Начало - Статии и новини - Места - На винен бар в Порто
Места
   

На винен бар в Порто

На винен бар в Порто

Порто е градът, в който ухае на печени сардини и море, барки с вино порто плуват по реката, виното е национално съкровище и вино се пие буквално на всеки ъгъл.

Предлагаме ви четири винени бара в четири от най-хубавите квартали в Порто. Четири концепции и гледни точки към виното. Четири различни преживявания в различна атмосфера. Но всички си приличат в едно: това са не само места за забава, но и институции за знание.

Vinologia

Барът работи от 2000 г. Познат е също като La Maison des Porto. Намира се в сърцето на Порто, на гърба на Рибейра. Къщата е от ХVІІІ век и е в квартала, където някога са се търгували риба и порто. Основател и собственик е французинът Жан-Филип Дюар. „Обичам виното. Във Франция имаме, но си нямаме порто. Затова реших да се преместя.”
Ако трябва да сме съвсем точни, Vinologia е порто-бар. Жан Филип се интересува преди всичко от малките и независими производители. За дегустация са на разположение над 200 вида порто, които се предлагат с различни сирена.
Клиентите са всякакви - „тук е място колкото за професионалисти, толкова и за туристи. Ето, сред гостите ни са били Пол Бокюз или Фабрис Сомие” – и Жан Филип показва книгата на бара и няколкото поздравителни изречения от тях, „но идват и много туристи”.

Дегустациите са за всеки вкус, джоб, степен на знание или настроение. Има за начинаещи и напреднали, вертикални и хоризонтални, еднодневни и двудневни. Например: вертикална на tawny (6 чаши) - 39 евро. Или едно от предложенията за начинаещи – бяло порто, десетгодишно tawny и ruby винтидж – 14 евро.
Дървеният под и таван, масите и столовете от стари барели за порто, наследените от старата къща портрети, фотографиите, книгите за порто – всичко това правят Vinologia малък храм на портото.
Много подходящо е като първо място за посещение: без съмнение ще усетите, че се намирате в страната на портото, ще навлезете в атмосферата по най-адекватния и приятен начин, със сигурност ще научите нещо полезно. Всичко това с лек френски повей. На излизане ще прочетете перифраза на известната анонимна мисъл:

C'est fou ce que le vin de Porto t'embellit! Mais je n'ai pas bu! Moi oui!
(Невероятно, как портото разкрасява! Но аз не съм пил! А пък аз пих!)

www.lamaisondesporto.com
Rua de São João 46
+351 936 057 340
16.00 – 24.00 ч.

Canelas de Coеlho

Едно топло и уютно пространство въпреки по-скоро строгия му и минималистичен декор. Намира се отново в сърцето на Порто – до бул. Дос Алиадос и площад Филипа Ланкастерска. Още в началото носи усещането за градско място, най-вероятно заради френските прозорци, през които наблюдаваме една от най-оживените части на града.
Canelas de Coеlho работи от 2010 г. Преди години тук се е помещавала малка фабрика, а през 50-те – традиционна таверна. Следи и от двете са останали в разни лампи, надписи и мебели и от това мястото само печели.

Защо Canelas de Coеlho? Основателите са господата Коелю и Канелас. Когато регистрират компанията, решават да се казва Канелас и Коелю. Чиновничката обаче им обяснила, че това не може да стане, тъй като вече такова име е регистрирано. И веднага ги посъветвала „а защо не я кръстите краката на заека” (фамилиите означават също пищяли и заек, съответно). Мястото става популярно сред любителите на вино, затова и новите собственици от преди няколко месеца решават да продължат винената линия.

В тяхната концепция виното е само португалско. На чаша се предлага само едно – Дуро. Кухнята предлага основно тапас или, по-правилно – petiscos, и класически португалски ястия. За препоръчване е супата калдо верде, бакаляо, чорисо, пържените чушки по селски и салатата с октопод.
Canelas de Coеlho е подходящо както за ранна вечеря, така и за среднощна чаша вино. Едно добро място за разпускане, дори когато сте без компания, заради естествената градска панорама, която се разкрива пред вас.

Rua Elisio de Melo, 29/33
+351 22 201 5824
12.00 – 02.00 ч.

Очаквайте утре още две предложения за винени барове в Порто!