Начало - Статии и новини - Места - Ейнджълс в режим на restart!
Места
   

Ейнджълс в режим на restart!

Ейнджълс в режим на restart!

Заради съвпадения в имената с френска изба Ейнджълс трябваше да промени една буква от името си. Казват, че с промяната на името, променяш и съдбата си. Всъщност ангелите бдят на етикетите на вината, както преди, футуристичното крило на избата, гушнато в пазвите на Средна гора и искрящо със светлина отдалеч на пътя, си е на същото място, но енергиите и вибрациите като че ли са други. От две години текат съществени промени в работата на избата. Дали смяната на името или присъединяването на Алекс Велянов към екипа e основната причина, но промяната е факт и от това, което видяхме, си пролича, че е за добро.

Алекс Велянов е само на 43 години, но е добре известен на винената ни публика. Зад гърба си има опита от 42 винени кампании! През последните 20 години всяка наша зима е работил главно в Нова Зеландия и Австралия. Алекс консултира производствения цикъл по винените кампании на Ейнджълс от реколтите на 2014 и 2015 г., но от 2016 официално оглавява винарския екип. Предизвикателството и крайната цел са да се реализира огромният потенциал, заложен в капацитета на избата, а именно преработката на гроздето от 1500 декара лозя и превръщането му в 600 000 бутилки вино. За последните години производството на вино се е вдигнало 8 пъти и е достигнало 350 000 бутилки годишно. Алекс вярва, че с темповете, с които вървят, и с влизането на плододаване на новите насаждения лозя много скоро ще достигнат пълния обем. Споделя, че една от причините да се установи в България е осъзнаването, че ако искаш да направиш нещо смислено като винар, трябва да се спреш на едно място: „Това го отправям като съвет към младите ми колеги! Метафорично бих се изразил така – трябва да се седне на един фотьойл и да се изслуша парчето докрай“.

Отговорността за съдбата на гроздето Алекс Велянов споделя с другите двама винари - Владислав Георгиев работи в избата от 2012 г., а Мария Монева се присъединява миналата година. „Сработихме се много добре, споделя Алекс. Създадохме си някои избени обичаи с елемент на своеобразна религиозност даже“. А Цветомила Георгиева, изпълнителен директор на избата, допълва: „Ние сме като едно голямо семейство!“

Ейнджълс е едно от най-големите нови винарски имения с 14 000 квадратни метра разгъната площ. Проектирано е от архитектите Тодор Обрешков и Пламен Тодоров. Окончателно строежът е завършен през 2010. Модернистичният подход повече й придава вид на станция за излитане на космически кораби, отколкото на познатия ни образ на шато. Представлява сграда на четири нива - две подземни и две надземни. Заради скосените еркери и отраженията върху огромните стъклени площи отдалеч видимата част напомня на крило, вписано естествено в релефа. Впечатляваща е дегустационната зала, където минимализмът е изведен докрай. Атмосферата е пресъздадена от огромни стъклени витрини, разделящи помещенията за ферментация с 1000 дъбови барика. Вклиняваща се полоса извежда гледка към лозовите насаждения. Материалите са бетон, дърво и стъкло.

Вкопаните в земята два етажа производствени помещения са оборудвани с всички луксозни „играчки“ за преработка и винификация на грозде – като се започне с електронна машина за селектиране на грозде, пневматична преса с инертен газ, винификатори с контролирана температура от всякакъв вид и калибър, френски дъбови съдове и се стигне и до бетонни яйца и метални барици за по-голямо разнообразие на експериментите във винарска посока. Работи се гравитачно.

Първите лозя са от 2007 г. Представляват два огромни хълмисти парцела, разположени на 300 м. н.в. Единият е в местността Червенаково, разположен е на югоизточната страна на избата. Вторият е в близост до язовир Жребчево над село Баня. Общо 1070 декара лозя с насаждения от шардоне, вионие, совиньон блан, траминер като бели сортове и червени от каберне совиньон, мерло, каберне фран, сира и пти вердо.

Новите насаждения от 430 декара са вече на две години и се очаква есента да дадат първите си плодове. Разположени са в местността Кайлъ бурун южно от избата, в непосредствена близост. Засадени са отново совиньон блан, каберне фран, пти вердо, сира. Новите сортове са верментино, пино гри, малбек, гренаш, бербера, пино ноар и гъмза.

