образователна институция в света за вино - Лондонския Институт за вино Institute of Masters of Wine. Тя е и първият, и все още единствения, български международен винен съдия в International Wine and Spirit Competition.

 

 

Ефросия Благоева (Е.Б.), е винен автор на свободна практика и дегустатор със сериозен опит, част от постоянния дегустационен панел на Бакхус от 2007 до 2009 и участник в международното жури в конкурса Vini da pesce в Италия. Ефросия е изкуствовед по образование. Прегръща винената тема след като се дипломира в курс на Андрю Бел, председател на ASA (American Sommelier Association). Води рубрики за Amica, Story, Wine & Dine. Съосновател на клуба на софийските винолюбители, член на клуб Винен наблюдател и дегустатор във Винен индекс. Отговаря за Италия и Южна Африка в дегустациите на DiVino.

 

 

Ясен Захариев (Я.З.), отговаря за Калифорния, Австралия и Нова Зеландия в дегустациите на DiVino. За пръв път участва във винарска кампания в Калифорния през 1999. Работил е последователно в няколко изби в Калифорния и Южна Австралия. През 2006 е поканен при учредяването на клуб Винен наблюдател, където и до момента участва в редовните месечни дегустации. Участва и в месечните дегустации към Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки Винен индекс. Дегустирал е за сп. Бакхус, www.e-vestnik и др. Ясен поддържа собствен блог за вино от 2007 г. Преподавател е по философия в Нов български университет.

 

Ясен Бориславов (Я.Б.) е човек със сериозно журналистическо перо, енциклопедични знания за света на виното и автор на значителен брой статии на кулинарни и винени теми, публикувани в едни от най-добрите български списания и вестници. Доктор е по История на българската журналистика и автор на книгата Виното. Българска енциклопедия. Вече повече от година е част от дегустационния и творчески екип на DiVino.

 

Емил Коралов (Е.К.), на DiVino.bg, DiVino Magazine и форума на българското вино DiVino.Taste. Издател и съосновател на Бакхус от самото му създаване до 2007 година, основател на Vintage Club, конкурсите Ресторант на годината Бакхус-Chivas Regal и Българско вино на годината. Управляващ съдружник на Gourmet Publishing, един от основателите на Българска Винена Академия. Заклет ценител на виното, дегустатор с дългогодишен опит.