Начало - Статии и новини - a static page - Как дегустираме
a static page
   

Как дегустираме

19 януари 2010

DiVino рейтинг

Вина без DiVino рейтинг

Качество - цена

DiVino топ 50

Дегустационна комисия

Формиране на оценката

Оценяване на BIB

Общи положения

 

База данни от вина

В базата данни на ДиВино влизат дегустирани и оценени от дегустационния екип на DiVino вина. Вината в базата се разделят на две основни групи: вина с DiVino рейтинг и вина, които нямат официален DiVino рейтинг.

 

DiVino рейтинг

Официалната оценка на DiVino е DiVino рейтингът. Той представлява оценка по 100-точковата система съотносена към някоя от категориите на DiVino рейтинга. 

Това е скала, чиито графичен символ е част от логото на DiVino. Категориите са както следва: 

100 - 96 т. се равняват на рейтинг 5
Почти съвършено вино. Цената няма значение.

95 – 91 се равняват на рейтинг 4. 
Изключително вино, класика в своя стил.  

90 – 87 се равняват на рейтинг 3. 
Отлично вино с изявен собствен характер.

86 – 83 се равняват на рейтинг 2.
Много добро вино с определени достойнства.

82 – 78 се равняват на рейтинг 1.
Добро вино, особено ако е на ниска цена.

под 78 – виното получава DiVino рейтинг 0

 

Качество - цена 

Всеки любител на виното е особено доволен, когато открие вино с много добри качества, на възможно най-добра цена. Затова освен с рейтинг и оценки, ние в нашите дегустации отличаваме вината с добро съотношение качество-цена. 

Ако съответното вино има DiVino рейтинг поне 2 и цена под 10, то според нас е изгодна покупка.

Ако има DiVino рейтинг поне 3 и е под 25 лв. според нас е сделка.

Ако има DiVino рейтинг поне 4 и е под 40 лв. според нас е много добра сделка.

DiVino топ 50

Всяка година DiVino определя топ 50 на българските вина, класация базирана на дегустациите на DiVino през годината. 

Как определяме вината от топ 50? 

1. Изготвяме списък с трите най-високо оценени вина от всяка изба през последната година. В списъка могат да попаднат само вина с партида на производство над 2000 бутилки по 0.75 или общо 1500 литра независимо в какви бутилки са разпраделени (нормална бутилка, магнум, навуходоносор и т.н.). Информацията за производството взимаме от избите и разчитаме на това, че самите производители нямат интерес да ни подвеждат за количествата. 

2. От този списък всеки един член на дегустационния екип посочва 20 вина, които са го впечатлили най-много през годината. Всеки един от членовете на комисията може да посочи само 1 вино от отделна изба. 

3. Вината се класират по следните критерии: 1. Брой посочвания на конкретно вино от членовете на екипа. 2. Точки. 3. Цена.

4. Вината, които заемат местата от 1 до 20, се дегустират отново. Вината от 21 до 50 заемат съответната позиция в класацията.

5. Вината от топ 20 се дегустират отново общо три пъти, като оценката от първоначалната дегустация не важи. Две от трите допълнителни дегустации са слепи, една е явна. Класацията се формира от сбора на трите оценки. 

Дегустационна комисия

Официалният DiVino рейтинг се дава само от комисия. Комисията се състои от минимум 4 души и се формира за всяка отделна дегустационна сесия от дегустационния екип на DiVino. Вината за класацията от 50 се дегустират от всички членове на дегустационния екип, изключения не се допускат. 

Формиране на оценката             

1. Дегустаторите оценяват вината по 100 точковата система. 

2. Оценката се формира по следния начин: Ако разликата между най-ниската и най-високата оценка е повече от 5 точки, те автоматично отпадат; от останалите оценки се формира средно-аритметично. Ако разликата е 5 или по-малко точки, средно-аритметичното се смята от всички оценки. Получената оценка се съотнася към някоя от категориите на DiVino рейтинг. 

Общи положения

1. Дегустациите за DiVino рейтинг са слепи. Дегустаторите знаят произхода и сорта (респективно купажа или основните му съставки), реколтата. 

2. След приключването на съответната серия от вина всички дегустатори обявяват оценките си и тези оценки не подлежат на коригиране. След даване на оценките се пристъпва към обсъждане на характеристиките на вината, и тук всеки е свободен да прави корекции, ако се наложи.