Почвеното разнообразие е голямо, като всеки парцел има своя структура. Карбонатният състав не е висок. Количеството на глина варира в голяма степен с песъкливо-каменисти примеси с високо съдържание на варовик. Обединяващото е сравнително плиткият слой пръст върху скални подложки. При някои от насажденията почвата е ерозирала. Това е наложило изграждането на отводнителни канали, за да се предотврати процесът.

„Стремим се и да осъвременяваме стила на вината, разказва Алекс. Моето разбиране за съвременност и модерност е да бягаме от ориенталския елемент, който е силно изразен в българското винарство. Има прекалено вглъбяване към прекомерна и излишна пищност според мен. Да не бъдат натрапчиво богати, а деликатни в богатството си, вина, които носят достойнство, а не груба експресия – това търсим в стилистиката на Ейнджълс“.

Резултат от преосмислянето на приоритетите и фокусирането в направата на бели вина е новият подход към насажденията със совиньон блан в областта Червенаково. За разлика от познатите ни практики за снижаване на добивите в лозето за повече концентрация Алекс въвежда напълно противоположен метод. „Смята се, че намаляването на добивите води неминуемо до качество, но при някои от сортовете не е точно така. Килограм от декар също не е правилната мерна единица всеки път. Правилната мерна единица конкретно за това лозе е килограм на лоза, защото някои от лозите са по-силни от други“.

Имах възможността да опитам совиньон блан реколта 2016 от серията Денеб от това лозе. Сокът от гроздето минава през вакуумната преса, която вместо с въздух, пресова с инертен газ, напълно запазвайки го от окисление. Виното наистина носи чистота в експресията на ароматите си - билки, листа от лайм и минерал. Във вкуса прави впечатление лек димен нюанс, провокиращ идея за работа с дъб, но се оказа, че е минавало само през метални съдове, или както казва Алекс – чист heavy metal. Дълго, звънливо, с хрупкави киселини и същевременно с изразен обем в тялото.

Относителният дял на розето, който засега е десет процента от цялата продукция на избата, също върви към увеличаване. Червените сортове грозде за розетата се отглеждат в лозята близо до язовир „Жребчево“, където почвите са по-бедни, а близостта на водата предопределя микроклимат с повече влага и вятър. Търси се по-деликатна експресия на сортовете, отразяваща се и върху по-деликатния и свеж характер на вината.
Опитахме Стелиън розе 2016, купаж от каберне фран и сира. Цветът е ефирен, бледокайсиево розов, с метални отблясъци. Изкусителен нос с подчертана свежест, с аромат на розови листенца и етерични нотки и лека пикантност. Елегантно, хармонично и сочно в устата, с фин соленоват завършек.

Първите брандове на винарната са от 2009 и са добре познатите вече „жребчета“ – купажни вина от мерло, каберне совиньон, каберне фран и сира, Stallion и Stallion Classic. По-късно към тях се присъединиха марките Angel в базисната категория. Серията Денеб стартира през 2013 с чисто сортови вина, позиционирани във високия клас от портфолиото на Ейнджълс. Препратка за тази заявка се съдържа в името. Денеб е най-ярката звезда в съзвездието Лебед. В тазгодишната класацията Дивино Топ 10 за 2016 именно каберне совиньон Денеб 2013 се нареди сред десетте най-добри български вина, а Денеб сира 2013 има златен медал от престижното изложение Mundus Vini 2017.

Най-високият клас е Stallion Gold – отново червени купажни вина, които престояват най-малко година и половина във френски дъб и са със заявка за дълго отлежаване в бутилка.

За мен голям интерес предизвика Денеб мерло 2013 заради комплексния си сортов нос с интригуващи нотки на мускус, сладки подправки, дим и тъмен шоколад. Виното е отлежавало година и половина във френски дъб. Рафинирано тяло с вкусни сладостни зърнисти танини и много дълъг жилав финал. Бегач на дълги разстояния.

Тръгваме си с усещането, че след такова внимателно осмисляне на даденостите, които предлага мястото, и прилагане на съответните практики, които да извлекат най-доброто за лозето и за избата, екипът на Ейнджълс е намерил най-верния път и е на старта на нещо изключително добро. Тръгваме си и с приятния гъдел от любопитството да проследим предстоящите реколти.