Начало - Статии и новини - Места - Гроздобер 2015 в Сhâteau Рalmer между земята и небето
Места
   

Гроздобер 2015 в Сhâteau Рalmer между земята и небето

23 февруари 2016, Яна Янакиева, Бордо

Гроздобер 2015 в Сhâteau Рalmer между земята и небето

Там някъде, между земята и небето, човек непрестанно търси да приюти своите душа и тяло, да намери израз на заложените му по природа дарби и да ги претвори в плодове, земни и божествени. Той върви изправен - стъпките му чертаят траекториите на неговите постоянни стремления, ръцете му - свободни и гъвкави, им придават форма, а един вертикал, който преминава от главата към сърцето му го свързва с природата „долу“ и тази „горе“. Това е съзнателният човек - той мисли, чувства и действа в хармония с Вселената.

Няма как да не oбвържа тези мисли с принципите, които от времето на първата лекция на Рудолф Щайнер през 1924 г. върху биодинамичното земеделие се превръщат във философия на стотици съзнателни хора, чийто труд е свързан пряко със земята, и в частност с отглеждането на лозя и производството на вино. Както и да не споделя наблюдението, че във Франция, която винаги ме е впечатлявала с изкуството си да създава изключително чисти в изказа си вина, тенденцията био и прерастването ѝ в биодинамика набира скорост.

В началото на 2015 по време на престоя ми в Шънджън, Китай, бях поканена от един местен елитен винен клуб на събитие, отбелязващо годишнина от откриването му. Селекцията на вина, предложени по време на официалната част, беше изключително широка. В края на вечерта обаче, вече в по-тесен състав - на високи ценители и колекционери, клубът с един особено щедър жест, присъщ за китайците впрочем, ни въведе в интимната атмосфера на няколко ''винени произведения на изкуството''. Дали защото вече изпитвах някаква винена носталгия по Бордо, а и поради факта, че той се превърна с течение на времето в моя винен дом, духът на виното Château Palmer 2005, GCC (Grand Cru Classé) на Марго, което опитахме въпросната нощ, пропи цялото ми същество. За домейна знаех, че е един от малкото представители на GCC, които създават биодинамични вина.

Бях на върха на щастието си, когато от Château Palmer приеха молбата ми да ги посетя по време на гроздобер 2015.

Марго е слънчевото лице на Медок, неговата зряла женствена същност - грациозна, чувствена и дълбока. Географски погледнато, първа по пътя на шатата на Медок Марго е апелацията, която разтваря вратата пред пътуващия. Най-голяма по площ измежду всички апелации на левия бряг на Гарона, най-хомогенната в изказа на вината от различните домейни, облагодетелствана от природата с най-интензивното слънчево греене, Марожалия, както е била наричана в древни времена, е впечатлила и известния поет Авсоний със своята гостоприемност.

Château Palmer е едно от най-забележителните имения в Марго. Самото шато, истинско архитектурно бижу, е построено от известния бордолезки архитект Бурже, автор и на не по-малко известното Château Pichon-Longueville Baron.

XIX век е решаващ за историята на Палмер, която за съжаление не се развива благоприятно за домейна и собствениците му - братята Исак и Емил Перейра. Хора с прогресивно мислене, съзнаващи истинската стойност на тероара на Палмер, през 1853 те предприемат мащабни действия за развитието на имението. По това време виното, родено от тази земя, категорично е причислявано към групата на първите на Медок. Твърде малката времева дистанция обаче - само от 2 години - с последвалата Класификация от 1855 на Медок и Сотерн е причината Палмер да е приобщен към групата на третите сред Гран Крютата.

Новата история на домейна е не по-малко впечатляваща. Тя следва поетата линия - тази на перфекционизма. И ако в днешно време при дегустации виното на Палмер е оценявано наред с първите, то принос за това имат онези, които, водени от своята дълбока любов към тероара и задълбочените си познания за него, създават следващите поколения Château Palmer.

Денят, в който посещавам домейна, е идиличен - лазурносиньо небе, артистично украсено с няколко бели облака, лек ветрец, разхождащ се между лозята, а те от своя страна, изпънати в стройни редове - сякаш горди от плодовете, които носят.

Домакин ми е мадам Анабел Грьолие, директор по комуникациите в Палмер, която ме потапя дълбоко във всички измерения на живота там. Логично тръгваме из парцела, простиращ се в непосредствена близост до шатото и наниза от ниски постройки, изградени още преди неговата поява. Между тях плавно се вписват ''прозорци'' от растителност, оформени като английска градина - в знак на почит към историята на Палмер от времето, когато имението е принадлежало на англичанина Шарл Палмер, дал му и своето име. Тук се диша леко и природата живее на свобода!

