Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - Мавруд и блендове с мавруд
Дегустационни репортажи
   

Мавруд и блендове с мавруд

19 февруари 2015, Вили Гълъбова

Мавруд и блендове с мавруд

Българите сме интересна порода хора. От една страна, често сме нихилисти, склонни да подценяваме родните си достижения, а от друга, сме толкова честолюбиви, че ако случайно някой чужд прояви неуважение към местната ни гордост, сме готови с кръв да браним достойнството си. Подобно раздвоение на личността често съм наблюдавала и в отношението на българската винена публика към местните сортове. За моя радост при дегустираните напоследък от DiVino вина от сорта мавруд стрелката се отклонява все по-нагоре към все по-високите оценки, за да достигне и „нечуваните” за нашия дегустационен панел 91 точки за един изключително добър мавруд.

Както знаем, маврудът е стар местен сорт, отглеждан в България от най-древни времена. Реално се среща още в Гърция, а вероятно и в Македония. У нас е разпространен главно в Тракийската низина – около Пловдивско (между Асеновград и Пазарджик). Има насаждения както около Нова Загора, така и по Черноморието (Поморие), а от сравнително скоро и в района на Мелник. Както всички стари сортове, и при мавруда има много смесени популации в различните масиви. Съществуват десетки негови вариации, въпреки че според специалистите най-вече са се разпространили два клона, клон 1 и клон 2. Те имат различни свойства и зреят с около десет дни разлика. По-ранозреещият (клон 2) е по-ценен заради по-дребните и по-силно обагрените си зърна. Той дава екстрактни и плътни вина, докато другият (клон 1) е с по-големи гроздове, по-рехави и по-големи зърна, но не така обагрени и сладки, съответно и вината са с по-слаба структура, не така плътни и оцветени.

Обикновено вината от мавруд са средно обагрени, доста екстрактни, с високи киселини и често солидни танини. При младите вина се открояват характерните аромати на къпина, червени горски плодове, чай и свежи подправки, а при тези, отлежавали в дъбови бъчви - на шоколад и кафе в комбинация със землисти горски тонове, тютюн и кожа. В най-добрите си екземпляри това безспорно са вина с огромен потенциал за стареене.

Вече няколко години начело на класациите за мавруд са две компании. Privat Mavrud 2009 на Санта Сара все още държи и първенството за заслужено най-скъпо вино от този сорт. Румелия пък заслужава аплодисменти за постоянно доброто си качество, като класира три последователни свои реколти - 2010, 2011 и 2012, сред 10-те най-добри вина от този сорт, като най-впечатляващото им достижение, Мерул Мавруд 2011, за пръв път преодоля бариерата на заветните 90 точки, изкачвайки се с оценка 91 т. в категорията 4 бутилки на DiVino. Така то стана най-високо оцененото българско вино от местен сорт в историята на класацията ни.

При вината от този сорт конкуренцията е много оспорвана и след първите двама, следват няколко производители, които работят успешно и упорито за намиране идентичността на техния тероарен мавруд. Това са Едоардо Миролио, чийто Еленово Мавруд с 2 последователни реколти ,2009 и 2010, е сред топ 10-те български мавруда, това е и Винарна Загрей, чиито Виница Мавруд и Загрей Премиум Мавруд 2010 са забележително добри вина, това е и сравнително младата Изба Манастира от района на Пазарджик, които още с появата си направиха летящ старт и класираха своя Илая Мавруд Резерва 2012 в първата петица на сорта. Специално внимание заслужава и Аплауз Мавруд 2011 на Вила Мелник, винарната от с. Виногради, намираща се само на няколко километра от Мелник, която доказа, че ако имаш истински респект към местните сортове, можеш да направиш почти немислимото – да биеш в собствената им игра най-добрите производители от Родопската яка.

Специално искам да отбележа и приноса на Вила Юстина в утвърждаването на един бленд между мавруд и друг местен сорт с култов статус, а именно рубин. Запомнящото се вино Монограм, бързо се сдоби с много почитатели и последователи, един от най-успешните сред които е Bio Organic мавруд и рубин на Едоардо Миролио.

Ето и дегустираните вина от мавруд

Santa Sarah Mavrud Privat One Good Year 2011
Rumelia Merul Mavrud Reserve 2011

Dragomir All in One Mavrud 2013

Zagreus Winery Vinica 2011

Izba Manastira Ilaya Mavrud Reserve 2012

Zagreus Winery Mavrud Premium Reserve 2011

Rumelia Merul Mavrud Reserve 2012

Villa Melnik Aplauz Mavrud 2012

Bratanov Mavrud Single Vineyard 2013

Villa Yambol Mavrud 2013

Spiritus Sanctus Mavrud Limited Selection 2013

Terra Tangra Rose 2013

Manastira Kolibri Rose Mavrud 2013

Dragomir Mavrud Dessert wine 2010

Zagreus Winery White Mavrud (Organic Wine) 2013