Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - Българският рубин и неговите блендове
Дегустационни репортажи
   

Българският рубин и неговите блендове

19 декември 2014, Вили Гълъбова

Българският рубин и неговите блендове

През 2010 в анкетата, която тогава проведохме сред читателите на DiVino, рубинът се оказва най-харесваният български сорт, като изненадващо изпреварва традиционните местни лидери мавруд и мелник. Дали 4 години по-късно тази тенденция се е запазила? И как изглеждат актуалните вина от този сорт? Това бяха въпросите, които най-много ме вълнуваха преди тематичната ни дегустация на вина от сорта рубин и неговите блендове.

За тези, които ги мързи да ровят в ампелографските книги и енциклопедии, накратко ще припомня, че сортът е създаден в средата на 40-те години на XX век в Института по лозарство и винарство – Плевен, чрез кръстосване на сира и небиоло. Рубинът е средно до ранозреещ сорт с много къс вегетационен период, силен растеж и добра родовитост. Разпространен е в Тракийската низина, най-вече около Пловдив и Ивайловград. Обичайно узрява около 15 септември, но след узряване гроздето много бързо стафидира, увеличава захарното съдържание и губи киселините си. От критично значение при него в по-голяма степен, отколкото при другите сортове, е определянето на точния момент за бране, тъй като не само вегетационният, но и периодът на технологичната зрялост е много къс.

Исторически за доста дълъг период от време от сорта рубин са се произвеждали предимно десертни вина или той е бил използван най-вече за купажиране с други сортове. Заслугата за обръщане прожекторите на потребителския интерес към съвременния стил чистосортови вина от рубин е изцяло на Дамяница и по-точно на Филип Харманджиев, които първи в своя бранд Uniqato показаха сорта в чист вид, отдавайки му дължимото внимание и уважение. Това се случи преди около 15 години, но и днес Uniqato Rubin е неизменно в челната тройка на най-добрите рубини в страната.

Като вино рубинът има всички качества да се превърне във всенароден любимец. Вината са интензивно оцветени, с наситен дълбок цвят и аромати на червени горски плодове. Имат плътни тела със стегнати танини, които в процеса на стареене бързо се стопяват. Често в тях може да усетите пушечно-землисти нотки, цветисто-билкова парфюмираност, а нерядко и конфитюрена сладост. В този смисъл сортът стои сравнително добре ориентиран към широкия потребителски вкус, а същевременно на по-придирчивите енолози дава възможност за много експерименти и поставя немалко предизвикателства по пътя към съвършенство. Затова за мен е странен фактът, че през годините кръгът на производителите, които правят чистосортови вина рубин, си остава сравнително тесен и като че ли няма особено желание от страна на другите да се присъединят към него.

Дамяница, Логодаж, Санта Сара и Драгомир са имената, които неизменно свързваме с най-добрите вина от рубин, като последните две години класацията безапелационно се оглавява от Dragomir Rubin Reserva. Актуалната му реколта на пазара е 2011 и виното е изключително богато с много добре запазен плод, касис, арония, черна череша и съблазнителни аромати, напомнящи накиснати в ром стафиди, козунак и мляко с кафе и канела. Ако все още се съмнявате дали рубинът може да старее добре, Драгомир ви дават чудесен отговор – виното им е идеално за пиене и сега, но вероятно ще отлежава и ще се развива красиво още доста дълго време.

При блендовете с рубин затвореният кръг като че ли се разчупва. Отново виждаме Дамяница с интересния неподражаем купаж ReDark от каберне совиньон, рубин и руен, но се появяват и други сериозни играчи като Кастра Рубра с купажа на Via Diagonalis от мерло, каберне совиньон, рубин и мавруд,  както и Вила Юстина с впечатляващо елегантния Monogram мавруд и рубин. Не бива да забравяме и Едоардо Миролио с био следата в категорията с техния Bio Organic мавруд и рубин.

Безспорно това, което прави блендовете на рубин толкова любопитни, е докосването на сорта до другите местни величия. Откакто Вила Юстина първи дръзнаха да поставят на тепиха един до друг двата местни гранда от Тракия - мавруд и рубин, създавайки едно смело, запомнящо се вино, тази комбинация има доста почитатели и последователи. До скоро на този бленд да се гледаше като на нещо крайно необичайно, сега обаче той някак си по естествен път се наложи като традиционен местен купаж от Тракийската низина. Като добавим и изключително успешния Bio Organic мавруд и рубин на Едоардо Миролио, картината се допълва и се разсейват всякакви съмнения относно бляскавото бъдеще на този бленд.

В случая с ReDark рубинът си партнира с каберне совиньон и руен (сам по себе си последният също е кръстоска на каберне совиньон с мелник). Аз лично с две ръце гласувам за тази комбинацията. Естествено поради изключително ограничените насаждения от руен предварително е ясно, че няма възможност тя да бъде интерпретирана от достатъчно голям брой други производители, но може би именно тази ексклузивност я прави още по-привлекателна.

Накрая бих искала да завърша с едно малко отклонение от основната тема рубин, за да ви представя моя фаворит в серията - руен, реколта 2013. На сляпата ни дегустация това вино ме очарова, защото в него имаше динамика и в известен смисъл противоречия, които поляризираха мненията на дегустаторите. На нос се откриваха аромати на балсамов оцет, стафида и черен пипер. Но пък тялото му бе гладко, концентрирано и стегнато с мощни, но едновременно сатенено гладки на повърхността танини. Другото противостоене идваше от отлично запазения плод и пикантно сухия финал. В крайна сметка пред нас бе много интересен резултат – вино с характер.

Когато след края на дегустацията видях етикета на виното - Дамяница руен в делви Био Експериментален етикет 2013, уважението ми към него се удвои. Производителите му споделят върху работния си етикет, че това е техен био експеримент на вино, ферментирало в ръчно направени по традиционен метод 270-литрови глинени делви с яйцевидна форма. За тази форма се смята, че идеално запазва енергията на съхраняваната течност, защото равномерно разпределя налягането на течността върху стените на съда. Глината като материал има предимствата, че осигурява постоянна температура и същевременно пропуска достатъчно кислород, за да поддържа ферментацията и последващото благородно развитие на виното. Бутилирано без допълнителни обработки, това е едно напълно натурално вино, което дори вие да не харесате колкото мен, вярвам, че то ще ви изпълни с уважение към естеството на виното като натурален продукт и старанието на модерните производители да възобновяват и пазят живи старите традиции.

Ето и дегустираните вина:

Рубин

Santa Sarah Rubin Privat One Good Year 2011

Dragomir Rubin Reserva 2011

Edoardo Miroglio Rubin 2010

Uniqato Rubin 2009

Logodaj Nobile Rubin 2012

Santa Sarah Bin 42 Rubin 2011

Chateau Tipchenica Vratitza Rubin 2013

Блендове с рубин

Villa Yustina Monogram Mavrud & Rubin 2011

Damianitza ReDark 2009

Castra Rubra Via Diagonalis 2009

Edoardo Miroglio Bio Organic Wine Mavrud & Rubin 2013

Руен

Damianitza Ruen 2013