Първо вкусване на гроздето - мерло, емблематично за Палмер. За разлика от други имения на Марго, при които каберне совиньонът доминира (дори и с малко), тук присъствието на двата сорта е равностойно - по 47%. Останалата част е отредена на пти вердо, което в рецептата Палмер се изразява във фините нотки на подправки. Общо 55 хектара е площта на лозята, като същинската част се намира на плато от graves - чакълесто-песъкливи почви, които основно характеризират тероара.

Преминаването на Палмер в биоимение се случва през 2007-2008, когато тероарът е картографиран наново с изключителна прецизност. Преображението е един паралелен ход, който изпълнителният директор Тома Дюру и техническият директор Сабрина Перне решават да предприемат с ясното съзнание, че онова, което ще последва, може да бъде само още по-чист израз на дълбокото и обло мерло, както и на мощното и богато каберне; така да се каже - израз на Палмер в неговата истинска природа. Изследванията за една тотална трансформация към биодинамика започват още през 2008 с първите 2 хектара, които през 2009 са вече 5, а през 2013 - 33 ха от общо 55. Палмер се превръща изцяло в биодинамично имение през 2014, което по своебразен начин увенчава едно историческо събитие - 200 години от създаването на винарското имение.

Впускайки се между редовете с лозя, задавам въпроса относно биодинамичните практики, прилагани в Палмер и доколко стриктно следват философията на Щайнер. И тук се натъквам на един жив интелект - предприетите действия са заимствани от неговото учение, без то да се превръща в някаква догма. Критичен поглед, наблюдения и настройки са необходими, защото става дума за един определен тероар - отделна единица. Такава е позицията на Тома Дюру. А практиките са многобройни: от прилагането на растително-билкови препарати в ритъм с природните цикли и пускането на стадо овце от ноември до март например, които опасват, подпомагат растежа и едновременно с това наторяват почвата; през обработването ù - ръчното засаждане, за да се опази богатството на околното биоразнообразие, до отглеждането на две крави в съседна ливада, което допринася и за приготвянето на компост... Нищо не е измислено случайно - целта е имението да преоткрие своята хармония, в която лозата вирее наред с цялата природа. И всички действия се предприемат с една огромна предпазливост, защото залогът е твърде голям!

На 22 септември с по-ранно зреещото мерло се дава старт на гроздобера. По това време към екипа на домейна от 25 души се присъединяват около 150 гроздоберачи. Атмосферата е сгъстена и магическа: смеховете, бликнали из редовете, ръцете поемащи чепките и след тях касетките, които грижливо приютяват Синьото на Палмер. Кралското синьо на едно гроздово зърно с вродена кадифена същност.

Минаваме край масите за сортиране и влизаме във винарната - в технически, а и в архитектурен план грандиозна, с 54 иноксови, терморегулищи се съда, които позволяват разделението на реколтата по парцели - тази за първото вино Château Palmer, както и за неговото Alter Ego, другия бранд на имението. Изкачваме се на второто ниво, където работата продължава в един буквално неземен ритъм - на симбиоза между човек и най-ново поколение техника. Първата изба, автентичната, с бариците на почиващото си 2014, втората - готова да посрещне новороденото 2015. Спираме сред тишината, която скоро ще вложи своята акустика в симфонията Палмер 2015. Не случайно говоря за музика, и то за каква! Изключителната хармония на Палмер, както може да се досетите, е заложена не само в дълбочината на неговия тероар. Тя отразява уникалната същност на хората, които го творят. И тук Палмер излиза от стандарта на повечето гран крю-та, които от години посрещат световно известни имена от сцената на класическата музика. Дълбок почитател на джаза, всяка година по време на кампанията Primeur в края на март, началото на април, Тома Дюру кани джаз формации, чиито изпълнения ''кръщават'' новата реколта.

Само миг по-късно в дегустационната зала се впускаме директно в изживяването ''да слушаш Палмер 2014''. Дегустираме Синьото на Château Palmer и неговото златно Alter Ego, в прекия смисъл на думата (етикетът на бутилката, такъв, какъвто го е видял Шарл Палмер, е решен в дълбоко нощно синьо, а не в черно). Alter Ego 2014 е една жизнена композиция на плодове, зрели и сочни, която завършва с фини подправки. От своя страна Château Palmer 2014 ни кара да потъваме едновременно в деликатна минералност и сладост (отражение на мерлото), и в мощна вертикална структура (изградена от кабернето). Върховен е този момент - носът и небцето улавят Палмер в неговата цялостна природна красота!

На сбогуване Анабел Грьолие ми подарява за спомен записа от концерта, изпълнен в чест на 200-годишнината от създаването на имението. Това е биографичен музикален разказ за живота на едно вино, което от 200 години насам се ражда и живее между Земята и Небето.