Начало - Статии и новини - Новини - Екатерина Гаргова е енолог No.1 в България за изминалата година
Новини
   

Екатерина Гаргова е енолог No.1 в България за изминалата година

11 декември 2010, DiVino

Екатерина Гаргова е енолог No.1 в България за изминалата година

Енологът на Вила Хисар и Вила Любимец - Екатерина Гаргова, бе избрана късно снощи (10 декември 2010) в Пловдив, за Енолог на годината. Катя буквално "прегазва" конкурентите си с над 50% от вота на колегите си. С тайно гласуване, Енолог на годината се избира от всички присъстващи винари на традиционния Коледен бал, организиран от Съюза на енолозите в България.

Екатерина Гаргова е завършила Университета по хранителни технологии в Пловдив през 1994. Работила е в изба Стамболийски, има няколко кампании в Калифорния и Нова Зеландия, но от 2004 е постоянно в България и от тогава насам е неизменно главният винар на Вила Хисар и Вила Любимец. Изпод ръцете на Катя Гаргова са излезли десетки вина, които винените фенове в България познават и обичат: Perpera, +359 White & Red Metaphor, сортовите вина от мерло, каберне, мавруд и сира - Selection и Premium Reserve. С Вила Любимец Катя Гаргова направи големия пробив на сорта сира в България, а в началото на тази година розето на избата от същия френски сорт спечели златен медал на конкурса Vinalis International Paris.

"Благодаря за доверието и признанието. Има много колеги, които заслужават тази награда. Някои от тях не бяха в залата, а други - бяха, и всички те работят от сърце в своите изби. Българското вино се движи напред благодарение на труда на всички нас", каза пред  DiVino Екатерина Гаргова.

Съюзът на Енолозите в България (СЕБ) провежда конкурса за четвърта поредна година, като според регламента номинациите се правят свободно във винарския форум на Съюза и включват всички винари, независимо дали са членове на професионалното сдружение.

Oт петото издание на конкурса през следващата година и читателите на DiVino.bg ще могат да гласуват за любимия си български винар. "За нас е удоволствие, че ще работим заедно с DiVino. Така мнението на публиката ще бъде отчетено наравно с това на професионалистите в бранша", каза председателят на СЕБ Станимир Стоянов.