Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - Нека Новата година започне ... с мерло!
Дегустационни репортажи
   

Нека Новата година започне ... с мерло!

06 януари 2014, Ефросия Благоева

Нека Новата година започне ... с мерло!

Не за пръв път мерлото е тема на нашите дегустации и няма как да е последна. Мерлото е така неразривно свързано с българското виноделие и така близо до душата на българския консуматор, че за мнозина звучи едва ли не като синоним за червено вино от наш си местен сорт. Разбира се, намират се и такива, които напълно го отричат, и тук няма как да не спомена разразилата се мерлофобия след филма Sideways, но слава богу тази крайност и отричане не засегнаха винопийците по нашите ширини.

Мерлото си е на почит у нас и винарните, които не отглеждат и винифицират мерло, се броят на пръстите само на едната ръка. Каквото и да се каже за него, вече е казано и повторено даже. Проблемните сортове са онези, които предизвикват дискусии, а мерлото не е от тях. Мислейки за него, се сещам за българската поговорка „Рано пиле рано пее” и това е така не само защото името му означава малка птичка с тъмен цвят на оперението. Мерлото узрява по-рано от каберне совиньон с около две седмици. Стратегически сортът е много удобен заради минималния риск от бране в периода на есенните дъждове, какъвто съществува за каберне совиньон например. Лесно и бързо натрупва захари. Винарите от Бордо са се изхитрили да го оставят като план Б за спасяване на купажите, ако узряването на каберне совиньон попадне в дъждовно време и гроздовете се разводнят или загният.

Условно дегустацията ни на мерло може да се раздели на

две категории – вина с цена до 15 лева и такива с цена от 15 лева нагоре

В първата категория очакванията за вина с плодови, честни вкусови аромати и непретенциозна изява се сбъдна. Радостна съм да споделя, че все пак имаше изненади – Една Добра Година (A Good Year), реколта 2012 на Меди Валей буквално ни очарова с топлия си атрактивен нос на печена слива с ванилия и тъмен шоколад, със сочно свежо, но и пикантно тяло с екстракция и зрели плътни танини. Виното завършва дълго със сладки подправки и конфи горски плодове. Най-приятното е, че цената му го подрежда в категорията ежедневни вина, докато качеството е високо. В същия ценови клас, но от реколта 2009, е мерлото на Черноморско злато Black Sea Gold Merlot. За четирите години живот виното е с жив цвят и пикантен сложен нос с нотки на пастърма, дафинов лист, касисов ликьор и млечен шоколад. Тялото е свежо със запазен плод, а финалът е дълъг с чудесни минерални нотки.

В следващата категория имаше вина, които напълно оправдават славата на мерло като подкупващ сорт в състояние да даде пищни, кадифени тела, същевременно деликатни и интензивни, с меки танини и потенциал за дълголетно благородство.

Реколта 2010 на изба Логодаж - Hypnose (№5 в топ 10 на DiVino за 2013) и мерлото Elenovo от лозето в едноименното село Еленово на винарна Едоардо Миролио показаха сложни, но елегантни аромати от мускусно-парфюмени етерични нотки с благородни тела и докато първото хипнотизира със зряло, но стегнато тяло с минералност, пикантност на плода и потенциал за отлежаване, тероарът на Еленово отново засвидетелства завидна елегантна свежест с богатство на вкусовете и впечатляваща дължина на финала. Те, както и мерлата на Вила Юстина, Санта Сара, Винарска къща Русе (Levent), резервата на Румелия Merul се характеризират с вътрешната съсредоточеност на стилистиката на Бордо с туист от концентрирана сърцевина, напомняща за Новия свят.

Специално внимание искам да обърна на мерлото на изба Росиди от лозята в село Николаево. Освен по-добрия потенциал, който лозовите масиви натрупаха с възрастта, се вижда стремежът на екипа на Росиди за промяна към вина с вибриращи свежи тела и с фина, гъвкава сочност.

Ето тези, както и останалите вина в дегустацията:

Domaine Boyar Solitaire Elenovo Merlot 2010

Logodaj Hypnose Single Vineyard Merlot Reserve 2010

Edoardo Miroglio Elenovo Merlot 2010

Levent Grand Selection Merlot 2011

Villa Yustina Monogram Merlot 2009

Levent Merlot 2011

Rossidi Merlot 2011

Rumelia Merul Reserve Merlot 2010

Domaine Boyar Platinum Merlot Limited Edition 2011

Minkov Brothers Merlot 2011

Domaine Peshtera Merlot Reserve 2010

No Man’s Land 600 Merlot 2008

Black Sea Gold Bulgarian Merlot 2009

Strymon Merlot Reserve 2010

Santa Sarah Bin 41 Merlot 2011

Strymon Merlot 2010

Chateau Kolarovo Merlot 2009

Katarzyna Halla Merlot 2012

Medi Valley A Good Year Merlot 2012

Logodaj Merlot 2011

Domaine Boyar Quantum Merlot 2012

Chateau Copsa Zeyla Merlot 2010

Domaine Peshtera Merlot 2011

Black Sea Gold Bulgarian Merlot Special Reserve 2010

Black Sea Gold Pentagram Merlot 2011

Edoardo Miroglio Sant’ Ilia Merlot 2010

Marash Merlot 2010

Dives Estate Merlot Barrique 2011

Dives Estate Merlot 2012

Raynoff Merlot 2011

Villa Yambol Merlot 2012

Enira Merlot 2009