Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - Италия в мехурчета
Дегустационни репортажи
   

Италия в мехурчета

05 август 2013, Ефросия Благоева

Италия в мехурчета

Когато става дума за италианско пенливо, в съзнанието на повечето любители на вино изниква чаша златисто игриво просеко. И няма как да не е така. Чаша просеко е добър старт за следобедните срещи по италиански и перфектна компания за многобройните варианти на антипасти. Освен това просеко е номер едно пенливо вино от Италия по производство и износ, плътно следвано от обичаното и леко Moscato d’Asti.

Истината е, че Италия произвежда повече различни видове пенливо вино от всяка друга страна в света. Хронолозите твърдят, че винените мехурчета са радвали изтънчени небца още по римско време. От леките безгрижни просеко до класическите франчакорта, италианските пенливи са разнообразни, вкусни и в повечето случаи с доста достъпни цени.

Винарската индустрия често пъти е пълна с объркваща терминология, а когато сме на територията на Ботуша, нещата стават по италиански многозначно говорливи. Lambrusco, Franciacorta, Prosecco, Trento, Asti – всяко от тези имена е синоним за пенливо, но и за област, а понякога и за сорт грозде.
Важно е да изясним от самото начало, че пенливите вина са в две технологични категории – frizzante и spumante. Подчертавам, става дума за технология. Иначе и двете категории от своя страна предлагат широк спектър на качествено степенуване.

Frizzante

Фрицанте е пенливо вино с минимално налягане от 1 до максимално налягане от 2,5 бара. Въглеродният двуокис се добавя към готовото вино с така наречената „газова инжекция” или натурално по метода Martinotti, по-известен с името Charmat. И така, методът Martinotti е изобретен през XIX век от Федерико Мартиноти, италиански енолог от Асти. Както при класическото шампанско, виното преминава през две ферментации: първата, алкохолната ферментация, е една и съща и в двата случая, за разлика от втората, която в случая с този метод се случва в общи неръждаеми метални съдове, вместо в бутилка. Бутилира се под високо налягане. Естествено това е много по-евтин производствен процес, и позволява мащабни продукции за сметка на по-нисък перлаж, по-малко ароматни и като цяло с по-ниско качество вина, но в същото време е брилянтен отговор на потребността да се пие пенливо вино на достъпна цена. Френският аналог на вино фрицанте е Pétillan, в Испания е Aguja, а в Германия - Perlwein. Известните апелации на производство на вино фрицанте са Prosecco Conegliano-Valdobbiadene DOCG (Венето) и Prosecco DOC (Венето и Фриули-Венеция Джулия). Вината от тези зони трябва да са направени с най-малко 85% от сорта глера. Следват Asti DOCG (Пиемонт) с популярните ниско алкохолни сладостни вина от мускато бианко и Pignoletto (Емилия-Романя) и Lambrusco (Емилия-Романя), където повечето червени сортове се използват за купажни непретенциозни сухи и полусладки фрицанте, радвайки се на голяма популярност през лятото.

Spumantе

Отличителният показател и тук е налягането и то трябва да показва най-малко 3,5 бара. По-важната отличителна черта е вторичната ферментация - може да е по класическата технология (в бутилка) или по метода шарма.

Безспорно най-ярките звезди на спуманте небосклона са Franciacorta DOCG (Ломбардия) и Trento DOC (Трентино). Следвани от Asti DOCG (Пиемонт) и Prosecco Conegliano-Valdobbiadene DOCG (Венето). Заслужените номинации за контролирани и гарантирани географски наименования на тези категории вина са ясен знак за качество, но ако трябва да говорим за елегантност, финес и превъзходни образци, то на върха на пирамидата несъмнено стоят пенливите вина на Франчакорта и Тренто. Задължителните сортове за Франчакорта са пино неро, шардоне и пино бианко. Лозята са разположени основно по делтата на река Ольо, преди да се влее в Лаго Изео. Базисното вино прекарва минимум 18 месеца в контакт с утайката и 24 месеца в бутилка, преди да се пусне на пазара. Тези от винтидж реколтите отлежават по 30 - 36 месеца. Освен купажираните вина, специално внимание заслужават и онези, направени от 100% шардоне в категорията Saten, които, подобно на френските си събратя тип Blanc de blanc, даряват сетивата с неповторима изтънченост.
Подобна е стилистиката на Тренто, с тази разлика, че към споменатите сортове се прибавя и пино мюние, добавяйки малко повече тяло и плътност във вината. Очевидните прилики с Шампан са не само статистически. Смята се, че пенливите вина на Франчакорта и Тренто са най-сериозните конкуренти на най-добрите френски шампански.

Prosecco

Както вече споменах, просеко е термин, който означава и географско име, и сорт грозде, и тип вино. Само че от 2009 насам с използването на името просеко италианските производители трябва да бъдат по-внимателни. Prosecco обозначава вино с контролирано наименование за произход (DOC и DOCG). Prosecco DOC има строго дефиниран географски произход - провинция на двата региона Венето и Фриули-Венеция Джулия. Просекото от областта Конеляно Валдобиадене е с най-високия статус, който може да бъде присъден на италианско вино – DOCG (контролирано и гарантирано наименование за произход) и се етикетира като Conegliano Valdobbiadene DOCG. За да се избегнат усложненията, възникващи от припокриването на имената на виното и сорта, който се отглежда на много по-обширна територия в Италия, за обозначаване на сорта вече се използва един от синонимите му – Glera (глера). Най-високата степен на качество на просеко е категорията Cartizze. Гроздето за тези вина, смятани за Grand Cru на Prosecco, са около 107 хектара, разположени по стръмните склонове на хълма Картице в околностите на Валдобиадене и са собственост на 140 производители. По традиция реколтата от тези лозя се събира последна заради продължителния период на съзряване. Като резултат вината са с по-наситени аромати и вкус, но рядко намират път до ценителите извън Италия заради ограниченото им производство.

Пенливите италиански в нашата дегустация бяха:

Ferrari Brut Metodo Classico n/v

Ferrari Maximum Rose Metodo Classico n/v

Ferrari Perle Metodo Classico 2005

Ruggeri Giall’oro Valdobbiadene Prosecco Superiore D.O.C.G. Extra Dry n/v

Nino Franco Rustico Brut n/v

Nino Franco Faive Rose Brut n/v

Bottega Gold Brut n/v

Ruggeri Quartese Valdobbiadene Prosecco Superiore D.O.C.G. Brut n/v

Mionetto Prosecco Brut D.O.C Treviso n/v

Mionetto Prosecco Legatura Prossecco D.O.C. Treviso n/v

Ruggeri Giustino B. Valdobbiadene Prosecco Dry Superiore 2012

Zonin Rose Brut n/v

Mionetto Sergio Extra Dry n/v

Argeo Ruggeri Prosecco Treviso D.O.C Brut n/v

Ruggeri Prosecco D.O.C Treviso Vino Frizzante n/v

Ruggeri Santo Stefano Valdobbiadene Prosecco Superiore D.O.C.G. Dry n/v

Zonin Prosecco Brut n/v

Mionetto Vivo Extra Dry n/v

Mioneto Prosecco Extra Dry D.O.C. Treviso n/v

Valdo Prosecco Treviso Extra Dry n/v 

Mionetto Vivo Rose Extra Dry n/v

В дегустационната комисия на пенливите вина от Италия участваха: Вили Гълъбова, Ефросия Благоева, Яна Петкова, Емил Коралов, Ясен Бориславов и Ясен Захариев.