Начало - Статии и новини - Новини - Една вълнуваща среща с вината на Marqués de Murrieta
Новини
   

Една вълнуваща среща с вината на Marqués de Murrieta

19 октомври 2016, Яна Петкова

Една вълнуваща среща с вината на Marqués de Murrieta

По необясним за мен начин Испания остава встрани от полезрението и вниманието на винените хора в България, както и от това на масовите потребители, така и на по-разбиращите и на работещите с вино. Необясним, защото Испания е сериозно винено присъствие: разполага с най-много площи (над 1,78 милиона хектара лозя), трета е по производство (поради ниските добиви на засадените върху оскъдни почви лозя остава след Франция и Италия) и е девета по консумация на вино от глава на населението (22 литра/година). Испания има над 400 местни сорта, като огромна част от вината се прави от около 20, отново местни, сорта, начело с темпранийо.

Един от преподавателите ми казваше, че винена Испания може да бъде едновременно прекрасна и ужасна, а испанските винени хора - най-големите измамници и най-големите благородници на света. Когато Испания е благородна, то тя е такава по изключително фин, но топъл и не резервиран начин, както би била например Франция. Безспорно благородната дама на испанското вино е грацилната и някак си ефимерна Риоха, която трябва да опознаем наистина добре, преди да кажем каквото и да било за нея. Задачата не е лесна, защото има всякакви Риохи и разочарованието не е рядкост. Когато попаднем на добра Риоха обаче, шансът да остане задълго в сетивата ни е огромен.

Такива са вината на Marqués de Murrieta, които носят в себе си много история, семейна гордост и различен подход още от първото им вино, направено в далечната 1852 г. Всичко за семейството и избата може да се прочете на сайта им. Тук бих искала да споделя някои впечатления от дегустацията на техни вина, която беше организирана от вносителя им за България – BIBENDUM – на 17 октомври 2016 г., във винения бар Grape Central. Като един от хората, ангажирани с този проект, за мен беше особена чест да бъдем домакини на подобна, немислима преди години, дегустация. Събра ни новината, че у нас стъпват 18 бутилки от Castillo Ygay Gran Reserva Especial 1986 White, което наскоро получава 100 точки от Робърт Паркър.

От виното има само 12 реколти от 1919 г. досега и във връзка с 165-ата си годишнина, избата решава да организира вертикална дегустация за екипа на Робърт Паркър. Максимално възможните 100 точки получават не една, а три реколти – 1919, 1932 и 1986. Бленд от 97% виура и 3% малвазия, бялото Кастийо Игай отлежава 21 години в бъчва, 5 години в бетонов резервоар и 4 години в бутилка. 1986 е актуалната реколта. Когато някой инвестира в 30 години отлежаване на вино, очевидно не става въпрос за цена или рейтинги, а за мироглед. Castillo Ygay Gran Reserva Especial 1986 White е едно от вината, които намират заслужено място в списъка с вината, които трябва да опитаме през този живот и то не защото влиятелните винени хора са казали така, а защото трябва да използваме всяка една възможност да се изправяме пред великите неща на този свят.

Вината, които опитахме:

1. Albarino, Pazo Barrantes, Galicia
2. La Comtesse Albarino Single vineyard, Pazo Barrantes, Galicia
3. Marques de Murrieta Reserva 2012, Rioja
4. Marques de Murrieta Gran Reserva 2010, Rioja
5. Capellania Viura Single vineyard 2011, Marquise de Murrieta, Rioja
6. Dalmau, Marques de Murrieta, Rioja 2012
7. Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2007, Rioja
8. Castillo Ygay Gran Reserva Especial 1986 White, Rioja

Екипът на DiVino благодари на BIBENDUM за възможността да бъде част от тази дегустация!