Начало - Статии и новини - Новини - Испания е световен шампион по сляпа дегустация
Новини
   

Испания е световен шампион по сляпа дегустация

19 октомври 2015, Любомир Бояджиев

Испания е световен шампион по сляпа дегустация

Третото издание на Световния шампионат по сляпа дегустация бе спечелено от отбора на Испания. Отборното състезание събра дегустатори от 20 страни в сърцето на един от най-прочутите винарски райони в света – Шатоньоф дю Пап.

На второ място (за втора поредна година) се наредиха представителите на Белгия, а трети станаха шведските им колеги.

Участниците в шампионата имаха на разположение по десет минути, за да дегустират общо 12 вина – шест бели и шест червени. Те трябваше да определят основния сорт, страната на произход, регионалното наименование, производителя и реколтата. Всеки отбор си има своя техника: „Дегустираме без да говорим, след това споделяме мненията си, оставяме виното и продължаваме към следващото”, споделя Грегори Дуда от полския отбор. Испанският дегустатор Филип Сеско признава, че за всяко вино търси спомени в паметта си. „Няма никакъв капан”, разказва Филип де Кантенак от Revue des vins de France, организатор на шампионата, „но някои вина не са лесни за разпознаване, като например хърватското и гръцкото”.

Четиримата дегустатори от Испания не скриха радостта си от титлата. Те обаче се зарекоха, че ще наблегнат повече на шампанските вина, тъй като не успяха да разпознаят Bollinger 2005.

Още преди да станат ясни тазгодишните шампиони, мнозина сочеха испанците за фаворити. И в това няма нищо случайно. Испания е страна, в която виното е буквално навсякъде! Виното, което днес се произвежда във всичките 17 автономни области на кралството, се пие по цял свят и е толкова разнообразно, че е невъзможно да се опише с няколко думи. Програмата на най-големия форум на българското вино DiVino.Taste също поглежда към едно от емблематичните испански вина. Да представи магията херес в София пристига Фернандо Кардеса Кабрера, който ще води майсторския клас Светът на Херес.

DiVino.Taste 2015 ще се проведе от 20 до 22 ноември в НДК, а билети се продават предварително на vintageclub.bg