Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - Виненото име на Риоха е темпранийо
Дегустационни репортажи
   

Виненото име на Риоха е темпранийо

09 септември 2013, Ясен Захариев

Виненото име на Риоха е темпранийо

Една от най-известните винени области в Испания представлява обширно плато с надморска височина около 450 м, което се намира в северната част на страната, не много далеч от Франция. Кантабрийските планини на север и река Ебро омекотяват климата и позволяват на така наречената зима да е малко по-мека, а летният ад да се схваща понякога и в преносен смисъл. Не случайно в Риоха казват nueve meses de invierno y tres meses de infierno или девет месеца зима, три месеца ад. В крайна сметка всичко зависи от щедростта и благополучието на испанската есен, която застава между лятната жега и зимния студ, за да помогне да се роди прочутото темпранийо от Риоха.

Риоха стои най-високо във винената класификационна йерархия на Испания – Rioja Denominación de Origen Calificada (DOCa), като се дели на три основни подобласти: Алта, Баха и Алавеса. Риоха Алта обхваща западната част на областта. Лозята на Алта са разположени по южния бряг на Ебро, но има и малък участък в района на Сан Висенте, където те се разполагат и от другата страна на север от реката. Риоха Алавеса обхваща земите на север от Алта в провинцията Áлава (или Араба на баски език). Тази територия е част от Баската автономна област, която на практика може да се приеме като малка държава в държавата със собствени език, полиция и администрация. Риоха Баха е най-голямата подобласт на Риоха, заемаща половината от областта на изток от град Логроньо, административния център на Риоха.

Най-важният сорт за областта е темпранийо – стар испански благородник, отглеждан в Риоха от хилядолетия. Зрее рано (испанската дума temprano означава „рано”), има дебела люспа и като всеки благородник се чувства по-добре, когато го насадиш нависоко. Поради това, че понякога му е трудно да натрупа достатъчно киселини и захари, той се купажира добре с гарнача (гренаш) и масуела (каринян). В купажите обаче винаги преобладава темпранийо. Тъй като сортът не дава вина с ясно изразен ароматен профил, участието на дъба и ароматните характеристики, които последният придава на виното, са от изключително значение за вината от Риоха. Много по-вероятно е в тях да се усещат повече ванилено-опушени тонове, какао и тютюн, отколкото плодовите аромати на слива или черна череша например. Макар и да не се слави с изразителен аромат, темпранийо има едно различно, великолепно качество. Той старее благородно и живее дълго. Освен това често плодовите акценти в носа и вкусовия аромат се изместват от по-благородните землисти и смолисти тонове, съчетани с кожа и мускус.

В Риоха има четири категории червени вина:  

Rioja (Риоха) – най-младите вина. Те прекарват по-малко от година в дъбови бъчви и могат да се пускат на пазара непосредствено след бутилиране.
Crianza (Крианса)- отлежава най-малко две години, като най-малко една от тях е в дъбови бъчви.
Rioja Reserva (Риоха ресерва) - прекарват най-малко една година в бъчви и поне още две в бутилки.
Rioja Gran Reserva (Гран ресерва) – поне две години в дъб и още най-малко три в бутилка. Разбира се, периодите могат да бъдат много по-дълги от посочените минимуми, като решението за това е изцяло в ръцете на винарите.
 

Пълния текст може да намерите в брой 11 на Divino Magazine

Ето и дегустираните вина от Риоха:

Marques de Murrieta Gran Reserva Especial 2004

Marques de Murrieta Gran Reserva 2004

Marques de Murrieta Reserva 2006

Castillo Labastida Tempranillo Reserva 2006

Coto de Imaz Rioja Gran Reserva 2001

Marques de Riscal Reserva Rioja 2007

Coto de Imaz Rioja Reserva 2005

Soto de Torres Ibericos Crianza Tempranillo 2009

Castillo Labastida Crianza Reserva 2009

Baron de Ley Reserva Rioja 2007

El Coto de Rioja Blanco 2011

El Coto de Rioja Tempranillo 2008

Castillo Labastida Tempranillo 2011