Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - Да, каберне фран има почва у нас.
Дегустационни репортажи
   

Да, каберне фран има почва у нас.

30 декември 2015, Ясен Захариев

каберне фран

Каберне Фран в България

Сортът е вече достатъчно добре известен у нас, като ще спомена само, че българските енолози правят от него както забележителни купажи, така и сортови вина, на които е посветен настоящият дегустационен репортаж.

Дали България няма да се окаже мястото, където този сорт да дава не само качествени, но и характерни, оригинални вина? Времето ще покаже, а засега може само да се предполага въз основа на миналия опит. Този опит е като цяло положителен и аз лично бих заложил на каберне фран в България, наред с родните рубин, мавруд и мелник. Не бих заложил на совиньон блан, но това е друга тема.

Все още е трудно да се открият някакви оригинални и изключителни характеристики на родния каберне фран, но това, което без съмнение намираме, е изключителното качество и потенциал, при който виното старее, без да губи добрата си форма. Все по-рядко се откриват натрапчивите зелени тонове, които обичайно излизат при не добре узрялото грозде каберне фран. Общо погледнато повечето от вината, които дегустирахме показват дълбочина и сериозност, които заслужават изцяло вниманието на ценителите, както впрочем и парите им. Открояват се и някои изби, които работят със сорта отдавна и целенасочено, като резултатите не само този сезон, но и през последните години като цяло, са добре видими и ясни. Ето и шестте вина, на които бих искал да обърна внимание:

1. На първо място в тази дегустация слагам Edoardo Miroglio Elenovo Cabernet Franc 2011
Страхотно развитие на виното, което е сложно и многопластово. Много плътен, тъмнорубинен цвят с меки гранатови оттенъци. Носът е сложен и деликатен с фина минералност и зрял плод. Долавят сe нотки на черен шоколад, кожа, тютюн за лула, ликьор от касис, сушена череша, дим и ванилия. Тялото е мощно с велурени, зрели танини и сушени плодове. Подправково-минерален финал, като все още може да старее преди да се отвори. Вино с потенциал!

Пак от същата изба има друго вино от сорта, което пък предлага най-доброто съотношение между цена и качество: Edoardo Miroglio EM Cabernet Franc 2013. То е отлично за пиене в момента без да има големите претенции, нито пък цената на предишното.

2. Непосредствено след него идва Salla Estate Cabernet Franc 2013
Много плътен, непрогледен пурпурночервен цвят. Носът е сладостен и атрактивен с ликьорени нотки (крем-де-касис), кожа, черен шоколад, дим и захаросана череша. Стегнато, заоблено и плътно в устата с много фини, кадифено меки танини и с великолепен, зрял плод във вкусовия аромат. Завършва със силно изявена сладка ванилия и дим в послевкуса. Вино със сериозен потенциал и атракция.

3. Domaine Boyar Platinum Cabernet Franc Limited Edition 2012
Това вино има едно голямо предимство пред вината на Едуардо Миролио и Салла – почти два пъти по-евтино е:
Красив, плътен гранатов цвят с елегантни керемидени отблясъци. Сортов, интензивен нос с благородно трансформирани аромати на сушена мента, сушена червена чушка, евкалипт, топла пръст (землисти тонове), череша, черен шоколад с карамфил. Сочно, елегантно и живо в устата със сатенено гладки танини, балансиран зрял плод и свеж, леко ментов финал. Великолепен представител на сорта. В много добра кондиция в момента, а може и да отлежава. 

4. Midalidare Cabernet Franc Grand Vintage 2012
Красив гранатовочервен цвят с керемидени оттенъци. Класически нос за сорта с нюанси на червен пипер, ликьор от арония, подправки, сушени черни боровинки, какаово масло и черен шоколад. Средно тяло с мека свежест и благородни, ликьорено-подправкови нотки в дългия финал. Вино с красиво развитие и потенциал. 

5. Four Friends Zitara Cabernet Franc 2013
Тъмночервен гранатов цвят с меки оттенъци. Елегантен нос с леко развитие с нотки на черна череша, синя слива, дим и какао. Средно тяло, заоблено и елегантно с кадифено меки, зрели танини и атрактивен, дълъг попдправково-плодов финал. Може да се пие, но може и да се съхранява още няколко години. Отлично съотношение цена - качество!

6. Bratanov Cabernet Franc Reserve 2011
Жив, плътен пурпурен цвят. Носът е характерен с нотки на стафида в ром, ванилия и пръст, какао и подправки. Средно тяло, фино и стегнато със зрели танини и атрактивен, ванилен финал със спомен за захаросан черен плод и сладки подправки.

Ето и още няколко предложения с прекрасни български вина от каберне фран за празниците:

Vinex Preslav Golden Age Cabernet Franc 2013

Chateau des Berges Cabernet Franc 2013

Chateau Kolarovo Thracian Treasure Megalit Cabernet Franc 2012

Chateau Burgozone Cabernet Franc 2012

Orbelia Cabernet Franc 2013

И едно розе от каберне фран, което особено заслужава внимание, заради отличните си вкусови качества и сортова изява:

Domaine Boyar Pink Diamond Rose Cabernet Franc 2014 

От целия екип на DiVino - успешна и щастлива Нова година, пълна с приятни винени емоции! Наздраве!