Начало - Статии и новини - Новини - Новата национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор започва да действа от 1 януари 2014
Новини
   

Новата национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор започва да действа от 1 януари 2014

03 декември 2013, DiVino

Новата национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор започва да действа от 1 януари 2014

Винарските изби ще са първите, които ще започнат да получават пари от новия европейски бюджет, съобщава standartnews.

Брюксел вече одобри програмата за подпомагане на винари и лозари, която ще действа у нас през периода 2014-2018. Така Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор през следващите пет години ще започне да действа още от 1 януари догодина. Общата сума, предвидена за сектора е 133 млн. евро, а дейностите, които ще бъдат финансирани, са разделени в няколко мерки. Първите две са познати, защото действаха и до този момент - промоции на виното ни в чужбина и конверсия и преструктуриране на лозя. От 2014 обаче винарите ще могат да кандидатстват и по още две мерки - инвестиции в лозя и изби и прибиране на реколта на зелено.

Биовиното и производството на пенливи вина се превръщат в един от приоритетите на винаро-лозарската програма. Тя предвижда до края на 2018 био виното, което се произвежда у нас, да е 2% от общото количество, което се предлага от избите. Другата основна цел, заложена в програмата, е увеличение на производството на вино с 10% на година. За целта са отделени 42,5 млн. евро, които да се влагат в закупуване на производствени мощности, в това число и на такива, които са необходими за създаване на пенливи вина. Мярката е поискана от българските производители заради непрекъснатото увеличение на търсенето на този тип гроздови напитки в световен мащаб, коментираха експерти от Изпълнителната агенция по лозата и виното. По нея избите могат да разчитат на подпомагане от Европа, което да покрива до половината от признатите разходи. За разлика от останалите мерки в програмата, по тази за инвестиции не се предвиждат национално съфинансиране и авансови плащания.

Бразилия и Алжир влизат в топдестинациите за продажба на български вина. Това са двете нови държави, които влизат в списъка със страни, където можем да рекламираме напитките си с пари от Европа. Венецуела и Ангола са другите две нови държави, където ще можем да правим промоции, финансирани с пари от Брюксел. Общо 21 държави са включени в списъка за дестинации, в които ще се промотира българско вино. Между тях са Китай, Япония, Тайван, Сингапур, САЩ, Канада, разбира се Русия, както и няколко от бившите съветски републики, Швейцария и Норвегия. Общата сума за реклама на виното ни, предвидена за периода 2014-2018, е 7,5 млн. евро. Очакваният ефект от промоциите е увеличение на износа с 2%.

Производството на качествени вина ще бъде основен приоритет на лозаро-винарската програма. В нея се предвижда увеличение на производството на вина със защитени географски означения и защитени географски наименования. В края на 2018 те трябва да са половината от всички вина, произведени у нас.

Какво финансира ЕС?

- Промоции в чужбина - 7,5 млн. евро

- Преструктуриране и конверсия на винени лозя - 80,81 млн. евро

- Събиране на реколта на зелено - 2,2 млн. евро

- Инвестиции - 42,5 млн. евро

Общ бюджет на програмата - 133 млн. евро