3. Всички дегустатори дават оценки и характеристики на специални бланки на DiVino. Оценките се вписват в електронна таблица по време на дегустацията и файлът се пази поне 5 години след провеждане на дегустационната сесия в електронен архив на DiVino. 

4. По време на една дегустация (дегустационна сесия) се оценяват до 25 вина. Между края на една дегустационна сесия и началото на друга не може да има по-малко от 4 часа. 

5. Всяка дегустационна сесия задължително започва с прострелка (вино, което се дава на дегустаторите да опитат и оценят с цел уеднаквяване на критериите). В прострелката участват вина, които имат задължително оценка в DiVino и по възможност в някоя от следните „институции”: WineSpectator, Robert Parker, Wine Enthusiast, Decanter, Gambero rosso. Прострелките максимално се доближават до стила на вината предвидени за дегустация. 

6. Вината за дегустация се отварят един час преди началото на дегустацията. Изключение правят пенливите вина, които се отварят непосредствено преди опитването им. 

7. Всеки дегустатор веднъж в годината подписва декларация, че е запознат с общите условия за провеждане и оценка на дегустациите. 

8. Местата и датите за дегустация на DiVino рейтинг няма да бъдат обявявани публично, но те не са закрити. Възможно е, освен членовете на комисията на дегустационна сесия, да присъстват и други, включително да дегустират с комисията. Техните оценки няма да бъдат вземани под внимание. 

9. Вината за официалните дегустации на DiVino ние набавяме от производители, търговци, вносители или купуваме от пазара. DiVino рейтинг може да има само вино в завършен търговски вид и което може да бъде закупено на едро, дребно, в ресторанти или директно от избите.

 

Вина без DiVino рейтинг

Дегустационният екип на DiVino заедно, или всеки един индивидуално, постоянно дегустира вина. Това може да става както на официалните дегустации, така и на неофициални, частни, слепи или открити дегустации, на конкурси, семинари, дегустации в изби, при търговци и вносители. Независимо по какъв начин е дегустирано едно вино, то може да влезе в базата данни на DiVino. В базата ни, по изключение, може да влязат и вина, които не са дегустирани от никой от екипа ни, но поради една или друга причина ние преценим, че това си заслужава. Тях ще публикуваме с оценката и характеристиката на източника.

Вината, които нямат официален рейтинг ще отличите по това, че в прозореца, в който е написано името, характеристиката и другата информация не фигурират петте символа, с които се визуализира DiVino рейтинга. 

В края на описанието на качествата на тези вина ще видите инициалите на дегустатора, който е направил характеристиката, а в полето с оценки и награди - неговата оценка (ако е дал такава), както и други оценки, които екипът на DiVino е успял да открие за това вино. Възможно е едно и също вино да се появи няколко пъти в базата – то може да е дегустирано от различни дегустатори по различно време и всеки да е дал собствена оценка и характеристика. Напълно възможно е едно вино да има различни оценки – дегустацията е субективен процес, който зависи от куп условности, а виното е жив организъм и е абсолютно сигурно, че така както изглежда днес, няма да изглежда утре. 

В базата данни на DiVino могат да влязат вина, които не са на българския пазар, които още не са пуснати на пазара, дегустирани вина от бъчви и т.н. DiVino рейтинг могат да имат само вина, които са на българския пазар. 

Оценките са нещо много условно и служат за ориентир, няма гаранция, че вино, което има 91 точки от DiVino ще ви хареса повече от друго с 88 например. Ние от DiVino, чрез нашия опит и познания обаче, можем да гарантираме, че ако едно вино наистина притежава качества, ние ще ги оценим по достойнство, а ако едно вино е посредствено - това ще се отрази на оценката му. 

Цената, която отбелязваме е ориентировъчна и е цена, за която е нормално виното да бъде купено от крайния клиент. Тя е формирана на базата на ценовите листи на търговците с добавяне на нормален процент надценка. Възможно е да намерите вино с огромно отклонение от публикуваната от нас цена. DiVino не носи отговорност в подобни случаи.

Оценяване на Бег-ин-бокс (BIB) вина.

Оценяването на вина в бег-ин-бокс става в отделна категория, тъй като самата опаковка го изисква. Вината в BIB не получават оценка по стоточковата система или DiVino рейтинг, а оценки по шестбалната система, графично изобразени със символ за BIB.